17.9 C
Paphos
Wednesday, February 21, 2024

10 χρόνια ζωής του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα με στόχο την διατήρηση , διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας  

Η διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας  αποτελεί τον κύριο πυλώνα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χριστάκη Παπανικολάου. Σήμερα η διάχυση του πολιτιστικού  έργου του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα  σε όλη την Κύπρο, αποτελεί γεγονός . Ο  Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα από το 2012 μετέχει ενεργά στα λαογραφικά δρώμενα της Πάφου και της Κύπρου παρουσιάζοντας πλούσιο πολιτιστικό έργο ενώ σε λίγες ημέρες αναχωρεί για την Βερόνα της Ιταλίας προκειμένου να συμμετάσχει στην διοργάνωση μεγάλου  φεστιβάλ που στόχο έχει την διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων.   

Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα κλείνει φέτος 10 χρόνια προσφοράς στην παράδοση, σημειώνοντας πως στα 10 χρόνια λειτουργίας του κατόρθωσε με τις αξιόλογες δράσεις του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του και όχι μόνο.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου οι δράσεις του Ομίλου δεν περιορίζονται μόνο στις χορευτικές παραστάσεις αλλά κατόρθωσαν σαν ομάδα με την αφιλοκερδή προσφορά τους να θεσμοθετηθούν στην Πάφο ποιοτικές παραδοσιακές δράσεις όπως τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια στην πλατεία του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή αρκετών κοινοτήτων και συλλόγων της επαρχίας Πάφου. Τα έθιμα του δωδεκαημέρου που συμπεριλάμβαναν τα Χριστούγεννα μέχρι και τα φώτα και τέλος το Λαογραφικό τριήμερο το οποίο αποτελεί και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων.   

Πέρα από αυτά στοχεύουν, όπως είπε, και στην θεσμοθέτηση της διεξαγωγής του διαγωνισμού τσιατιστών που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Λαογραφικό τριήμερο. Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την διοργάνωση του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας  (σχολική χρονιά 2021-2022) για 5η συνεχή χρονιά. Όπως ανέφερε δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες  από όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία της Παροικίας του Λονδίνου .Το 2019 συμμετείχαν και παιδιά από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Τον διαγωνισμό είπε ο κ. Παπανικολάου στηρίζει οικονομικά το Πετρίδειο ίδρυμα από το 2021 και η  Κριτική Επιτροπή απαρτίζετε από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου .   

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκης Παπανικολάου ανέφερε πως το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Αυγούστου  και ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Αυγούστου με ποικίλες δραστηριότητες . Όπως  θεατρική παράσταση, παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια από το χορευτικό και μουσικό σχήμα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα, νησιώτικοι χοροί και τραγούδια από το Πολιτιστικό Όμιλο Ζήδρο, διαγωνισμό τσιαττιστών και ερωτικών τραγουδιών, παραγωγή ζιβανίας από παραδοσιακό καζάνι, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής από τη κυπριακή ζωή. Ακόμη παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως χαλούμι , ψωμί, παλουζέ, λουκουμάδες, ρέσι, χαρουπόμελο, παραδοσιακών γλυκών, καθώς και έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων και επαγγελμάτων όπως καλαθοπλεκτική, φυθκιώτικα, πιθκιάβλι, ξυλογλυπτική, παραδοσιακές φορεσιές, κατασκευή βούρκων, καρεκλών, τσεστών και λαούτων. Ακόμη απόσταξη λεβάντας και τριαντάφυλλου με λαμπίκκο. Μετά από την διακοπή των δύο χρόνων συνέχισε, πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το τριήμερο και αυτό οφείλεται στην επιθυμία των εθελοτών του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα για την παράδοση, αλλά και στην στήριξη των χορηγών.   Στο τριήμερο παρέστη ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής  ο οποίος είδε τα εκθέματα των παραδοσιακών αντικειμένων , επαγγελμάτων και εδεσμάτων. Η είδοσος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Η παραδοσιακή τριήμερη εκδήλωση περιλάμβανε και τα παραδοσιακά προϊόντα όπως τη λουβάνα, το πλουγούρι, τη ρίγανη, φρέσκο και ξερό τραχανά που παρασκευάζονται στο ορεινό χωριό του Στατού Αγίου Φωτίου.   

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση , ξεκινούν οι προετοιμασίες του Λαογραφικού Ομίλου το Κτήμα για το επόμενο με χρονοδιάγραμμα και με ενέργειες που πρέπει να γίνουν σταδιακά μέσα στα πλαίσια σωστού προγραμματισμού. Σ’ αυτό συνέχισε, συμβάλουν όλα τα μέλη του Ομίλου αφιλοκερδώς τους οποίους ευχαρίστησε από καρδιάς. Αυτό που μας εμπνέει συνέχισε, είναι η παράδοση του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση.  Ιδιαίτερη σημαντική του δράση του Ομίλου τόνισε,  είναι η εγγραφή,  από μέρος του Ομίλου των παραδοσιακών πασχαλινών παιχνιδιών,  των εθίμων του γάμου στο εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο και τα έθιμα του Πάσχα. Επίσης συνέχισε,  σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των εθίμων του δωδεκαημέρου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα σταλούν στην επιτροπή για αξιολόγηση. Ανακοίνωσε επίσης πως ο  Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα” πραγματοποίησε  ταξίδια  στο Burgas 18-22 Αυγ 2014, στην Ισπανία Σαν Σεμπαστιάν Ιούλιο 2016,  στον Βόλο τον Μάιο 2017, στην  Πράγα 7-14 Ιουνίου 2018, – στην  Βερόνα Σεπτέμβριο  2018, επίσης στην  Βερόνα 13-16 Σεπ – 2019, στο   Bermigham 31 Ιαν – 3 Φεβ. 2020, και τέλος στην  Βερόνα 17-19 Σεπ. 2021.  

Στην Βερόνα είπε χαρακτηριστικά γίνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ που στόχο έχει την διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων. Είπε ακόμη πως σ’ αυτο το φεστιβάλ ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά  με την διοργάνωση  φέτος να λαμβάνει χώρα στις  16- 18 Σεπτεμβρίου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαικού  Οργανισμού  συμμετέχει και μέλος του Λαογραφικού Ομίλου το Κτήμα  η κ. Χριστιάνα Λεωνίδου για τη χρονική περίοδο 2021- 2015.   

Ακόμη συνολικά στα 10 χρόνια λειτουργίας τους , προσθέτει ο κ. Παπανικολάου, συμμετείχαν 140 δράσεις,  2012 – 8,  2013-  4 δράσεις,  2014 – 9,  2015 – 7,  2016 – 15,  2017-  20 δράσεις,  2018 – 24 δράσεις,  2019 –  23 δράσεις και 2020 3 δράσεις  (2 διαδικτυακές ). Το  2021 17 (4 διαδικτυακές).   Το 2022 διοργανώθηκαν 12 εκδηλώσεις.  

Ο  Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα αποτελεί τον πιο δραστήριο πολιτιστικό Όμιλο της Πάφου με ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνοχή μεταξύ τους. Η δράση του συνεχίζεται με κύριο πυλώνα την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ