22.4 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Απλησίαστες οι διακοπές σε Ελλάδα – Πτώση στις τιμές ξενοδοχείων στην Κύπρο

Η έλλειψη των Ρώσων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο προκάλεσε πτώση των ξενοδοχειακών τιμών.

Αντίθετα στην Ελλάδα η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τη χώρα να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης της αεροπορικής χωρητικότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με ανάλυση της Mabrian.

Η Mabrian, ο κορυφαίος πάροχος ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέλυσε τις προοπτικές του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανάλυση αποκαλύπτει διάφορες τάσεις όσον αφορά την προ της πανδημίας εποχή και την ανάκαμψη από πέρυσι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ανάλυση εξετάζει συγκεκριμένα την αεροπορική χωρητικότητα, λαμβάνοντας τα δεδομένα του 2022 και συγκρίνοντας τα με τα δεδομένα του προ-πανδημικού καλοκαιριού του 2019. Ταυτόχρονα, οι τιμές των ξενοδοχείων και η ζήτηση για προορισμούς εμπνευσμένης αναζήτησης συγκρίνονται με το Καλοκαίρι του 2021, ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της ανάκαμψης του τουρισμού στους εν λόγω προορισμούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο -11% η αεροπορική χωρητικότητα στην Κύπρο

Η συνολική προπανδημική αεροπορική χωρητικότητα ανακάμπτει σιγά-σιγά. Ωστόσο, το επίπεδο ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετικό σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον κορυφαίο πάροχο ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών για τον τουρισμό. Οι χώρες που ανακάμπτουν καλύτερα είναι η Ελλάδα, με περίπου 16.500.000 εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις το διάστημα 1η Ιουνίου με 31 Αυγούστου.

Η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανόδου 11% της αεροπορικής χωρητικότητας, με επόμενη τη Ρουμανία, με 6%. Ακολουθούν η Σερβία και η Κροατία, οι οποίες καταγράφουν μετριοπαθή μείωση κατά 3% και 1%, ενώ η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία καταγράφουν διψήφιο ποσοστό μείωσης κατά 11%, 15% και 27%, αντίστοιχα.

Στην Κύπρο μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων 3,4 και 5 αστέρων

Εν τω μεταξύ, ανάκαμψη των τιμών παρατηρείται στον τομέα της φιλοξενίας, ιδίως στα ξενοδοχεία 4 αστέρων. Για παράδειγμα, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία παρουσιάζουν αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην κατάταξη που παρουσιάζει μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων.

Η Ελλάδα εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, οι οποίες διαμορφώνονται σε 107 ευρώ και 172 ευρώ, αυξημένες κατά 5% και 2%, αντίστοιχα. Ενώ, στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων οι πιο ακριβές τιμές καταγράφονται στην Κροατία (317 ευρώ), αυξημένες κατά 20%. Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, η Ελλάδα, με 310 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 11%.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι ειδικά στην Κύπρο, το 2021 η Ρωσία ήταν η τρίτη αγορά προέλευσης όσον αφορά την αεροπορική χωρητικότητα και η δεύτερη σε αξιολογήσεις ξενοδοχείων. Συνεπώς, η έλλειψη Ρώσων τουριστών για το φετινό Καλοκαίρι προκάλεσε πτώση των ξενοδοχειακών τιμών για τον συγκεκριμένο προορισμό. Το ίδιο ζήτημα προκύπτει και στην περίπτωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς για τις δύο αυτές αγορές η Ρωσία ήταν επίσης η τέταρτη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης ταξιδιωτών, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη ζήτηση για προορισμούς εμπνευσμένης αναζήτησης, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή των δυτικοευρωπαϊκών αγορών προέλευσης σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της περιοχής. Ωστόσο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την Ελλάδα και τη Γερμανία και τη Γαλλία για την Κροατία, όλες οι άλλες αγορές παρουσιάζουν πτώση του ενδιαφέροντος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021 (σύμφωνα με το μερίδιο των αναζητήσεων της Mabrian).

Μειωμένη η μέση διάρκεια παραμονής

Η μέση διάρκεια παραμονής στην Κροατία είναι 8 ημέρες, δηλαδή 30% λιγότερο από τη μέση διάρκεια παραμονής στο Μαυροβούνιο και 18% λιγότερο από την Ελλάδα. Ενώ οι τιμές των κροατικών ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την εμπνευσμένη ζήτηση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η διάρκεια παραμονής μειώνεται, καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2021 (ιδίως στα καταλύματα 5 αστέρων, τα οποία έχουν αυξήσει τις τιμές κατά 10%) και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, η μέση διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα από τις δύο κορυφαίες αγορές-“πηγές” ταξιδιωτών, τη γερμανική και τη βρετανική, ανέρχεται σε 10,9 ημέρες και 8,5 ημέρες, μειωμένη κατά 12% και 7,7%, αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τις δύο κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών για την περιοχή, για τη βρετανική αγορά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί ελαφρά μείωση του ενδιαφέροντος και των αναζητήσεων, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής επίσης παρουσιάζει μείωση.

Ομοίως, η Ρωσία, παρά την έλλειψη απευθείας σύνδεσης, συνεχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για ταξίδια στο Μαυροβούνιο και διαμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι το 2021.

Σε δηλώσεις της η Anna Borduzha, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Mabrian για την περιοχή της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, είπε: «Η ανάλυση αυτή δείχνει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης ορισμένων από τους κύριους προορισμούς διακοπών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναμφίβολα, η αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία τους επηρέασε με δύο τρόπους: αφενός, δημιουργώντας αβεβαιότητα για δυνητικούς επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, και αφετέρου, επηρεάζοντας τη ρωσική αγορά προέλευσης, με ιστορικά μεγάλη βαρύτητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχών αλλαγών, είναι απαραίτητο να έχουμε τα πιο ενημερωμένα δεδομένα και αναλύσεις, προκειμένου να καθορίσουμε τις σωστές πολιτικές ανάκαμψης του τουρισμού».

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ