Διάβασα σήμερα με έκπληξή μου ότι ο ΟΚΥπΥ κάνει σκέψεις για ανάπτυξη κλινών για νοσηλεία ασθενών με Covid- 19 στο Νοσοκομείο Πάφου. Aντιλαμβάνομαι πλήρως ότι τα Νοσοκομεία της Κύπρου σε αυτή την προσπάθεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία και ότι δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το τι γίνεται στο Νοσοκομείο Aναφοράς στην Αμμόχωστο ή στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού αλλά ο σχεδιασμός που γίνεται μόνο ανησυχία προκαλεί.
Αρχικά η σκέψη ήταν να γίνει το Νοσοκομείο Πάφου 2ο Νοσοκομείο Αναφοράς, ακολούθως να αναπτυχθούν εδώ 48 κλίνες και τελικά καταλήξαμε στις 24. Αριθμός που θα αναπτυχθεί στο σημερινό χώρο που στεγάζει την Ορθοπεδική κλινική η οποία θα συστεγαστεί προσωρινά με τη Χειρουργική όπως και η Γυναικολογική θα συστεγαστεί με το Παιδιατρικό για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες κλίνες.
Ωραία όλα αυτά αλλά γιατί δεν έγινε καμία ρύθμιση για πλήρη απομόνωση ορόφου, ας πούμε, όπως έγινε στη Λεμεσό; Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε πιθανώς την εντός του Νοσοκομείου διασπορά όπως έγινε δηλαδή πριν ένα χρόνο. Διερωτηθήκανε άραγε στον ΟΚΥπΥ τι θα γίνει αν εντοπιστεί ένα κρούσμα στις Ά Βοήθειες του Νοσοκομείου Πάφου ή στην Εντατική από εσωτερική διασπορά; Ως γνωστόν στην Πάφο κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην Πάδο δεν έχει εντάξει στο ΓΕΣΥ τις Πρώτες του Βοήθειες. Η εμπειρία του 2020 φέρνει στο μυαλό μας ανησυχητικές καταστάσεις τις οποίες μόνο αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν ή από θαύμα μπορεί να μην ξανά ζήσουμε. Το ερώτημα λοιπόν τι θα γίνει αν κλείσουν οι Ά Βοήθειες από κρούσμα πλανάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από όλη την Πάφο.
Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί σε πολλούς και η σημερινή “χαλάρωση” των μέτρων αφού οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια δείχνουν ότι σήμερα μέσα Μαρτίου έχουμε 200 νοσηλεύομενους (400 κρούσματα ημερησίως) και τα Νοσοκομεία μας να είναι υπερπλήρη (γι’ αυτό επιστρατεύτηκε η Λάρνακα και θα επιστρατευθεί και η Πάφος απο εβδομάδας) και πάμε σε χαλαρώσεις (σπασμωδικές) ενώ τον Ιανουάριο όταν πήγαμε σε 2ο (3ο για μας στην Πάφο) lockdown η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη από τώρα. Δεν θέλει μεγάλη τόλμη για να πει κανείς ότι ίσως η Λεμεσός έπρεπε να μπει σε διαφορετικό καθεστώς μέτρων (όπως ξανάγινε), έστω και αν σταθμίζουμε ως σημαντικότερο το να μην δυσαρεστήσουμε κανένα απο το να κάνουμε το πρέπον για τη δημόσια υγεία.
Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω σε όλα όσα περιγράφω είναι ότι η ατολμία ή οι σπασμωδικές κινήσεις προκύπτουν ένεκα και τον επικείμενων εκλογών αλλιώς όλα θα ήταν αλλιώς.
Τέλος αισθάνομαι έντoνα την ανάγκη να πως, ταπεινή μου εκτίμηση πάντα, είναι ότι η ενέργεια αυτή με το Νοσοκομείο Πάφου αντιστοιχεί με απασφαλισμένη βόμβα σε χέρι που είναι ιδρωμένο. Μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά…
Υ.Γ. Πως γίνεται να ανακοινώνεις χαλαρώσεις την ίδια (ακριβώς) ώρα που μετατρέπεις Νοσοκομειακές μονάδες σε κλινικές covid-19;