26.9 C
Paphos
Sunday, September 15, 2024

Δέσμευση Μητροπολίτη Πάφου για συνέχιση του κοινωνικού έργου του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’

Τη  δέσμευση ότι θα συνεχίσει το σημαντικό και κοινωνικό έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, έδωσε για ακόμη μια φορά ο Μητροπολίτης Πάφου και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Γεώργιος. Μιλώντας σε εκδήλωση  που οργάνωσε η πρωτοβουλία γυναικών για τη στήριξη της υποψηφιοτήτας του το βράδυ της Πέμπτης αναφέρθηκε τόσο στο θρησκευτικό όσο και στο κοινωνικό έργο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη στήριξη της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών με την ανέγερση των φοιτητικών εστιών, τονίζοντας ότι το θεάρεστο αυτό έργο θα συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στο όραμα του για την νεολαία. Η ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας στη Λεμεσό, με πέραν των 300 δωματίων – διαμερισμάτων, πλήρως εξοπλισμένων για τους άπορους φοιτητές ήταν το επόμενο μεγάλο έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου, είπε χαρακτηριστικά. “Πολλά τα εκατομμύρια που διατέθηκαν, αλλά το έργο θα διαλαλεί την παντοτινή μέριμνα της Εκκλησίας για το ποίμνιό της”, σημείωσε.

Πρώτο και μέγιστο έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου ήταν η αποκατάσταση της Ιεράς Συνόδου, ως Συνόδου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας. Από τον 12ο αιώνα, που οι Λατίνοι κατέλυσαν τη 14μελή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, “ουδείς άλλος Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε αποκατάστασή της”, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Αρχιεπισκοπή, 9 Μητροπόλεις και 3 Επισκοπές, θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, με συγκεκριμένα όρια, αποκατέστησαν το κύρος της Εκκλησία μας μέσα στην Πανορθόδοξη Οικογένεια και της έδωσαν τη δυνατότητα επίλυσης όλων των αναφυόμενων σ’ αυτήν προβλημάτων, χωρίς την ανάγκη εκζήτησης βοήθειας από αλλού”, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η Θεολογική Σχολή είναι ένα άλλο μεγάλο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας είναι, είπε, και η ύπαρξη σ’ αυτήν Σχολής ανώτατου επιπέδου στην οποία να μορφώνονται οι κληρικοί της αλλά και η οποία να γίνεται πόλος θεολογικών συζητήσεων. Η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ για ίδρυση Θεολογικής Σχολής δεν ευοδώθηκε λόγω του Πραξικοπήματος και της Εισβολής και την έφερε εις πέρας ο Χρυσόστομος ο Β΄, συμπλήρωσε.

Άλλο εξίσου σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ είναι η ίδρυση του Φορέα μισθοδοσίας ενοριακού κλήρου, είπε ο Πάφου Γεώργιος. Αρκετά είναι τα εκατομμύρια ευρώ που η Αρχιεπισκοπή καταβάλλει κάθε χρόνο ώστε οι ιερείς και των κοινοτήτων, σε όλες τις Μητροπόλεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα, να πληρώνονται από αυτές, να έχουν τον ίδιο μισθό παγκύπρια, ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα στην οποία κατατάσσονται, ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε πως τον συγκίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των γυναικών της Πάφου “και η θερμή υποστήριξη στις θέσεις μας. Εξέφρασα τις θέσεις μας, οι οποίες κυρίως συνίστανται στη συνέχιση και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου του Χρυσοστόμου του Β΄ στη δημιουργία περισσότερων κοινωνικών ωφελημάτων για όλο τον κόσμο, φοιτητικών εστιών και στις άλλες πόλεις και δυνατότητες ανθρώπων να θεραπεύονται στο εξωτερικό και να αντιμετωπίσουν την υγεία τους”. Τρίτον συνέχισε, θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καθοδήγηση των νέων και να τους “προφυλάσσει από άλλους δρόμους, όπως με το νεανικό κέντρο που ίδρυσε στην Πάφο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος”.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα εγκύψει στην Αγία Γραφή για τα νέα προβλήματα και ερωτήματα τα οποία πηγάζουν με την πρόοδο των τεχνολογιών και της επιστήμης και γενικά στο έργο της Εκκλησίας θα δώσουν εκείνη την προώθηση που χρειάζεται ώστε η Εκκλησία δίπλα και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα από τα προβλήματα του κόσμου, να πορεύεται στον 21ο αιώνα και στους άλλους αιώνες που έρχονται. 

Είπε ακόμη πως η εκκλησία ήταν ο μοναδικός θεσμικός φορέας που είχε την ευθύνη για την παιδεία του τόπου αλλά και για την εθνική αυτοσυνειδησία του λαού. Αυτοί είπε κράτησαν τη συνείδηση του λαού ότι είναι Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως δεν είναι εύκολο το εγχείρημα της διεκδίκησης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, σημειώνοντας πως θεώρησε ότι δεν έπρεπε να σιωπήσει. Είπε ακόμη πως τόσα χρόνια έδωσε το στίγμα του στην κοινωνία, και πως δεν έχει μιλήσει κανένας από τους άλλους ιεράρχες για το εθνικό θέμα και για το μεταναστευτικό. “Δυστυχώς το μεταναστευτικό έγινε εργαλείο της Τουρκίας για να μας αλλοιώσει”, κατέληξε.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ