19.9 C
Paphos
Sunday, October 1, 2023

Άρχισαν τα Ιεροκήπια- “Αναβαθμίζουν τον Πολιτισμό” είπε ο Κυβερν. Εκπρόσωπος

Tα Ιεροκήπια αποτελούν πολιτιστικό γεγονός που συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του Δήμου Γεροσκήπου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του τόπου ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη των Ιεροκηπίων το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Λετυμπιώτης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο εκπροσώπησε. Εξέφρασε επίσης τα θερμά του συγχαρητήρια στον Δήμο Γεροσκήπου που για 28η χρονιά συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να διοργανώνει τα «Ιεροκήπια», μια σειρά εκδηλώσεων που έχει πλέον καταστεί θεσμός και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού του. Ο Δήμος Γεροσκήπου υιοθετώντας την άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει πάντα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και δη του ευρωπαίου πολίτη, έχει στοιχειοθετήσει ένα πρόγραμμα ποικίλων και ποιοτικά αναβαθμισμένων δραστηριοτήτων, τόνισε.

Οι νεότερες γενιές, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, μαθαίνοντας για τα έθιμα του λαού μας, απολαμβάνοντας τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της παράδοσής μας, τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά μας εδέσματα και πολλά άλλα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξάλλου, συνέχισε, τέτοιες διοργανώσεις προσθέτουν και στο τουριστικό προϊόν του Δήμου, προσφέροντας στους τουρίστες την εμπειρία του να απολαύσουν δείγματα από την κυπριακή κουλτούρα και παράδοση.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ονομασία «Ιεροκήπια» που δόθηκε στην εν λόγω σειρά εκδηλώσεων και προκύπτει από το όνομα της ίδιας της Γεροσκήπου. Η Γεροσκήπου έχει μια μακραίωνη και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνδέεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης, συμπλήρωσε.

Εκτός από το πλούσιο παρελθόν οφείλουμε είπε, « να υπογραμμίσουμε και το ζωντανό σήμερα της Γεροσκήπου. Μιας πόλης, ενός σύγχρονου Δήμου που διατηρεί και προάγει εκείνα τα πολιτιστικά και ιστορικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άσβεστα και αναλλοίωτα» . Επεσήμανε επίσης πως αποτελεί ύψιστη αποστολή όλων μας, πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανωμένων συνόλων και κοινωνίας να εμπεδώσουμε ιστορική και πολιτιστική συνείδηση.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως μέσα στο πέρασμα των αιώνων, το μικρό μας νησί, σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, σμίλεψε και οικοδόμησε στοιχεία ιδιαίτερα, μοναδικά που σήμερα αποτελούν ένα ισχυρό πολιτισμικό υπόβαθρο. Υπόβαθρο στέρεο, θεμέλιο των όσων πετύχαμε αλλά και των όσων στοχεύουμε, συμπλήρωσε .

Πρόσθεσε πως ο πολιτισμός του νησιού μας αποτελεί μια ζώσα πραγματικότητα που παράγεται και καλλιεργείται ανά τους αιώνες και αναπαράγεται από την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία των ανθρώπων της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων αλλά και μέσα από την καθημερινή δουλειά του απλού ανθρώπου του μόχθου και της βιοπάλης.

Είπε, ακόμη, πως η στήριξη και ο σεβασμός στον πολιτισμό μας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την επιβίωση του λαού μας και προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι εκδηλώσεις σαν κι αυτή που βρισκόμαστε απόψε είπε, που σφυρηλατούν και διαμορφώνουν συνείδηση της αξίας και των αξιών των πολιτιστικών μας καταβολών.

Φέτος, οι εκδηλώσεις «Ιεροκήπια 2023», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και αυτό αποτελεί τρανό παράδειγμα της έμπρακτης στήριξης και της ενθάρρυνσης από πλευράς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο διατηρείται ζωντανός ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Ο κ. Λετυμπιώτης ευχαρίστησε τον Δήμο Γεροσκήπου, για τη συστηματική προσπάθειά του και για το αξιέπαινο έργο που παράγει προς όφελος των δημοτών του, επενδύοντας στον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση του τόπου μας.

Χάρη σε σας, σημείωσε, « απόψε και για τις επόμενες εβδομάδες, η πλατεία Γεροσκήπου μεταμορφώνεται σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς για όλη την Κύπρο» . Ευχαρίστησε, ακόμη, όλους όσοι συνέβαλαν με τον οποιονδήποτε τρόπο και αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο στην πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων.

Δικαιωματικά, λοιπόν, πρέπει όλοι σας ανέφερε « να αισθάνεστε περήφανοι που καταφέρνετε να διατηρείτε τον δήμο σας στον χάρτη των πολιτιστικών δρωμένων της Κύπρου και να ανεβάζετε ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον τόπο μας», Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι οι φετινές εκδηλώσεις «Ιεροπήπια» θα στεφθούν όπως πάντα με επιτυχία.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ