22.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Αναστασία Opeyemi Ευριπίδου: “Ανοίγει τα φτερά της” στη δεύτερη της πατρίδα, την Κύπρο

Ο Γιώργος Ευριπίδου και η σύζυγός του Opeyemi, ή Αναστασία όπως είναι το Χριστιανικό της όνομα επέστρεψαν στην Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση μετά από πολλά χρόνια στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Νιγηρία απ’ όπου κατάγεται η Αναστασία. Μαζί με τα δυο μικρά παιδιά τους, τον Φίλιππο και την Ουρανία εγκαταστάθηκαν πίσω στην πατρίδα του Γιώργου και συγκεκριμένα στην γενέτειρά πόλη του την Πάφο.

Η οικογένεια από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε οργανώθηκε, τα παιδιά γράφτηκαν στο σχολείο και ο Γιώργος μαζί με την Αναστασία, μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην Νιγηρία άρχισαν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Πάφο με τη λειτουργία μιας γκαλερί, της OiGio Galleries, στην οδό Κινύρα 12 & 13 πίσω ακριβώς από το Δικαστικό Μέγαρο, στο κέντρο της πόλης.

Η Αναστασία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PafosPress μίλησε για το επαγγελματικό αυτό εγχείρημα, πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν να πάρει την απόφαση να φύγει από την πατρίδα της, πως ήταν το νέο της ξεκίνημα, πως την υποδέχθηκε ο κόσμος εδώ στην Πάφο αλλά και ποιά είναι τα επόμενά της επαγγελματικά βήματα και σκέψεις. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Καταρχάς ευχαριστώ το PafosPress για την ευκαιρία αυτή που μου δίνει να μιλήσω και ειδικά τους συντελεστές του τους οποίους φαίνεται πως η ιστορία μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.

Λόγω του συζύγου μου τα τελευταία έντεκα χρόνια συναναστρέφομαι με Ελληνοκύπριους στην Νιγηρία και έτσι η κάθοδος μου στην Κύπρο ήταν σχετικά εύκολη γιατί γνωρίζω αρχικά την κουλτούρα των Κυπρίων, τα ήθη και φυσικά τα έθιμα τους.

Πάντα κάθε νέα αρχή, κάθε νέο βήμα είναι δύσκολο όπου και εάν είσαι, όμως με πίστη στο Θεό και την αγάπη της οικογένειας μου είμαι απόλυτα σίγουρη πως ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι βρεθεί στο δρόμο μας.

Σίγουρα ένα κομμάτι του εαυτού μου θα παραμένει κενό για τα αδέρφια μου και την οικογένεια μου που διαμένουν στην Νιγηρία και μου λείπουν αλλά με τα σύγχρονα μέσα πλέον οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και θα βρεθεί λύση και σε αυτό.

Όσον αφορά τα νέα μας σχέδια, τόσο ο Γιώργος όσο και εγώ είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ δημιουργικοί άνθρωποι, με όραμα και όρεξη. Βλέπουμε κάθε μέρα τη ζωή με θετικό μάτι και ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε οπότε να είσστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε και για τις επόμενες κινήσεις και τα ανοίγματα του Ομίλου.

Αναστασία ξέρουμε ότι και στην Νιγηρία η οικογένεια διατηρεί επιχειρήσεις και μάλιστα στον κατασκευαστικό τομέα που είναι ο κλάδος του συζύγου σου. Μετά από τόσα χρόνια και μια πετυχημένη πορεία πως πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Κύπρο;

Είχαμε πάντα στο πλάνο μας τον επαναπατρισμό στην Κύπρο. Θέλαμε τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα πιο ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον. Το σχεδιάζαμε καιρό όμως ένα μικρό περιστατικό υγείας του Γιώργου το επίσπευσε και έτσι επαναπατρισθήκαμε νωρίτερα από ότι αρχικά σχεδιάζαμε.

Οι επιχειρήσεις της οικογένειας στην Νιγηρία συνεχίζονται κανονικά φυσικά όμως το πιο πάνω περιστατικό μας βοήθησε να δούμε με περισσότερη σοφία τη ζωή, με περισσότερη ωριμότητακαι έτσι αποφασίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στην Κύπρο οπότε η απόφαση για μόνιμη εγκατάσταση τόσο για εμένα όσο και για τα παιδιά ήρθε νωρίτερα από τα αρχικά μας σχέδια.

Ταυτόχρονα με τον επαναπατρισμό μας ακόμα ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα και δεν είναι άλλο από την απόφασή μου να για τη Διδακτορική μου διατριβή στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να φύγεις από τη χώρα σου και να έρθεις εδώ;

Οπως προανάφερα η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Δεν δυσκολεύτηκα όμως αφού πέραν του ότι είμαι άνθρωπος που εύκολα εγκληματίζομαι η παρουσία του Γιώργο συνέβαλε πολύ περισσότερο σε αυτό. Η ζωή γενικά στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην πόλη μας την Πάφο είναι πολύ πιο εύκολη.
Οι άνθρωποι εδώ είναι πιο ευκολοσχέτιστοι και δείχνουν προθυμία και να σε γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί σου.

Πρόσφατα πήρες και την κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο. Τι σημαίνει για σένα αυτό; 

Νοιώθω Κύπρια εδώ τα τελευταια έντεκα χρόνια, από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον άντρα μου. Απο το πρώτο λεπτό που έφερα στον κοσμο δύο ελληνόπουλα, την Ουρανία και τον Φίλιππο μας. Είναι ευλογία να ζεις και να εξελίσσεσαι ανάμεσα σε δυο χώρες με πλούσια ιστορία, ξεχωριστή κουλτούρα και ωραίους ανθρώπους. Νοιώθω ότι με την Κυπριοποίηση μου ολοκληρώνεται και σφραγίζεται με τον πιο όμορφο τρόπο η μεγάλη αγάπη μου για την Κύπρο.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δυο μέρη; 

Και οι δύο χώρες έχουν την ιδιατερότητα τους. Η ζωή εδώ στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Παφο όπως προανάφερα είναι αρκετά πιο εύκολη και πιο ήρεμη λόγω και του συγκοινωνιακού με τις μικρές αποστάσεις. Πληθυσμιακά και μόνο μπορείς κάλλιστα να αντιληφθείς τη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες αφού ο πληθυσμός στην Νιγηρία πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ενώ στην Κύπρο είμαστε κοντά στο εκατομμύριο. Ο λαός της Νιγηρίας ως επί τον πλείστον θεωρώ πως είναι αδικημένος λόγω της εικονας που εκπέμπει προς τα έξω αλλά ταυτόχρονα ειναι και πολύ εργατικός και ευλογημένος.

Τι σου αρέσει περισσότερο εδώ και τι δεν σου αρέσει.
Καταρχάς όπου και εάν είσαι όταν είσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μεριά, φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Μου αρέσει όμως πολύ εδώ στην Πάφο η ευκολία στη διακίνηση, η απλότητα του κόσμου και φυσικά οι κοντινές αποστάσεις.

Πως σε υποδέχθηκε ο κόσμος; Ρωτάμε επειδή αρκετοί Αφρικανοί είναι εδώ με το καθεστώς αιτητών πολιτικού ασύλου και αναπόφευκτα αυτό πιθανόν να σε επηρεάζει και σένα σε διάφορες υπηρεσίες ή σε οργανισμούς που δεν γνωρίζουν ότι είσαι εδώ με άλλη ιδιότητα; 

Ναί αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Βγαίνει μια σχετικά λανθασμένη εικόνα προς τα έξω για τους Αφρικανούς λόγω των πολιτικών προσφύγων. Μου έτυχε σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπιστώ λίγο περίεργα είναι η αλήθεια αλλά δεν το πήρα προσωπικά, το αντιμετώπισα με καλή διάθεση, χαμόγελο, καλή καρδιά και προσπάθησα να το αγνοήσω.

Παρόλα αυτά θέλω να σας πω μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να πω πως πολιτικοί πρόσφυγες δεν υπάρχουν μόνο στην Κύπρο, είναι παντού, σε όλο τον κόσμο και προέρχονται μάλιστα απο αρκετές χώρες, ηπείρους και εθνικοτητες, δεν είναι μόνο Αφρικανοί.

Τα παιδιά σας είναι μικρά; Πως βρήκαν την πατρίδα του πατέρα τους; Ήδη πάνε σχολείο, κάνουν δραστηριότητες, τους αρέσει εδώ; 

Η Ουρανία είναι σχεδόν επτά χρόνων και ο Φίλιππος 5 χρόνων. Νοιώθουν τόση ελευθερία εδώ και έχουν κατατοπιστεί και εγκληματιστεί μπορώ να πω πιο σύντομα από όλους μας. Η Ουρανία αρχικά μετά το σχολείο ασχολείται με τη γυμναστική και ο Φίλιππος με το ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος είναι χαρούμενος που επέστρεψε;

Ο Γιώργος είναι πολύ χαρούμενος που είναι πιο κοντά στην οικογένεια του, τον τόπο του, τα αδέρφια του και τους φίλους του. Είναι πολύ πιο ήρεμος όταν είναι στην Κύπρο. (γέλια) Αγαπά τον τόπο του.

Με τις επιχειρήσεις στην Νιγηρία τι θα γίνει; Θα πηγαινοέρχεστε; 

Η Νιγηρία ειναι η χώρα στην οποία γνωριστήκαμε, μας έσμιξε και επίσης μας ανέδειξε και βεβαίως θα είναι πάντα στις προτεραιότητές μας. Εκεί βαπτίστηκα Χριστιανή Ορθόδοξη και εγώ και τα παιδιά μου απο τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αλέξανδρο. Οι οικογένειακές επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες μας σίγουρα θα συνεχίσουν και τόσο ο Γιώργος όσο και εγώ θα πηγαινοερχόμαστε στην Νιγhρία όποτε το απαιτούν οι συνθήκες. Εννοείται ότι πέραν από τις δουλειές μας θα πηγαίνουμε στην πατρίδα μου και οικογενειακώς για να βλέπουμε την οικογένειά μου αλλά και για διακοπές.

Πάμε τώρα στο θέμα Oigio Galleries; Πως προέκυψε η ιδέα; 

Την ιδέα την είχε αρχικά ο Γιώργος μαζί την αναπτύξαμε όπως την βλέπετε σήμερα. Θέλαμε με την κάθοδο μας στην Κύπρο να βρεθεί ένας τρόπος να μεταφέρουμε την Αφρικάνικη και συγκεκριμένα την Νιγηριάνικη κουλτούρα στην Κύπρο. Ηταν επίσης ένας τρόπος να δεθούμε με τα κοινά του τόπου. Αποφασίσαμε λοιπόν με την ίδρυση των γκαλερί για να ενώσουμε με κάποιο τρόπο τις δύο χώρες, να περάσουμε διαμέσου της τέχνης την Αφρικάνικη και την Ελληνοκυπριακή κουλτούρα στους δύο λαούς και ταυτοχρονα να κτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας των δύο χωρών.

Αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της Πάφου; 

Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο γενικά όμως τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και γενικά υπάρχει ανταπόκριση από το ευρύ κοινό.

Τι ακριβώς εκθέτετε στην Γκαλερί; 

Υπάρχουν διάφορα χειροποίητα είδη Αφρικανικής τέχνης και κουλτούρας όπως πίνακες ζωγραφικής από διάφορους Αφρικανούς καλλιτέχνες, χειροποίητες γυναικίες τσάντες και accessories, είδη διακόσμησης χώρου και μικρά έπιπλα.

Πουλάτε και online; 

Ναι, είναι διαθέσιμο το δικό μας e-shop με την επωνυμία www.oigiogalleries.com και θα βρείτε όλα τα διαθέσιμα είδη.

Οι τιμές που κυμαίνονται; Είναι προσιτές; 

Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και λογικές.

Υπάρχει σκέψη μελλοντικά να επεκταθείτε και σε άλλες επαρχίες; Αν κρίνουμε από το Galleries άλλον δεν θα μείνετε στη μια;

Υπάρχουν πλάνα σε προχωρημένο στάδιο για επέκταση των oiGio Gallieries στη Λεμεσό, τη Λευκωσία και την Αθήνα τα προσεχή 2-3 χρόνια.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ