Αντώνης Φωτίου: Έτσι αποκτούν στέγη οι νέοι

Το κράτος πολλές φορές λαμβάνει αντιφατικές αποφάσεις που αδικούν τους πολίτες, υποστηρίζει ο υποψήφιος βουλευτής Πάφου της ΔΗΠΑ, συνεργασία Δημοκρατικών δυνάμεων Αντώνης Φωτίου.  Ο κ. Φωτίου σε παρέμβαση του αναφέρεται κυρίως στην  περίπτωση με τη μεμονωμένη κατοικία η οποία, τονίζει, είναι χαρακτηριστική. «Η πολιτεία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δώσει κίνητρα στους πολίτες, κυρίως σε νεαρά ζευγάρια, να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Να δραστηριοποιηθούν εκεί και να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους ανακόπτοντας την πορεία διάλυσης των κοινοτήτων της υπαίθρου. Και αυτές οι αποφάσεις είναι απολύτως ορθές και πρακτικές. Τι γίνεται όμως με το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας; Ενδεχομένως να έγιναν λάθη. Σίγουρα το να ξεφυτρώνουν σπίτια πολλά χιλιόμετρα μακριά από τους πυρήνες των οικισμών δεν είναι σωστή πολεοδομική πρακτική ούτε και οικονομική.»

Ο Αντώνης Φωτίου αναρωτιέται αν τελικά η παραχώρηση κινήτρων για επιστροφή στις κοινότητες συγκρούεται με την κατάργηση της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας. «Η πολιτεία  θα πρέπει να βρει ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν τα λάθη του παρελθόντος με την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να απαγορεύει σε ένα ζευγάρι που θέλει να ανεγείρει την πρώτη του κατοικία να μην μπορεί να το κάνει επειδή ενδεχομένως έχει και άλλο τεμάχιο γης. Επιπλέον η συνέχιση της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας παρέχει καλύτερες οικονομικά ευκαιρίες για την στέγαση μικρομεσαίων οικογενειών. Ταυτόχρονα αποκτούν υπεραξία και οι περιοχές της υπαίθρου που έχουν παραμεληθεί.»

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Αντώνης Φωτίου υπενθυμίζει ότι δεν είναι μόνο εθνική αλλά και Πανευρωπαϊκή πολιτική η δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων και η ορθολογική κατανομή και ανακατανομή του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Με την εφαρμογή μιας δίκαιης και διάφανης πολιτικής για την μεμονωμένη κατοικία, καταλήγει, θα συγκρατηθούν και παγκυπρια οι τιμές των ακινήτων , κυρίως στα αστικά κέντρα, και δεν θα αποτελεί πλέον «άπιαστο όνειρο» για τους νέους η απόκτηση στέγης.

Support Local Business