Λειτουργία στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αγίας Πελαγίας την Πέμπτη 23 Μαϊου

0
54

Λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Πελαγίας το οποίο βρίσκεται στην παραλία Μανίκι στο Ακρωτήρι Αγίου Γεωργίου Πέγειας, δίπλα από τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αγίας που είναι ο μόνος που υπάρχει στην Κύπρο θα τελεστεί το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαϊου 2024 στις 18:30.

Ο ναός ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της συγγραφής του ιστορικού μυθιστορήματος “Η Χαμένη Ατλαντίδα” από μαρτυρίες κατοίκων της Πέγειας και από τότε ανήμερα της γιορτής της Αγίας Πελαγίας τελείται λειτουργία στο σημείο.

Φωτογραφία από την περυσινή τέλεση της υπαίθριας λειτουργίας

Ο ναός της Αγίας Πελαγίας στο μακρινό παρελθόν είχε την τιμητική του ιδιαίτερα από τους ναυτικούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το αρχαίο λιμάνι στην περιοχή Μανίκι στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν πραγματοποιούσαν εμπόριο στην περιοχή.

Η παρουσία του αρχαίου ναού μέσα από τα χρόνια πέρασε κυριολεκτικά από “Συμπληγάδες” αφού για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή του ναού υπήρξε μια περίοδος που η παρουσία του ξεχάστηκε εντελώς ενώ μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν πως οι ψαράδες της περιοχής ακόμη και όταν ο ναός δεν υπήρχε συνέχιζαν να ανάβουν καντήλι στα ερείπια του .

Φωτογραφία από την περυσινή τέλεση της υπαίθριας λειτουργίας

Ήδη σήμερα στα ερείπια έγιναν οι πρώτες ανασκαφές απο αρχαιολόγους σε μια προσπάθεια όχι απλά να διασωθούν έστω τα ερείπιά του, αλλά και να βρεθεί τρόπος να αναδειχθεί ή γιατί όχι σε συνεργασία με το τμήμα Αρχαιοτήτων κάποια στιγμή να αναστηλωθεί.

Γιατί έχει τόσες πολλές Πελαγίες στην Πέγεια;

Αξιοσημείωτο όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής είναι και το γεγονός ότι στην Πέγεια υπάρχει τουλάχιστον διψήφιος αριθμός οικογενειών που έχουν αφιερώσει το όνομα Πελαγία σε παιδιά τους. Έτσι εξηγείται, συμπληρώνουν, το ότι τόσες πολλές οικογένειες έχουν Πελαγίες κάτι που πάντα για τους κατοίκους αποτελούσε ένα αναπάντητο ερώτημα για το από που προέρχεται η τόση αγάπη για το συγκεκριμένο όνομα.

H γιορτή και τα λείψανα της Αγίας Πελαγίας

Η Αγία Πελαγία γιορτάζει σήμερα 4 Μαϊου και τα αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της φυλάσσονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους, Προυσού Ευρυτανίας και Νταού Πεντέλης και στό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

Ποια ήταν η Αγία Πελαγία;

Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην πόλη Ταρσό της Κιλκισίας και έζησε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, όμως σε νεαρή ηλικία είδε σε όραμα τον Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος την προέτρεπε να βαπτισθεί.

Όταν ξύπνησε και συνήλθε ζήτησε άδεια από τη μητέρα της και με το πρόσχημα ότι θα μεταβεί στην τροφό της, πού ζούσε σε άλλη πόλη, πήγε στον Επίσκοπο, ο οποίος τη βάπτισε χριστιανή. Η χαρά της ήταν μεγάλη. Αφού παρέδωσε τα πολυτελή της ενδύματα στον Επίσκοπο για να τα πουλήσει και να διαθέσει τα χρήματα στους πτωχούς και αδύνατους, ντύθηκε τη στολή του βαπτίσματος και εν συνεχεία πήγε στην τροφό της η οποία όμως όταν την είδε έτσι ντυμένη έγινε έξαλλη από θυμό και την έδιωξε.

Αποφάσισε τότε να επιστρέψει στη μητέρα της, ελπίζοντας στη μητρική κατανόηση και στοργή. Όταν όμως και η μητέρα της αντίκρισε αυτή της την ενδυμασία αναστατώθηκε και πέφτοντας στο πόδια της, την ικέτευσε να επανέλθει στην αρχική της πίστη.

Η Πελαγία απογοητεύτηκε, στενοχωρήθηκε αλλά της δήλωσε ότι η απόφασή της ήταν οριστική και αμετάκλητη. Όταν όμως πληροφορήθηκε το γεγονός ο γιος του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας, από τη θλίψη του αυτοκτόνησε. Όταν ο αυτοκράτορας ανακάλυψε την αιτία θανάτου του γιου του κάλεσε την Πελαγία και τη διέταξε να θυσιάσει στο είδωλα. Η Αγία με παρρησία αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι γνώρισε τον αληθινό Θεό. Έξαλλος ο Διοκλητιανός, διέταξε να πυρώσουν ένα χάλκινο βόδι και να την τοποθετήσουν εντός του, χαρίζοντάς της την ουράνια δόξα.