26.9 C
Paphos
Thursday, June 6, 2024

Τι θα γίνει με τα ενοίκια σε μια Πάφο των Πανεπιστημίων; Ευκαιρία επένδυσης ή ανευ αιτίας ρίσκο; [του Δημήτρη Χρυσάνθου]

Ολοένα και πιο αυξημένα παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα τα ενοίκια στην Κύπρο και μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα των πόλεων. Ειδικά όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση από φοιτητές όπως παραδείγματος χάριν στη Λευκωσία και τη Λεμεσό η προσφορά ανεβαίνει μαζί με την τιμή.

Στη Λεμεσό μάλιστα όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες το ΤΕΠΑΚ ζητά μέσω ενός προγράμματος φιλοξενίας φοιτητών από τον κόσμο να τους παραχωρήσει στέγη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, ειδικά όσοι είναι από άλλες πόλεις. Μάλιστα είναι κοινώς παραδεκτό πως δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, την τελευταία διετία, οι οποίοι που ζητούν περαιτέρω αυξήσεις επικαλούμενοι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και την άνοδο του πληθωρισμού.

Αλήθεια τι θα γίνει στην Πάφο όμως με την άφιξη των δυο μεγάλων πανεπιστημίων τη νέα χρονιά 2023-2024; Τόσο το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού όσο και το ΤΕΠΑΚ τα οποία θα υποδεχθούν φοιτητές από του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα φέρουν αφενός περαιτέρω ανάπτυξη και περισσότερες προοπτικές ευημερίας στην πόλη μας θα “σπρώξουν” όμως προς τα πάνω και τις τιμές των ενοικίων ειδικά στις δυο περιοχές που θα βρίσκονται που ήδη είναι επιβαρημένες με διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τόσο η περιοχή πίσω από Kings Avenue Mall και γενικότερα η περιοχή στην οδό Αγαπήνωρος μέχρι και την Universal, οσο και η περιοχή Παναγίας Παντάνασσας και Τεχνικής Σχολής δεν έχουν επαρκή διαθέσιμα διαμερίσματα ή κατοικίες για τις σημερινές ανάγκες στέγασης της πόλης, πόσο μάλλον με 2000-2500 χιλιάδες επιπρόσθετους φοιτητές.

Αυτές οι συγκυρίες όμως την ώρα που για κάποιους φαντάζουν ως πονοκέφαλος για κάποιους άλλους μοιάζουν με ευκαιρία αφού όσοι έχουν ένα ποσό από 70-100 χιλιάδες αναζητούν ένα διαμέρισμα για αγορά με στόχο την εκμίσθωσή του για μακροχρόνια απόδοση.

Ας μην παραβλέπουμε επίσης ότι στα αστικά κέντρα που λειτουργούν και ως Πανεπιστημιούπολεις της Κύπρου, της Ελλάδας ή του εξωτερικού η ζήτηση για μικρά σπίτια αυτή τη στιγμή είναι υψηλή, με τιμές που ξεπερνούν τη κόκκινη γραμμή. Αναντίλεκτη παραδοχή αποτελεί και το ότι τα μικρότερα διαμερίσματα ενός και δυο υπνοδωματίων ενοικιάζονται ευκολότερα δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση τους και βεβαίως δημιουργώντας μια τάση που μαζί της φέρνει και αυξήσεις φωτιά.

Στο ερώτημα που τίθεται πολλούς οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα, της αγοράς δηλαδή υφιστάμενων διαμερισμάτων ή της ανέγερσης εστιών ή πολυκατοικιων για εκμετάλλευση της διαφαινόμενης τάσης, τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να κινηθούν; Ως επαγγελματίες, εγγεγραμμένοι και έμπειροι σύμβουλοι ακινήτων οφείλουμε να επισημάνουμε μερικές αλήθειες.

Αν προτίθεστε να επενδύσετε στον τομέα των ακινήτων, μη έχοντας μάλιστα προηγούμενη εμπειρία καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό. Ένα επαγγελματία εκτιμητή ακινήτων ή ένα έμπιστο αδειοδοτημένο κτηματομεσίτη και όχι να επιδιώξετε να αποφύγεται τους επαγγελματίες νομιζόμενοι ότι ως μεσάζοντες θα “τσιμπήσουν” προμήθεια άρα θα αυξηθεί και το κόστος αγοράς σας. Είναι προτιμότερο το διαμέρισμα που θα αγοράσετε, ως επένδυση, να διασφαλίσετε ότι έχει όλες τις απαραίτητες άδειες, ότι πρόκειται για κτίσμα που δεν θα χρειαστεί στο τέλος περισσότερα λεφτά για συντήρηση από την αγορά του, να ενημερωθείτε για τις φορολογίες, για τις ασφαλιστικές καλύψεις, τους ετήσιους Δημοτικούς φόρους και όλες τις υποχρεώσεις που δεσμεύουν ένα ιδιοκτήτη.

Να θυμάστε πάντα πως για μια επένδυση η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο δικό σας επενδυτικό προφίλ, στις δυνατότητες σας αλλά και στο ποσοστό ρίσκου που θέλετε και κυρίως που μπορείτε να αναλάβετε.

Να θυμάστε επίσης ότι δεν πρέπει να κάνετε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα αν δεν μπορείτε να τα υποστηρίξετε ή αν αυτά περιέχουν μεγάλο ρίσκο έκθεσης. Να μη δανιστείτε μεγάλα ποσά που ενδεχομένως να σας δημιουργήσουν αδυναμία να ανταποκριθείτε σε μια ενδεχόμενη απρόβλεπτη οικονομική ύφεση.

Γενικώς, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, μην απλώσεις το χέρι σου περισσότερο από εκεί που φτάνει…

Δημήτρης Χρυσάνθου

B.Sc. (Hons) – P. M. I. Chartered Surveyor – MRICS Registered Valuer ΕΤΕΚ Registered Estate Agent Registered Auctioneer

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ