Εκδήλωση απονομής Βραβείου Προσφοράς διοργάνωσε το ΑΚΕΛ Πάφου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2024. Το βραβείο απονεμήθηκε στους εικαστικούς Γιώργο Κοτσώνη, Χρίστο Φουκαρά, Αντρέα Χαραλαμπίδη και Κύπρο Περδίο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά αποδίδει τεράστια σημασία στην προώθηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και στην έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. “Πιστεύουμε στον πολιτισμό, δουλεύουμε για τον πολιτισμό, προωθούμε τον πολιτισμό, και δίνουμε βήμα στους ανθρώπους του”, ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι την ίδια ώρα το κόμμα ζητά από την Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του και πρόσθεσε πως δυστυχώς όπως αποδείχθηκε πολλές φορές, «η στήριξη και η προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας”.
“Αυτό το είδαμε να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας που έπρεπε να δώσουμε μάχη για να πείσουμε ότι οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες δεν είναι χομπίστες, είναι εργαζόμενοι”, συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε πως στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ που ενισχύει τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2009 επί διακυβέρνησης Χριστόφια, για εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ασκεί πίεση στους αρμόδιους και στην Κυβέρνηση και για επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, για ανέγερση σύγχρονης κρατικής πινακοθήκης, για προώθηση προγραμμάτων επιχορήγησης της πολιτιστικής δραστηριότητας και άλλα.
Για το έργο, τη δράση και την προσφορά των τμωμένων μίλησε η Γεωργία Ντέτσερ, τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, η οποία στην αρχή της ομιλίας της είπε χαρακτηριστικά:
“Σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς όπου οι πραγματικά οι οικουμενικές αξίες καταργούνται, η αποψινή εκδήλωση τεσσάρων εικαστικών της Πάφου που έχουν συνδέσει την ζωή και το έργο τους με την Πάφο, με το παρών και το μέλλον της, είναι μια ανάσα και μια ευκαιρία για να στραφούμε στο φως”.
Για τους τέσσερις τιμώμενους καλλιτέχνες, ανέφερε ότι συνέβαλαν αποφασιστικά και καθοριστικά στην σημερινή ακμάζουσα και εντυπωσιακή σκηνή της Πάφου και του τόπου μας γενικότερα.
Ανδρέας Χαραλαμπίδης
Ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1939.
Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα στο εργαστήρι του Κώστα Ηλιάδη, μέχρι το 1960 που επέστρεψε στην Κύπρο κι άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής της τέχνης σε Γυμνάσια της Πάφου.
Το 1975 με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου συνεχίζει τις σπουδές του στο Reading της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ συνεργάζεται με τον Στας Παράσχο στη διεύθυνση της Καλοκαιρινής Σχολής Τέχνης και του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης στην Πάφο.
Ταυτόχρονα με τη ζωγραφική και τη διδασκαλία δημιουργεί με τη λογοτέχνιδα σύζυγο του, Αθηνά, μια εστία πολιτισμού σε μια παλιά αποθήκη χαρουπιών στην Κάτω Πάφο. Η Μπουάτ 67, όπως είναι γνωστή, υπήρξε για δεκαετίες συνώνυμο της ποιοτικής ψυχαγωγίας και της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας της Πάφου, στην οποία φιλοξενήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνείς διοργανώσεις τέχνης όπως στο Διεθνές Εργαστήρι Τέχνης στη Γιουγκοσλαβία το 1980, στη διεθνή Μπιενάλε της Νέας Υόρκης επίσης το1980 και στη Μπιενάλε της Βαγδάτης το 1988.
Έργα του έχουν παρουσιασθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στο Λονδίνο, Οξφόρδη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Παρίσι, Βοστόνη, Μόναχο, Μόντε Κάρλο, και βεβαίως στην Αθήνα.
Ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης αντλεί τη θεματογραφία του κυρίως από το πλούσιο παρελθόν του τόπου, όπου κανείς συναντά τους αρχαίους μύθους σε συμβίωση με τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη.
Η ζωγραφική του δουλειά διακρίνεται για την εσωτερικότητα και τον εκφραστικό της πλούτο, τον συχνά ακαθόριστο χώρο και την έντονη ποιητική διάθεση.
Εκτός από τη ζωγραφική ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης ασχολήθηκε επίσης με τη μεταξοτυπία και τη χαρακτική.
Γιώργος Κοτσώνης
Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. Οι σπουδές του είναι ταυτόχρονα και μια περιπλάνηση στον κόσμο καθώς άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική το 1958 στο φημισμένο Saint Martin’s School of Art του Λονδίνου, συνέχισε αυτές με υποτροφία το 1960 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου, και τις ολοκλήρωσε και πάλι με υποτροφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας το 1967.
Τελικά …τον κέρδισε η Πάφος όπου παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε για πολλά χρόνια σε σχολές μέσης εκπαίδευσης της πόλης.
Ο Γιώργος Κοτσώνης διατρέχει με μια εκπληκτική μαεστρία τα είδη και τις κατηγορίες. Ασχολείται με την τοπιογραφία, το πορτρέτο, τη νεκρή φύση αλλά και το ψηφιδωτό και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στην Κύπρο και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Σόφια, Μπρατισλάβα, Μόσχα, Βρυξέλλες, Έρφουρτ, Λίντζ, Αλεξάνδρεια και στο Νέο Δελχί για την Τριενάλε.
Η προσφορά του δεν περιορίζεται στο εικαστικό του έργο. Αρχές του 1960 ο Γιώργος Κοτσώνης ιδρύει και διευθύνει την αίθουσα τέχνης “Κύκλος” που αποτέλεσε και συνεχίζει ν΄ αποτελεί όχι απλά μια γκαλερί, αλλά ένα βήμα έκφρασης και γόνιμης ανταλλαγής για τις τέχνες και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου.
Στο έργο του γεφυρώνει το σύγχρονο με τον κλασικό κόσμο, τη δυτικοευρωπαϊκή κληρονομιά, τη μυθολογία και τις βυζαντινές επιδράσεις.
Η μυθολογική αφήγηση, η ομορφιά και η γυναικεία μορφή βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς του, η οποία χαρακτηρίζεται από μια τολμηρή όσο και λυρική ένταση και απόλυτο σχεδιαστικό, εκφραστικό και χρωματικό έλεγχο στη λεπτομέρεια.
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων το 1993, με το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης».
Χρίστος Φουκαράς
Ο Χρίστος Φουκαράς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Κισσόνεργα όπου και συνεχίζει να ζει και εργάζεται μαζί με την επίσης ζωγράφο, σύζυγο του Μαριάμ Σουχάνοβα-Φουκαρά, σε ένα σπίτι – μουσείο που ελπίζω κάποτε η πολιτεία, οι αρχές να αναγνωρίσουν και αγκαλιάσουν όπως του αξίζει.
Η Κισσόνεργα, το χωριό του, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα τέχνης από τον σημαντικό εικαστικό και δάσκαλο, Κώστα Οικονόμου, φαίνεται να παίζει καταλυτικό ρόλο στην τέχνη, αλλά και στη ζωή του Χρίστου Φουκαρά.
Έχει σπουδάσει στη Μόσχα, στην Ακαδημία Ζωγραφικής «Σούρικωφ», 1970-1976. Το 1971 και ενώ σπουδάζει ακόμα, ιδρύει με μια ομάδα ομοϊδεατών την κίνηση «Η Τέχνη στον λαό» , με την οποία περιοδεύουν στα χωριά, θέλοντας να φέρουν κοντά στον κόσμο τις τέχνεςΟλοκληρώνοντας τις σπουδές του και πριν την επιστροφή του στην Κύπρο εργάζεται στην Αθήνα όπου βαθιά επηρεασμένος από τα τραγικά γεγονότα, οργανώνει στην γκαλερί Ώρα έκθεση με τίτλο “Ιούλης 1974”.
Εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στη Μέση εκπαίδευση για σχεδόν 3 δεκαετίες.
Παράλληλα με το ζωγραφικό του έργο ο Χρίστος Φουκαράς ασχολείται με τη ξυλογλυπτική και το ανάγλυφο με τσιμέντο. Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Αθήνα, τη Σύρο, τη Μόσχα, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Κύπρο, στη Βουδαπέστη, την Πράγα, το Βερολίνο, τη Σόφια, τη Μόσχα, το Παρίσι, το Λονδίνο.
Έχει λάβει επίσης μέρος στην Μπιενάλε του Κουβέιτ, στην Τριενάλε του Νέου Δελχί και στην Μπιενάλε του Καΐρου εξασφαλίζοντας το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.
Το έργο του Χρίστου Φουκαρά είναι εμπνευσμένο από τα χρώματα και τις εικόνες της πατρίδας μας, ενώ μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο στα τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Πιστός στην παραστατική ζωγραφική με διάφορες τεχνοτροπίες, ποιητικά αφηγηματικός, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα σε συνθέσεις που συνδυάζουν τη βυζαντινή παράδοση με τη λαϊκή τέχνη και διακρίνονται για την ισορροπία τους, αλλά και τη βαθιά ευαισθησία για όσα συντελούνται γύρω του .
Είναι επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και έχει τιμηθεί ανάμεσα σε άλλα και με το Βραβείο Πολιτιστικης Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδοση Πιερίδη από το ΑΚΕΛ το 2011.
Κύπρος Περδίος
Ο Κύπρος Περδίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1942.
Κατάγεται από μια οικογένεια γλυπτών καθώς είναι εγγονός του Κυπριανού και γιος του Χρυσόστομου Περδίου που έργα τους βρίσκονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Μάλιστα στον Χρυσόστομο Περδίο οφείλουμε το μνημείο στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, που έφτιαξε σε σχέδια του Χαρίλαου Δίκαιου.
Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, από το 1969 μέχρι το 1975.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο ζει και δημιουργεί στην Έμπα της Πάφου, ενώ εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτικός τέχνης σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης για 25 χρόνια.
Ο Περδίος εμπνέεται και αναδεικνύει με περίτεχνο, λιτό τρόπο αλλά και γλυπτικό λυρισμό, μορφές και εικόνες από τη σύγχρονη κυρίως ιστορία του τόπου μας. Προτομές και ανδριάντες του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, στην Πάφο, τη Γεροσκήπου, τη Λεμεσό και σε πολλές κοινότητες της Κύπρου.
Δημιουργεί επίσης γλυπτά σε γύψο, μπρούτζο και πέτρα που χαρακτηρίζονται από ένα αφαιρετικό ρεαλισμό και ευαισθησία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές παγκύπριες εκθέσεις, αλλά και σε εκθέσεις στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Λιθουανία. Έργα του βρίσκονται επίσης σε ιδιωτικές συλλογές, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία, στη Δημοτική Πινακοθήκη στην Πάφο, όπως επίσης και σε Πάρκα Γλυπτικής στην Κύπρο, σε δημόσιους χώρους στη Γερμανία στο Βερολίνο και στο πάρκο της Ευρώπης στην Λιθουανία.