25.9 C
Paphos
Tuesday, April 30, 2024

Πετρίδειο Ίδρυμα: Έκθεση The Covid Years 

Με την συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην Πάφο, εγκαινιάζεται στις 12 Νοεμβρίου στις 18.30 στον χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής η έκθεση με τίτλο The Covid Years. Τα εγκάινια θα τελέσει ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος.

Την έκθεση διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την εικαστικός Miriam Mc Connon και την επιμελήτρια η Μαρίζα Παρτζίλη και σε αυτήν συμμετέχουν οι: Abι Daker, Arsenty Lysenkov , Birute Vardas, Charis Paspallis, Paris Christodoulou, Marianna Constanti, Aristotelis Demetriou, Chiaki Kamikawa, Despina Nathanael, Julie Hart, Mariam Foukara, Miriam Mc Connon, Peter Moore, Sharen Taylor, Yiannis Sakelis, Yiannos Oikonomou, Elli Lestas, Fotini Christodoulou, Giorgos Kotsonis, Karen Betts, Katerina Foukara, Margaret Paraskos, Mia Shally, Michalis Charalambides, Michelle Ansermet Papadaopoulos, Rinos Stefani, Susan Vargas, Yiannis Shepis

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια, «Τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται, τα πάντα γύρω μας βρίσκονται σε μία αέναη κίνηση, όμως κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων βιώσαμε συλλογικά μια πρωτόγνωρη συνθήκη, αυτή της παύσης της ζωής όπως την είχαμε έως τώρα συνηθίσει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξετάζοντας τον ορισμό της λέξης παύση θεωρώ ότι ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός και ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας βίωσε αυτή την συνθήκη, μπορεί να την χαρακτηρίσει θετική ως παύση απαραίτητη, οικειοθελή, παύση για ανάσα, για επαναφορά ή αρνητική ως παύση επιβεβλημένη, βίαιη.

Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, δημιούργησε νέες προσλαμβάνουσες, νέους προβληματισμούς και διόγκωσε υπάρχοντα προβλήματα, τόσο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όσο σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και μας ανάγκασε να έρθουμε αντιμέτωποι περισσότερο από κάθε άλλη φορά με την τρωτότητα και την ευθραυστότητα μας. Με αφορμή τα γεγονότα που συνδέονται άμεσα με την πανδημία, πώς η συνθήκη αυτή της επιβεβλημένης παύσης μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε τις κοινωνικές και άλλες συμβάσεις της καθημερινότητας μας, αξιολογώντας διαφορετικά τις προτεραιότητες μας;

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να εξετάσει τον τρόπο που οι καλλιτέχνες επέλεξαν να δράσουν απέναντι στην νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων και ένοιωσαν την ανάγκη να εμπλακούν σε διάλογο όχι μόνο με το κοινό αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα και την αβεβαιότητα που ακολουθεί ως συνέπεια της συνθήκης αυτής.»

Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει ιδρυθεί το 1994 από το μακαριστό ζεύγος Χριστοδούλου και Μαρίας Πετρίδη με στόχο να παράγει στην Πάφο την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Από το 2004 το ίδρυμα άρχισε να παράγει έργο που έχει ανεξίτηλη την σφραγίδα των τριών πιο πάνω ιδανικών μέσω διαφόρων εκδηλώσεων. Φέτος συνέχισε ο θεσμός συνεχίζεται με την έκθεση The Covid Years που διοργανώνεται στην Παλαιά Ηλεκτρική στις 12.11.22. Επεσήμανε επίσης πως η προσπάθεια του Ιδρύματος για συμβολή στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Πάφου θα είναι συνεχής και θα χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του έργου αυτού.Σ΄αυτή την προσπάθεια  θέλουμε συνοδοιπόρους όλους όσους εκτιμούν το έργο μας, κατέληκε ο κ. Μαραθεύτης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 22 Νοεμβρίου 2022.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-13:00, 15:00-18:00, Σάββατο 10:00-13:00

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ