16.9 C
Paphos
Wednesday, March 29, 2023

Αναζητούνται ντόμπροι να αναλάβουν ευθύνες

Η Πάφος εδώ και λίγες μέρες μπήκε για τρίτη φορά σε lockdown σε λιγότερο από ένα χρόνο και όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει, πέραν της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης που αυτή δημιούργησε επέφερε και σε σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, τεράστιες συνέπειες στην καθημερινότητα τους που αγγίζουν μέχρι και τα όρια της οικονομικής επιβίωσης.

Πέραν από τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων που πλήγηκαν από την πανδημία με πολλούς τρόπους, η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια τους μικρομεσαίους και άλλους επαγγελματίες που απέμειναν να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Συνεχώς ακούμε τα παράπονα όλων αυτών χωρίς η κυβέρνηση να αναλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους. Απλά το κράτος τούς προσφέρει παυσίπονα και τους αφήνει στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας. Ενοίκια, δόσεις, τρέχουσες υποχρεώσεις είναι εκεί και κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω στα κεφάλια αυτών των ανθρώπων. Εστιάτορες, ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ιδιοκτήτες σχολών χορού, μαθημάτων πολεμικών τεχνών, αθλητικών δραστηριοτήτων και πολλοί άλλοι ίσως αναγκαστούν να ακολουθήσουν το δρόμο της πτώχευσης και της ανεργίας.

Η καθυστέρηση των μέτρων κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας με το άδικο και αδικαιολόγητο τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο αλλά και τα μέτρα τα οποία δεν πάρθηκαν με τόλμη τη σωστή χρονική στιγμή μας έφεραν εδώ που μας έφεραν σήμερα. Για πολλοστή φορά όσοι παίρνουν αποφάσεις αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων μα κυρίως των προσδοκιών μας. Στο διάστημα ανάμεσα στις δυο εξάρσεις της πανδημίας, οι του Υπ. Υγείας όφειλαν να θωρακίσουν και να ασφαλίσουν το σύστημα Υγείας, σωστά όχι με προχειρότητα, να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και να ενισχύσουν τα νοσοκομεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Να φτιάξουν αναχώματα και χαρακώματα, όπως αυτά στα οποία μας λένε συχνά πυκνά ότι πρέπει να «μπούμε» για να προστατευτούμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Και να ήταν μόνο αυτά; Ίδια κατάσταση και στην εκπαίδευση. Τελειόφοιτοι μαθητές και γονείς μαθητών από την προδημοτική ως το Λύκειο σε απόγνωση, αφού χάνεται και δεύτερη σχολική χρονιά. Ούτε μονά θρανία έφτασαν στα σχολεία, όπως υποσχόταν ο Υπουργός Παιδείας, ούτε καινούργιος εξοπλισμός.

Η σήψη και η διαφθορά, η απαξίωση στους θεσμούς εκεί στα ψηλά δώματα, μας κάνουν δυστυχώς να βλέπουμε με ανασφάλεια και ανησυχία το αύριο. Όποια πέτρα και να σηκώσεις αναβλύζει η μπόχα της διαφθοράς, και οι κύριοι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο λαός όμως δεν φταίει σε τίποτε να ανέχεται είτε την ανικανότητα κάποιων είτε τη διαφθορά που τους συνοδεύει. Απαιτεί κάθαρση και ουσιαστική λήψη μέτρων για επίλυση των προβλημάτων που, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, ως χιονοστιβάδα θα συμπαρασύρει κάθε τίμιο οικογενειάρχη στην πτώχευση, την φτώχεια και την καταστροφή. Και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε.

Μάριος Ιγνατίου- Δημοσιογράφος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ