19.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Ανοικτή εκδήλωση με θέμα “Εξαρτήσεις και κοινωνία” από την Τόλμη Πάφου

H παρούσα κατάσταση του φαινομένου των παρανόμων ουσιών εξάρτησης στη Κύπρο και η σκιαγράφηση του φαινομένου στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της παρουσίασης ομιλίας του Στέλιου Σεργίδη Υποδιοικητή Διοίκης και Επιχειρήσεων της ΥΚΑΝ στην ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Τόλμη στην Πάφο. Ο κ. Σεργίδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι επιπτώσεις των προβλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά παρατηρούνται σχεδόν παντού προσθέτοντας πως τα πάντα μπορούν να αναπαραχθούν ως ναρκωτικά – νέες ψυχότροπες ουσίες. Επεσήμανε επίσης πως άμεσα ή και έμμεσα, όλοι επηρεαζόμαστε με κάποιον τρόπο από τη χρήση ναρκωτικών. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του φαινομένου ο κ. Σεργίδης σημείωσε πως αυτό είναι σύνθετο, μεταλλασσόμενο και πολύ – παραγοντικό. Ακολούθως αναφέρθηκε και στην περιγραφή του φαινομένου στην Κύπρο, αλλά και στους κύριους επιδημιολογικούς δείκτες στην Κύπρο που αφορούν τα ερευνητικά και επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και στους άλλους συμπληρωματικούς δείκτες που αφορούν , όπως είπε, στοιχεία από τη μείωση προσφοράς.

Σε χαιρετισμό της η Έλενα Χριστοφόρου πρόεδρος της Τόλμης Πάφου εξέφρασε τηνλύπη της η Πάφος δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το κάλεσμα . Είναι κρίμα που βλέπω ότι οι Παφίτες απέχουν σεμια πόλη όπως ανέφερε όπως είναι η Πάφος που το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ακολούθως ανέφερε πως η πρόληψη και η σωστή πληροφόρηση είναι η καλύτερη μέθοδος περιορισμού της εξάρτησης των εξαρτήσεων σημειώνοντας πως αυτή τηνιδέα προσπαθεί να προωθήσει και η Τόλμη εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του κοινού κάποια στιγμήθα εισακουστούν. Σαν γονείς, δάσκαλοι , σύμβουλοι και άλλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να ζούν και να κινούνται σε ένα ψυχικά υγιειές περιβάλλον. Η κ. Χριστοφόρου είπε πως σκοπός είναι η θεμελίωση της Τολμης ουσιαστικών συνεργασιών με φορείς , σχολεία εκκλησία και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα πλέον να προχωρήσουν ανεξάρτητα στην πρόληψη. Ακολούθως η κ. Χριστοφόρου διαβεβαίωσε πως τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου θα συνεχίσουν το έργο τους και θα εξακολοθούν να επιδεικνύουν την αναγκαία συνέπεια για στήριξη των αναγκών του κέντρου. Γνωρίζουμε συνέχισε, « ότι το φορτίο είναι βαρύ και ζητούμε την δική σας υποστήριξη και στήριξη όχι αύριο αλλά από σήμερα και τώρα».

Εξάλλου στην δική της παρουσίαση η Ελένα Ζαρούνα Διευθύντρια του Κενθέα αναφέρθηκε στο κοινωνικό κόστος της χρήσης παράνομων ουσιών αλλά και στον ορισμό της εξάρτησης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η εξάρτηση ορίζεται ως μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από ψυναγκαστική αναζήτηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών , ανεξάρτητα απότις επιβλαβείς συνέπειες που παρατηρούνται. Αναφορικά με τα διαγνωστικά κριτήρια η κ. Ζαρούνα σημείωσε πως αυτά έχουν να κάνουν με την χρήση ουσιών σε μεγαλύτερες ποσότητες ή για μεγαλύτερη διάρκεια από ότι ήταν η πρόθεση του ατόμου. Στην επιθυμία και στις ανεπιτυχείς προσπάθειες να διακοπεί η χρήση αλλά και στο ότι το άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο στην αναζήτηση της ουσίας , στην χρήση και στην ανάρρωση από την χρήση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακόμη στον συνεχή πόθο ή στηνμεγάλη επιθυμία για χρήση.

Σε σχέση με τα διαγνωστικά κριτήρια η κ. Ζαρούνα είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ατόμο, στην συνέχιση της χρήσης παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στις σχέσεις, στην άρνηση συμμετοχής σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες λόγω χρήσης , στην ανοχή, στο στερητικό σύνδρομο αλλά και στο ότι το άτομο συνεχίζει τη χρήση παρά του ότι αντιλαμβάνεται τις δυσμενείς της συνέπειες. .

Αναφορικά με το ερώτημα σε τι μπορεί κάποιος να εξαρτηθεί η κ. Ζαρούνα είπε πως ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί από νόμιμες ή και παράνομες ουσίες εξάρτησης. Επίσης συμπλήρωσε, μπορεί να παρατηρηθεί εξάρτηση και από συμπεριφορέςόπως η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίγια ή και με παιχνίδια και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Μουσικού σχήματος με κιθάρες από το Μουσικό Σχολείο Πάφου και με θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από το βιβλίο « Η Αλίκη στην χώρα του LSD».

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Τζούλια Χατζηδημητρίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ