25.9 C
Paphos
Tuesday, April 30, 2024

Αλλάζει σημαντικά ο καιρός, αρχίζοντας από την Πάφο, με ενισχυμένους ανέμους, βροχές, χιόνια και σκόνη

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης της Λιβύης, κινείται πολύ αργά προς την περιοχή μας. Η πιο κάτω δορυφορική εικόνα της NASA είναι από σήμερα το μεσημέρι και φαίνεται η έκταση και δομή του χαμηλού.

Αυτό το βαθύ χαμηλό, στο οποίο κάποια μοντέλα δείχνουν να παίρνει κάποια τροπικά χαρακτηριστικά τις επόμενες ώρες, με μικρή πιθανότητα να εξελιχθεί σε Μεσογειακό Κυκλώνα, αναμένεται να φέρει ποικίλες καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ήδη από σήμερα, το βαθύ χαμηλό στα δυτικά σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις στα ανατολικά, συντηρούν ενισχυμένο, θερμό και ξηρό ανατολικό ρεύμα αέρα. Η κορύφωση των ανέμων αναμένεται απόψε και συστήνουμε να ασφαλιστούν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από τους πολύ ισχυρούς έως σφοδρούς ανέμους, με ενδεχόμενο να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς. Επίσης, συστήνουμε να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα.

Αυτό το χαμηλό θα ευνοήσει και τη μεταφορά σκόνης, αρχικά από τη Μέση Ανατολή και αργότερα από τη Βόρειο Αφρική αλλά το μέτωπο από βροχές που θα επηρεάζει αύριο την περιοχή μας, θα λειτουργεί ως τοίχος και δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τουλάχιστον για αύριο. Θα είναι πολύ εμφανής όμως η σκόνη μέσα στις σταγόνες βροχής.

Τέλος, αυτό το σύστημα θα μας αποχαιρετίσει με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχών που αναμένονται στο Τρόοδος αύριο, αναμένεται να λιώσει αρκετό χιόνι που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, όπως να μετατραπούν δρόμοι σε ποτάμια ή/και υπερχείλιση ποταμών.

Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βροχής που αναμένονται, κυρίως στο νότιο μισό της οροσειράς του Τροόδους, η εισροή νερού στα φράγματα θα αυξηθεί αρκετά. Παρόλο που έχει μέρες να βρέξει και αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, εντούτοις η εισροή παραμένει γύρω στο 1 Ε.Κ.Μ νερού ημερησίως.

Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 140.517 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 58.3%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 20.1%. Η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη καλύτερη όσον αφορά τις εισροές και έρχεται δεύτερη μετά το υδρολογικό έτος 2011/12, όταν οι συνολικές εισροές έφτασαν τα 191.8 Ε.Κ.Μ νερού. Αν συνεχίσουν οι επόμενοι 2-3 μήνες να καλύπτουν περίπου το 80% της κανονικής τους βροχόπτωσης και άνω, οι εισροές φέτος θα το ξεπεράσουν.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος, με βροχές αρχικά από τα δυτικά. Μέχρι τις αυγινές με πρώτες πρωινές ώρες, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί οι πλείστες, εάν όχι όλες οι περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα παράλια και κορυφές βουνών ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές 7 μποφόρ και στα βόρεια και νότια παράλια πολύ ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 έως 17 στα νότια παράλια, 14 έως 15 στα υπόλοιπα παράλια, 12 στο εσωτερικό και 5 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και βροχερός. Οι βροχές σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες και παρατεταμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα παράλια και κορυφές βουνών ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, εκτός από τα ορεινά όπου θα είναι κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 18 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με βροχές και χιονόνερο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή, αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δίνουν βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Τετάρτη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ