32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Διαδικτυακή Συζήτηση: «Η εξέλιξη της πανδημίας, τρόποι αντιμετώπισης, συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία»

Σειρά Διαδικτυακών Συζητήσεων, με θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα, εγκαινιάζουν το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (ΕΕΙΚ /CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η πρώτη διαδικτυακή εκπομπή, με θέμα «Η εξέλιξη της πανδημίας, τρόποι αντιμετώπισης, συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, στις 16:00.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Κώστας N. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, και σε αυτή συμμετέχουν ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωξιολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, o Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γιώργος Χριστοφίδης Καθηγητής Μεταδοτικών Ασθενειών & Ανοσίας, του Ινστιτούτου Κύπρου & Imperial College London.

Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στα πιθανά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας, επιδημιολογικά και ιατρικά, καθώς και ζητήματα κοινωνικής και πολιτικής προστασίας. Το πάνελ των ειδικών θα αναλύσει επίσης, θέματα μετάλλαξης του ιού, ανοσίας, πιθανού εμβολίου και αποτελεσματικότητας του, «καλά» αλλά και «επίφοβα» σενάρια για το μέλλον και πως αυτά επηρεάζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση μέσα από τις παρακάτω πλατφόρμες:

• Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube: https://youtu.be/-nxdmScncN0

• Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο Facebook: https://www.facebook.com/CyprusInstitute/

Η σειρά έχει χορηγό τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

Σχετικά με τους ομιλητές

4dr charalambos gogosΔρ. Χαράλαμπος Γώγος

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα και απέκτησε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Είναι Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ είναι και υπεύθυνος της Κλινικής αναφοράς COVID-19 του Νοσοκομείου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στο σηπτικό σύνδρομο και την ανοσολογία λοιμώξεων και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας για την Μελέτη της Σήψης, αντιπρόεδρος της Ελλ. Εταιρείας Μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιμικροβιακής Θεραπείας. Έχει πάνω από 150 εργασίες στο PubMed και πάνω από 6500 αναφορές στη βιβλιογραφία. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για της λοίμωξη COVID-19 για την Ελλάδα και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλινική αντιμετώπιση του COVID-19. Συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό Ελληνικών και διεθνών μελετών σε σχέση με της παθογένεια και τη θεραπεία της λοίμωξης από SARS-CoV-2.

 

3dr petros karayiannisΔρ. Πέτρος Καραγιάννης

Ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας για το Ακαδημαικο Προσωπικο και την Έρευνα, Συμπρόεδρος του Τμήματος Βασικών και Κλινικών Επιστημών, και Καθηγητής Μικροβιολογίας / Μοριακής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για 4 χρόνια, 7 χρόνια στο Royal Free Hospital Medical School και 24 χρόνια στο St Mary’s Hospital, Imperial College School of Medicine. Έχει υπηρετήσει σε έναν αριθμό συντακτικών συμβουλίων και είναι επί του παρόντος Ευρωπαίκος Συντάκτης του περιοδικού Viral Hepatitis.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ασχολούνται με τους ιούς της ηπατίτιδας, κυρίως B και C (HBV, HCV) και περιλαμβάνουν τη μελέτη των μηχανισμών που ευνοούν την αντοχή του ιού και την αποφυγή της ανοσοαπόκρισης κατά τη διάρκεια της χρόνιας λοίμωξης, την επίδραση των μεταλλάξεων του HBV που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φυσικής πορείας της χρόνιας μόλυνσης  και αυτών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω εμβολιασμού ή αντιικής θεραπείας, καθώς και νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία.

Άλλα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μελέτες σχετικά με τη βασική μοριακή βιολογία τόσο του HBV όσο και του HCV, ο ρόλος των διαφόρων ιικών πρωτεϊνών στον πολλαπλασιασμό των ιών, η πιθανή παρεμβολή σε κυτταρικές βιοσυνθετικές ή αμυντικές οδούς, καθώς και ο ρόλος τους στην ηπατοκαρκινογένεση. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο που ασχολείται με την πανδημία του SARS-CoV-2.

 

2dr george christophidesΔρ. Γιώργος Κ. Χριστοφίδης

Ο Δρ Γιώργος Κ. Χριστοφίδης είναι Καθηγητής στο Imperial College London όπου κατέχει την Έδρα Λοιμωδών Νόσων και Ανοσίας ενώ παράλληλα είναι Διευθυντής του εργαστηρίου Ανοσογενωμικής και Λοιμώξεων (VigiLab), όπως επίσης και Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Γεννήθηκε στην Κύπρο και έκανε τις βασικές του σπουδές στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα στην Μοριακή Βιολογία το 2000.

Συνέχισε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στην Ανοσογενωμική στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαιδελβέργη με υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και εκλέχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος το 2003. Το 2005 εκλέχθηκε σε μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή στο Imperial College London όπου το 2009 προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή και στη συνέχεια σε Καθηγητή το 2011. Ο Δρ Χριστοφίδης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα των λοιμοδών νόσων που διαδίδονται από έντομα φορείς, καθώς και στον τομέα της έμφυτης ανοσίας.

Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι σε θέματα που άπτονται σε κατασκευή εμβολίων και ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων καταστολής της διάδοσης τροπικών ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και παράσιτα. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 μαζί με συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Κύπρου, το Imperial College και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, η ερευνητική του ομάδα έχει αναπτύξει μοντέλα διάδοσης της ασθένειας και πλατφόρμες διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου σχετικά με την νόσο.

 

1prof papanicolasΔρ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Δρ. Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 – 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ