Διεθνής Έρευνα: Όσοι πίνουν καφέ, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Η κατάλληλη ποσότητα και η ζάχαρη

Νέα έρευνα αναλύει τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία.

0
273

Μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν όσοι πίνουν καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη, όπως φάνηκε από νέα κινεζική έρευνα.

Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες τη μέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.α.

Η νέα έρευνα ενισχύει αυτή την άποψη, καθώς δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμη και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ασχέτως από το είδος του καφέ (βραστός, στιγμιαίος, χωρίς καφεΐνη κ.α.).

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια. Μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5 έως 3,5 καφέδες τη μέρα.

Οι περισσότεροι, πάντως, συμμετέχοντες στην έρευνα έβαζαν μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό υπάρχει όφελος για όσους πίνουν πολύ γλυκό καφέ. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη.

Ο καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Naveed Sattar, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε πως τα ευρήματα – αν και ενδιαφέροντα – δεν ήταν ξεκάθαρα.

«Όσοι πίνουν καφέ είναι, γενικά, πιο εύποροι και έχουν πιο υγιή ζωή από όσους δεν καταναλώνουν» εξήγησε, επισημαίνοντας πως δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτοί οι παράγοντες δεν παίζουν ρόλο στα τελικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα γενετικά στοιχεία δεν συνδέουν τον καφέ με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

«Θα πρότεινα στους ανθρώπους να συνεχίσουν να πίνουν καφέ ή τσάι, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, (…) και να προσπαθήσουν να κάνουν όλα τα άλλα που γνωρίζουμε ότι διατηρούν την υγεία – να κινούνται περισσότερο, να τρώνε και να κοιμούνται καλύτερα».

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ