Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Pafos Innovation Center η επίσημη τελετή έναρξης του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Βηρυτού, με το AUB – Mediterraneo, σηματοδοτώντας την λειτουργία του ιστορικού αυτού πανεπιστημίου στην Κύπρο, με την λειτουργία της δίδυμης πανεπιστημιούπολης του AUB, της πρώτης εκτός Λιβάνου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού Philip S. Khoury, άλλα μέλη του Συμβουλίου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλιο Φίσερ, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, Υπουργοί και Βουλευτές, ο Πρύτανης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού – Mediterraneo Wassim El Hajj, οι Κοσμήτορες του AUB Mediterraneo Alain Daou (School of Business), Salah Sadek (Σχολή Μηχανικών) και Malek Tabbal (Σχολή Τεχνών και Επιστημών) και άλλοι φιλοξενούμενοι από την Κύπρο, τον Λίβανο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η ίδρυση του AUB Mediterraneo συνιστά ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην συλλογική αναζήτηση αριστείας στην εκπαίδευση», τόνισε στην ομιλία της η Υπουργός Παιδείας.
Αυτή, πρόσθεσε, θα επιτρέψει στους φοιτητές να εξερευνήσουν, να αμφισβητήσουν και να συνεισφέρουν στην προώθηση της γνώσης και της κατανόησης.
Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας, η ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται με την δημιουργία νέων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
«Η δέσμευσή μας στην ακαδημαϊκή αριστεία και στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης οδηγεί στην δημιουργία περισσότερων πανεπιστημίων, καθιστώντας την Κύπρο ως ένα περιφερειακό, αλλά και διεθνές εκπαιδευτικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο αριστείας», τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η ανώτερη εκπαίδευση διαδραματίζει ρόλο στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στην Κύπρο και θεωρείται ως το όχημα μέσω του οποίου οι πολίτες αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες που η οικονομία και η κοινωνία χρειάζεται, προκειμένου να διατηρηθεί ανταγωνιστική και καινοτόμα.
Αναφέρθηκε ακόμη στις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου σε πολλούς τομείς, σημειώνοντας ότι το AUB Mediterraneo θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, προωθώντας τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων.
Τα εγκαίνια, συνέχισε, συνιστούν ένα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο και μια απόδειξη της δέσμευσης της χώρας στην ακαδημαϊκή αριστεία και την πολιτιστική ανταλλαγή. «Αυτή η ιστορική περίσταση σηματοδοτεί το επιστέγασμα της αφοσίωσης, της συνεργασίας και του κοινού οράματος για την εκπαίδευση που υπερβαίνει τα σύνορα», κατέληξε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε πως η ίδρυση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού – Mediterraneo, θεωρείται μία «ευκαιρία για αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε, ακόμα, ότι πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας «για την πρόοδο και ακόμα και για την ύπαρξή μας» σε αυτή την «ταραγμένη περιοχή», όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές κατά τον περασμένο αιώνα.
«Το δίδαγμα από αυτή τη διαχρονική πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση», πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος, επισημαίνοντας ότι «το πανεπιστήμιο θα προσφέρει διαμάντια γνώσης», παραλληλίζοντας τα τελετή με «εγκαίνια αδαμαντορυχείου», το οποίο όμως δε θα κινδυνεύει να κλαπεί από τους ιδιοκτήτες του ή να χαθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι «στόχος είναι να γίνει η Πάφος ένας περιφερειακός κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας» με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι το 2025 αναμένεται η λειτουργία τμήματος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη, ενώ ανέφερε πως τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μεταφέρει στην Πάφο τις δραστηριότητές τους τον τελευταίο χρόνο.
Σημείωσε, δε, ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης για πτυχιούχους που δημιουργούνται μέσω αυτής της εξέλιξης, «είναι ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί το brain drain». Ο κ. Φαίδωνος διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η πόλη θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις υποδομές της, ώστε να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και προσωπικό επιχειρήσεων με υψηλή κατάρτιση, ενώ ανέφερε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα της Πάφου με 18 προορισμούς στη Μέση Ανατολή μέχρι το 2027.
Εξάλλου στο χαιρετισμό της η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλι Φίσερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τόσο τον στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο στην Ευρώπη, όπως και το όραμα του πανεπιστημίου να εξελιχθεί σε ένα εκτεταμένο διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ εξήρε τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες για τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα πυλώνας σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή», τόνισε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.
Όπως είπε, οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου «είναι βασικές για την επιτυχία μας και επεκτείνουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και προωθούμε τις κοινές αξίες της ασφάλειας και της ευημερίας».
Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης μια μακροχρόνια εταιρική σχέση με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ένα περιφερειακό μοντέλο και ταυτόχρονα ένα φάρο αμερικανικών αξιών και εκπαιδευτικών προτύπων, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν το πανεπιστήμιο με πέραν των 150 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες βοηθώντας φοιτητές από την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική να φοιτήσουν με υποτροφίες.
«Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευσή τους στην διεθνή εκπαίδευση και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον στόχο της Κύπρου να καταστεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην Ευρώπη, καθώς και τον στόχο του AUB να καταστούν ένα εκτεταμένο διεθνές ίδρυμα», τόνισε.
Τέλος, η κ. Φίσερ εξήρε την ιστορία του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, λέγοντας πως εδώ και πέραν από 150 χρόνια το ακαδημαϊκό αυτό ίδρυμα παρείχε εκπαίδευση βάσει των αμερικανικών προτύπων σε πέραν από 74.000 απόφοιτους που διαμένουν σε πέραν των 115 χωρών ανά το παγκόσμιο.
Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) Fadlo R. Khuri αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του νέου κεφαλαίου στην ιστορία του AUB, δίνοντας έμφαση στον προσεκτικό σχεδιασμό και το στρατηγικό όραμα που στηρίζει το AUB Mediterraneo. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το Πρόγραμμα Off Campus, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ταραχώδους εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου και έκλεισε ύστερα από 15 χρόνια, ότι το AUB Mediterraneo έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί σχολαστικά για να έχει μόνιμο αντίκτυπο για τις επόμενες γενιές, είπε.
«Τα βήματα που κάναμε πριν από 17 μήνες για να υπογράψουμε τη συμφωνία με τον Δήμο Πάφου, να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο παρουσία του σημερινού και προηγούμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εγκαινιάζουμε σήμερα το πανεπιστήμιό μας με την πρώτη μας ομάδα με 45 προπτυχιακούς και 8 μεταπτυχιακούς φοιτητές, είναι βήματα που είμαι βέβαιος ότι θα αντέξουν στο χρόνο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Khuri επικαλέστηκε την πλούσια ιστορία της περιοχής της Μεσογείου ως «το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, τη γενέτειρα της γνώσης και μια περιοχή στην οποία κάποτε περιφέρονταν ήρωες και θεοί».
Τόνισε την επιδίωξη του «Αρετής», της ελληνικής ιδέας που στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε την αριστεία, ως κεντρικό θέμα για το AUB Mediterraneo. Σημείωσε ότι η αριστεία, καθοδηγούμενη από τη δέσμευση για το ευρύτερο καλό, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό του AUB. Όπως είπε, το πανεπιστήμιο επιδιώκει συνεχώς να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, σημειώνοντας τις «ηρωικές επιδόσεις» του προσωπικού του ιατρικού του κέντρου κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο Λίβανος, η Κύπρος και τα γειτονικά έθνη, όσον αφορά τη διατήρηση της καλύτερης και λαμπρότερης νεολαίας τους και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισορροπιών που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής. Επαινώντας τον ρόλο του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στη δημιουργία της πανεπιστημιούπολης, κατέληξε λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, να δίνουμε το παράδειγμα, να τολμήσουμε όχι μόνο να ονειρευόμαστε, αλλά και πιο αποφασιστικά να κάνουμε».