Από που πήρε το όνομά της η ταβέρνα του Τζόγια- Η καλύτερη Ελληνική κουζίνα στην Κύπρο

0
617

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε για φαγητό στην Ταβέρνα ο Τζόγιας στην Πάφο και να μην πάθετε την γαστρονομική πλάκα της ζωής σας. Αυθεντικότατά ελληνικά πιάτα τα οποία θα αναλύσουμε εκτενώς σε προσεχές άρθρο μας ενώ θα στείλουμε και 4 από εσάς να τα δοκιμάσουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μέχρι τότε όμως αν πάμε να δούμε από που πήρε το όνομά της η αγαπημένη μας Ελληνική ταβέρνα

ΠΑΦΟΣ- NEW ENTRY!!! “Τζόγιας” όλα στη Σχάρα βγαλμένα από …Ελλάδα

Η ιστορία πίσω από το όνομα ΝΙΚΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ – ΤΖΟΓΙΑΣ

Είναι ο άνθρωπος που αγάπησε την Κύπρο με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Αυτό όμως που λάτρεψε πραγματικά είναι το χωριό που τον γέννησε και τον ανέθρεψε. Την Γιαλούσα. Το κεφαλοχώρι της χερσονήσου της Καρπασίας. Το 1974 οι Τούρκοι με την εισβολή του Αττίλα δυστυχώς του την στέρησαν βάναυσα. Πιάστηκε αιχμάλωτος, βασανίστηκε και αναγκάστηκε να μαζέψει τα κομμάτια της καρδιάς του και να συνεχίσει την ζωή με την οικογένεια του στις ελεύθερες περιοχές.
Ο Νίκος Τζόγιας ηταν άντρας του γλεντιού, της διασκέδασης αλλά και της οικογένειάς. Λάτρευε το ακριβό ποτό και ήταν επιλεκτικός σε ο,τι αφορά το φαγητό και τους κυπριακούς μεζέδες. Κυκλοφορούσε πάντα με τραγιάσκα ή πλατύγυρο καπέλο και ντυμένος με κουστούμι. Η μεγάλη του υπερηφάνεια ήταν το μουστάκι του που φρόντιζε με ζήλο.
Ήταν Άνθρωπος δίκαιος και ακούραστος εργάτης της ζωής. Δούλευε οπερατέρ στον μοναδικό κινηματογράφο του χωριού. Από την ιστορική ταινία «Οι έμποροι των Εθνών» πήρε και το υποκοριστικό « Τζόγιας» από τη μεγάλη ομοιότητα του με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Νίκο Τζόγια.
Η θάλασσα της Γιαλούσας ,οι παραλίες της, η αύρα του χωριού και οι άνθρωποί της ήταν αυτά που του έλειπαν όταν εκδιώχθηκε από το χωριό του. Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων κατέβαινε στο χωριό και απολάμβανε την θάλασσα και τον ήλιο του χωριού, έστω και υπό τουρκική κατοχή. Επισκεπτόταν τους εγκλωβισμένους της περιοχής και φρόντιζε για την ευημερία τους. Κάθε φορά που μια λύση του Κυπριακού προβλήματος ανέτελλε στον ορίζοντα ο Τζόγιας ήταν με την βαλίτσα της επιστροφής στο χέρι . Έφυγε από την ζωή το 2015 με τον πόθο της επιστροφής στο αθάνατο βλέμμα του.
Αυτή είναι η ιστορία του Νίκου Ονουφρίου Τζόγια που πλέον θα συνεχίσει να ζει, πέραν από τις μνήμες της οικογένειάς του, και ως σύμβολο της καλύτερης αφθεντικής Ελληνικής ταβέρνας στο νησί!!!