20.9 C
Paphos
Tuesday, April 30, 2024

170 επιστήμονες από 35 χώρες στο Διεθνές Συνέδριο Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος στην Πάφο

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Πάφος φιλοξενεί ένα συνέδριο τέτοιας εμβέλειας όπως στην προκειμένη περίπτωση το Διεθνές Συνέδριο Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος , που έχει να κάνει με τον κλάδο του διαστήματος γενικότερα εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης . 

Ο κ. Δημητριάδης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο που είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο ανέφερε πως οι μεγαλύτεροι οργανισμοί διαστήματος ανά το παγκόσμιο έρχονται στην Κύπρο όπως NASA, ESA, DLR, ISRAEL SPACE AGENCY, AIRBUS DEFENCE & SPACE, COPERNICUS, GEO.

Πρόκειται συνέχισε για έναν τομέα που η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει με την έννοια όπως επεξήγησε της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ανακοίνωσε ακόμη πως θα υπογραφεί μια συμφωνία πιο στενής συνεργασίας από τις 6 Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα μέσω αυτής της συμφωνίας να αναπτυχθεί περισσότερο αυτός ο τομέας.

Ο Υπουργός Μεταφορών ακολούθως συνεχάρη την ντόπια βιομηχανία για τις προσπάθειές της που  έχουν αναδείξει την Κύπρο και όχι μόνο περιφερειακά αλλά και διεθνώς , όπως είπε.Επιπρόσθετα εκτίμησε πως το Κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα τους και να τους βοηθήσει όσο μπορεί.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ΤΕΠΑΚ ανέφερε πως καθόλη την διάρκεια του συνεδρίου θα παραστούν γύρω στους 170 επιστήμονες σύνεδροι που προέρχονται από 35 διαφορετικές χώρες.

Ο Καθηγητής Δ. Χατζημιτσής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την φιλοξενία στην Κύπρο ενός οργανισμού παγκοσμίας εμβέλειας στον τομέα του διαστήματος, προσθέτοντας πως το  εν λόγω συνέδριο ενδυναμώνει περισσότερο την προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο.

Είπε ακόμη πως η διοργάνωση του συνεδρίου έχει καταστεί θεσμός και πως είναι  η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται με το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και άλλους φορείς.

Σημειώνεται πως το  Συνέδριο, διοργανώνεται από το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία-NASA, τον ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ESA), τη Γερμανική Εταιρεία Διαστήματος (DLR), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης  GEO (Group on Earth Observation), HELLAGIS, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το FREDERICK UNIVERSITY, το NEAPOLIS UNIVERSITY και το ΕΤΕΚ.

Σ’ αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες.

Το συνέδριο περιλαμβάνει διάφορες θεματικές όπως  συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, μελλοντικές τάσεις της διαστημικής τεχνολογίας τύπου SAR, μελέτης της ατμόσφαιρας, τηλεπισκόπηση , φυσικές καταστροφές, γεωργία, εκπαίδευση,  εκτιμήσεις ακινήτων, γαλάζια ανάπτυξη, θαλάσσιες εφαρμογές και άλλα.

Στο συνέδριο υπάρχουν διάφοροι εκθέτες στον τομέα της τηλεπισκόπησης , διαστήματος και γεωπληροφορικής.

Θα γίνουν επίσης κατά την διάρκεια του συνεδρίου  παρουσιάσεις των τριών ερευνητικών έργων ‘CLIMA’, PROTHEGO & ATHENA.

Επιπρόσθετα θα  υπάρξει ειδικό εργαστήριο τηλεπισκόπησης στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομία που διοργανώνεται από το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο ‘ATHENA’ μέσα στα πλαίσια του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020 (TWINNING CALL) και την στήριξη του οργανισμού COPERNICUS.

Το Ερευνητικό Κέντρο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατ. ευρώ, έχει συντονιστικό ρόλο στο τριετές διευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «ΑΤΗΕΝΑ» που αφορά την συστηματική παρακολούθηση, την καταγραφή παραγόντων επικινδυνότητας και την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό αυτό έργο συμμετέχουν και άλλα δύο πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης.

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας (www.cnr.it) που είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό σώμα της χώρας, αλλά και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (www.dlr.de) που αποτελεί το εθνικό αεροναυτικό και διαστημικό κέντρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επανδρώνεται περίπου από 8.000 υπαλλήλους.  

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ