28.9 C
Paphos
Wednesday, June 12, 2024

Ανοίγει στην Πάφο η έκθεση Τέχνης “Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει”

Ανοίγει η έκθεση Τέχνης «Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική Πάφου το Σάββατο στις 17 Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 6.30μμ και θα προλογίσει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Μιχάλης Μαραθεύτης εκ μέρους του Πετρίδειου Ιδρύματος. Σημειώνεται πως η συμμετοχή του Πετριδείου Ιδρύματος στην εικαστική εκδήλωση εντάσσεται στα τριαντάχρονα ιδρύσεως του Πετριδείου Ιδρύματος.

H έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 11 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα, και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2024.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα CY, Christoph Christoph Brünggel CH, Γιάννος Οικονόμου CY, Γιούλα Χατζηγεωργίου CY Elektromoon HU/PL, Έλλη Κοντού GR, Ευγενία Βασιλούδη CY, Κυριάκος Καλλής CY, Patricia Jäggi CH, Rahme Veziroglu CY, και επιμελείται η ομάδα IN SUTU.

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές στο τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, και σχετιζόμαστε με τη φύση, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω των απρόσμενα σοβαρών συρράξεων, την άνοδο μισαλλόδοξων τάσεων, την οικονομική ανασφάλεια, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών.

Περιστρέφεται γύρω από τέσσερεις ενότητες: Την αντιστροφή του μύθου Προμηθέα που συνδέθηκε Περιστρέφεται γύρω από τέσσερεις ενότητες: Την αντιστροφή του μύθου Προμηθέα που συνδέθηκε με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια ευθεία ανθρωποκεντρική, χωρίς τέλος πρόοδος, στηριγμένη μάλιστα στη φωτιά. Αυτή η μοντερνίστικη ουτοπία είναι όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και υπεύθυνη ως ένα βαθμό για την τρέχουσα κρίση. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση, που θα στρέφεται πίσω στη Γη, στο χώμα, σε μια νέα σχέση με υπόλοιπη βιόσφαιρα σε μια πραγματικά συμβιωτική και ισορροπημένη σχέση. Η θάλασσα, η τρίτη ενότητα της έκθεσης, είναι ο τόπος των βαρύτερων περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών καταστροφών, αλλά την ίδια στιγμή, η ρευστή ανοιχτοσύνη της και το υπέροχο βάθος της προσφέρουν μια αισιόδοξη, αν και τρομακτική, εικόνα μιας νέας διαρρύθμισης. Τέλος η φύση είναι μια χαμένη και καταπιεσμένη διάσταση της ύπαρξής μας, σαν ένα αποκομμένο άκρο του σώματος που ακόμα πονάει και χρήζει θεραπείας. Αυτή η θεραπεία δεν είναι μια επανασύνδεση δύο ξεχωριστών οντοτήτων- του ανθρώπου και της φύσης- αλλά μια επανένταξη σε ένα περιπλεγμένο με ατέρμονες διασυνδέσεις ιστό.

Τα έργα αναπτύσσουν διάλογο με τα πιο πάνω και μεταξύ τους, προειδοποιούν, ή υποδεικνύουν εναλλακτικά βλέμματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά όπως εγκαταστάσεις στο χώρο, ηχοτοπία, περφόρμανς, VR και βίντεο, εκτυπώσεις και κολλάζ, γλυπτική και σχέδιο. Γιατί η τέχνη δεν προτείνει λύσεις, η τέχνη είναι σφαίρα χωρίς περιφέρεια η κέντρο, είναι ένας ιστός από διασυνδέσεις που κινείται εναγώνια στον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο πέρα από τα ανθρωποκεντρικά όρια αντίληψης. Η τέχνη είναι σκέψη από το μέλλον, μπορεί να δείξει τα πράγματα που οι αισθήσεις δεν αντιλαμβάνονται.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το  Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου και το  Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Υποστηρικτές:  Δήμος Πάφου, Aargauer Kuratorium, Swiss Arts Council PROHELVETIA, Κέντρο Ερευνών Ακτή, Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΣΠΕΡΑ

Χορηγός Επικοινωνίας

Pafos Press

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ