19.9 C
Paphos
Saturday, January 28, 2023

«Αέρας» χαλάρωσης στην Ευρώπη – Οι χώρες που προχωρούν σε άρση περιορισμών

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταργούν κάποια από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στην Καταλονία της Ισπανίας, για την είσοδο σε εστιατόρια και μπαρ δεν απαιτείται πλέον πιστοποιητικό Covid. Τα νυχτερινά κέντρα όμως παραμένουν κλειστά. Διατηρείται επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι και δηλώνουν μεγάλη ανακούφιση, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η κατάσταση θα ξεφύγει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Όλα όσα καταργούνται, ξαφνικά μας φαίνονται αρνητικά. Ήταν καθησυχαστικό για μας να πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο και να γνωρίζουμε ότι όλοι εκεί είχαν πιστοποιητικό Covid και ακολουθούσαν όλες τις οδηγίες», σχολίασε ένας κάτοικος της Βαρκελώνης.

Στη Δανία, όπου όλα τα μέτρα αίρονται από την 1η Φεβρουαρίου, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν κάποιες προφυλάξεις στον εργασιακό χώρο, διότι δεν θέλουν να ρισκάρουν ταυτόχρονη νόσηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Πάντως όλο και περισσότερες χώρες τείνουν προς την προσέγγιση ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Covid.

Στη Γερμανία, τα κρούσματα αυξάνονται αλλά η κυβέρνηση δεν εκφράζει ανησυχία.

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υπό έλεγχο το κύμα της Όμικρον στη Γερμανία. Για το κύμα αυτό ισχύει πως δεν μπορεί να ελεγχθεί το ίδιο το κύμα της πανδημίας, μπορούν όμως να ελεγχθούν οι συνέπειές του. Κι αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Και η Ολλανδία έκανε το μεγάλο βήμα. Από το lockdown, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να ανοίξουν οι χώροι εστίασης και τα μουσεία, με προϋπόθεση την επίδειξη του πράσινου πάσου.

Τα κέντρα εστίασης λειτουργούν στην Ολλανδία με κοινωνικές αποστάσεις και μέχρι τις 22:00. «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προτού ανακοινώσει τις αλλαγές που εφαρμόζονται από τις 26 Ιανουαρίου.
 

Άρση πολλών από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί ήδη από το φθινόπωρο αποφάσισε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, από τις 19 Φεβρουαρίου, η εστίαση και ο τουρισμός θα λειτουργούν και πάλι με τον Κανόνα 3G, για πρόσβαση σε εμβολιασμένους, ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR έως 48 ωρών ή «γρήγορο» τεστ αντιγόνου 24 ωρών. Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα θα είναι από τις 12 Φεβρουαρίου ελεύθερη για όλους, χωρίς διαγνωστικό τεστ, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τύπου FFP-2, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τα μεσάνυχτα, αντί για τις 22:00, όπως ισχύει σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Νεχάμερ, θα ανακοινωθούν νέοι κανονισμοί και για τη λειτουργία των σχολείων. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εκδηλώσεις, το όριο των συμμετεχόντων χωρίς προκαθορισμένη θέση ανεβαίνει στις 5 Φεβρουαρίου από τους 25 στους 50.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν, «με την παραλλαγή “Όμικρον” δεν κινδυνεύουμε από υπερφόρτωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για αυτό μπορούμε να σκεφτούμε μια στρατηγική ανοίγματος, μένοντας όμως στην πλευρά της ασφάλειας». Το κάνουμε προσεκτικά και κυρίως με ασφάλεια, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ