17.9 C
Paphos
Wednesday, February 21, 2024

Δεκάδες έργα στην Πάφο, λέει ο Φαίδωνος

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν, τα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση και τα έργα που θα ξεκινήσουν στους επόμενους έξι μήνες στην πόλη της Πάφου, είναι 89 στο σύνολό τους και συνολικού προϋπολογισμού 198 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προβαίνοντας σε γραπτό απολογισμό του έργου του Δήμου.


Από τα 89 έργα, τα 65 εκτελέστηκαν ήδη από τον Δήμο Πάφου, 9 από το Κράτος και 15 εκτελούνται τώρα ή θα ξεκινήσουν στους επόμενους 6 μήνες, όλα από τον Δήμο Πάφου.
Επεσήμανε επίσης πως από τα 89 έργα, τα 41 ήταν ή είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Κράτος ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον Δήμο Πάφου, ενώ τα υπόλοιπα 48 χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον Δήμο.


Από τα 198 εκατομμύρια ευρώ που θα είναι το συνολικό κόστος αυτών των 89 έργων, τα 55 εκατομμύρια είναι από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πάφου ενώ τα υπόλοιπα 143 εκατομμύρια προέρχονται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κράτους. Πρόσθεσε πως το 2015 ο δανεισμός του Δήμου ήταν 38 εκατομμύρια, σήμερα είναι λίγο πιο πάνω από 10 εκατομμύρια και έχουν, όπως είπε, απόθεμα 8 εκατομμύρια στο ταμείο τους για να μπορούν να χρηματοδοτούν τα έργα.

Η ταχύτητα σκοτώνει


Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, εντός του 2022 εγκαινιάστηκε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου. Εγκαινιάστηκε το 2022 μετά την ολοκλήρωση του έργου ο εξωραϊσμός της Δημοτικής Αγοράς και της βελτίωσης της οδού Φελλάχογλου και των δύο παρακείμενων χώρων στάθμευσης. Ακόμη, συνέχισε, παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του Ψαροχωρίου στην Κάτω Πάφο.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014- 2020) και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος το έργο εκτελέστηκε από τον Δήμο Πάφου κατά την περίοδο 2019- 2020.


Επίσης το 2022 εγκαινιάστηκε και το έργο των ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου.
Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε το έργο ως «νέο διαμάντι» για την πόλη και σημείωσε ότι η αποπεράτωσή του συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Μεσογείου, ενταγμένη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Πρόσθεσε ότι το συνολικό έργο εκτείνεται σε μία επιφάνεια 20.000 τ.μ περίπου και περιλαμβάνει, πλέον της εναέριας πεζογέφυρας που είναι ήδη τοποθετημένη, τρεις πλατείες, πεζόδρομους, ειδικές διαδρομές κ.ά. Το έργο είναι συνολικής δαπάνης €2.022.000 πλέον Φ.Π.Α. Το έργο, είπε ο κ. Φαίδωνος, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Ακόμη, συνέχισε, το 2022 τελέστηκαν τα εγκαίνια της ανάπλασης και ανάδειξης του Ψαροχωρίου στην Κάτω Πάφο.


Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014- 2020) και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον γραπτό απολογισμό του Δημάρχου Πάφου, το έργο εκτελέστηκε από τον Δήμο Πάφου κατά την περίοδο 2019- 2020.


Επίσης κατά το 2022 έγιναν συμπλήρωσε δεντροφυτεύσεις η αναβάθμιση των Λεωφόρων Νεόφυτου Νικολαϊδη και Γρίβα Διγενή ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της Λεωφόρου Ελλάδος.


Ο κ. Φαίδωνος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που αφορούν την εκπαίδευση. Ήδη κατατέθηκε, όπως είπε, ο θεμέλιος λίθος των εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο και αναμένεται η κατάθεση του θεμελίου λίθου του American University of Beirut – Mediterraneo, σημειώνοντας πως και τα δύο Πανεπιστήμια αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους πρώτους σπουδαστές σε 10 περίπου μήνες, δημιουργώντας πραγματικό γεγονός στον τομέα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης ανώτατου επιπέδου.


Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Πάφου, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, αποτελεί η πρόθεση του American University of Beirut να ιδρύσει στην Πάφο Ιατρική Σχολή με αξιοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ως Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα θα καταστήσει την Πάφο κέντρο παροχής υψηλής στάθμης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας, συμπλήρωσε.


Αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της Πάφου να αποκτήσει πανεπιστημιακές υποδομές μέσω συνεργασίας με διεθνούς αναγνώρισης και κύρους ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού. Με σκληρή δουλειά, σωστό προγραμματισμό, υπεύθυνη στάση και διορατική πολιτική στήριξη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και χωρίς να υποβαθμίζει τη συμβολή άλλων φορέων ή προσώπων, η επίτευξη του στόχου αυτού έχει δρομολογηθεί και προωθείται με γρήγορο ρυθμό.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έλευση στην Πάφο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του American University of Beirut σφραγίζει τη μετάβαση της πόλης σε μια νέα εποχή και αποτελεί γεγονός με σπουδαίο όφελος για τη χώρα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ