15.9 C
Paphos
Sunday, April 2, 2023

52.074 εγγεγραμμένοι ψηψοφόροι στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου


Στην Πάφο, εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην επαρχία Πάφου είναι 52. 074 εκλογείς, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου και Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου .

Οι αυτόχθονες είναι 44. 817 και οι όλοι εκτοπισμένοι 7.496 εκ των οποίων οι εκτοπισμένοι Λευκωσίας 3.305, οι εκτοπισμένοι Κερύνειας είναι 1.130 και οι εκτοπισμένοι Αμμόχωστου, που κατοικούν στην Πάφο, είναι 3.061.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στην Πάφο θα λειτουργήσουν συνολικά 134 εκλογικά κέντρα αντί 129 που είχαν λειτουργήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Η αύξηση αυτή γίνεται, όπως ανέφερε, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε μεγάλα εκλογικά κέντρα λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε πως τα κέντρα θα στελεχώσουν 630 άτομα συνολικά, δημόσια υπάλληλοι και άνεργοι. Είπε ακόμη πως κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Υγείας, όσοι θα εργαστούν είχαν ενημερωθεί τηλεφωνικώς ότι μπορούσαν να εμβολιαστούν αν το επιθυμούσαν. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά προτρέπονται να εμβολιαστούν, συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπρόσθετα η Έφορος Εκλογής ανέφερε πως θα υπάρξουν και 10 κέντρα στο εξωτερικό Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο. Πρόσθεσε πως η καινοτομία που υπάρχει με τις εκλογές φέτος τις Βουλευτές είναι τα θέματα της πανδημίας. Δηλαδή,όπως εξήγησε, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα από τι 21.5- 28.5 στις 18:00 το απόγευμα προκειμένου να δηλώσουν όσοι από τους νοσούντες επιθυμούν να ψηφίσουν. Επί τούτου σημείωσε η κ. Λάμπρου θα δημιουργηθούν κινητές κάλπες, εκτός των σταθερών κέντρων και θα υπάρχει ένας προεδρεύων με έναν αστυνομικό με την συνοδεία της Αστυνομίας, να επισκεφτούν τους νοσούντες στις οικίες τους ή ακόμα και σε Νοσοκομεία ή κλινικές.

Η κ. Λάμπρου είπε πως επεξεργάστηκαν ένα σενάριο με το Υπουργείο Εσωτερικών όπως για γύρω στα 500 κρούσματα που υπήρχαν πριν τις εορτές του Πάσχα, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της με την στελέχωση. Επεσήμανε ωστόσο πως τις τελικές αποφάσεις και οι ρυθμίσεις θα ληφθούν, όπως ανέφερε, το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου.

Ερωτηθείς κατά πόσο δυσκολεύει την διαδικασία η πανδημία, η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου ανέφερε πως λόγω της πανδημίας υπάρχουν πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας που θα εφαρμόζονται ξεχωριστά για κάθε διαδικασία. Ήδη συνέχισε, έχουν το πρωτόκολλο που θα ισχύει εντός των εκλογικών κέντρων και θα αναμένουν τα πρωτόκολλα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Πρόσθεσε ακόμη, πως θα ληφθούν μέτρα σε ότι αφορά τα αντισηπτικά, τα διαχωριστικά που θα υπάρχουν μπροστά από τον υπάλληλο που θα έχει τον εκλογικό κατάλογο αλλά και από τον υπάλληλο που θα δίδει τα ψηφοδέλτια. Επίσης θα υπάρχουν χαρτονάκια Α3 που θα μετακινούνται κάθε φορά μέσα στον θάλαμο και οι θάλαμοι δεν θα έχουν κουρτίνες για αποφυγή τυχόν μολυσμάτων και θα γίνεται απολύμανση των θαλάμων σε τακτά διαστήματα.

Είπε ακόμη πως όσοι από τους υπαλλήλους θα δουλέψουν πρέπει να έχουν το rapid test τουλάχιστον 24 ώρες προηγουμένους ή να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και να έχουν περάσεις επτά μέρες. Ακόμη ανέφερε πως για τους εκλογείς δεν ισχύει αυτό και πρέπει οι ίδιοι να φέρουν τις μάσκες τους και να κρατούν αποστάσεις.

Στις 9.00 υπέβαλε τις υποψηφιότητες του ο ΔΗΣΥ, στις 9.30 το ΔΗΚΟ, στις 9.45 η ΕΔΕΚ και ακολούθησε το ΑΚΕΛ όπου κατατέθηκε ένσταση από τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέα Φακοντή αναφορικά με το όνομα του εκλογικού συνδυασμού .

Ακολούθησε η υποβολή υποψηφιοτήτων στις ς 10.15 το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, στις 10.30 το ΕΛΑΜ και αναμένεται στις 10.45 η Αλληλεγγύη. Ακολουθούν στις 11.00 το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, στις 11.20 η Πνοή Λαού, στις 11.30 η Αφύπνιση-2020-, στις 11.40 η Δημοκρατική Παράταξη.

Σημειώνεται πως στην Πάφο αναμένεται να έχουμε δεκατέσσερις συνδυασμούς κομμάτων με 45 συνολικά υποψηφίους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ