21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Πετρίδειο Ίδρυμα – Απονομή Βραβείων του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Το Πετρίδειο Ίδρυμα και το διαδικτυακό περιοδικό “ Zωή και Τέχνη” διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου την απονομή των Βραβείων του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “ Xριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη “ στο Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική . Η εκδήλωση άρχισε με προβολή βίντεο για τη ζωή και τη δράση του Πετριδείου Ιδρύματος.
Η συγγραφέας και εκδότρια Αμαλία Πικρίδου – Λουκά εκ μέρους των Εκδόσεων Ζωή και Τέχνη εξέφρασε την ικανοποίηση της που ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη έχει γίνει πλέον καταστεί θεσμός και θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαγωνισμούς Πανελλήνια.

Όπως ανέφερε δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι συγγραφείς οι οποίοι γράφουν στην ελληνική γλώσσα γι’ αυτό και έχουν συμμετοχές από διάφορες χώρες. Οι συγγραφείς μπορούν να διαγωνιστούν σε όσες κατηγορίες επιθυμούν με ένα κείμενο ανά κατηγορία. Οι θεματικές κατηγορίες είναι τέσσερεις και αφορούν την Παιδική Λογοτεχνία, το μυθιστόρημα, το διήγημα και το θεατρικό, ενώ σημείωσε απονέμονται 3 βραβεία και τρεις έπαινοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της παιδικής λογοτεχνίας και του μυθιστορήματος δίνονται σε μορφή έκδοσης του βραβευθέντος βιβλίου ενώ τα πρώτα βραβεία στο διήγημα και στο θεατρικό αφορούν χρηματικά έπαθλα, όπως είπε. Όσον αφορά το διήγημα η κ. Πικρίδου ανακοίνωσε πως κάθε τρία χρόνια εκδίδεται ένας συλλογικός τόμος με τα βραβευμένα διηγήματα των τριών τελευταίων χρόνων και φέτος έχουν εκδώσει τον πρώτο συλλογικό τόμο. Επίσης το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια της προσφοράς του προς τον πολιτισμό ξεκίνησε από πέρσι θεσμό Θεάτρου στην Πάφο στον οποίο θα ενταχθούν και κάποια από τα βραβευμένα θεατρικά και επανέλαβε πως οι θεατρικοί συγγραφείς θα παραλαμβάνουν και ένα ποσοστό 10% από τις καθαρές εισπράξεις.
Όπως αναφέρθηκε όσον αφορά τις εκδόσεις, μέρος των εκδόσεων παραδίδεται ως δωρεά στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χριστόδουλος Γαλατόπουλος Πάφου και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου. Τα υπόλοιπα αντίτυπα δίδονται στους συγγραφείς και ένα μικρό μέρος παραμένει στις βιβλιοθήκες του Πετριδείου Ιδρύματος και των Εκδόσεων Ζωή και Τέχνη.

Επεσήμανε επίσης πως μέσα στα 7 χρόνια ζωής που μετράει αυτός ο διαγωνισμός έχει καταφέρει να θέσει γερά θεμέλια και μια εξαίρετη προσφορά, σφαιρική και ουσιαστική στα γράμματα, τον πολιτισμό και τους λογοτέχνες τοποθετώντας την Πάφο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό χάρτη. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες της στο Πετρίδειο Ιδρυμα για την άψογη συνεργασία όπως επίσης και την κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται απο την κ Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, την κ Μαρία Ολυμπίου και τον κ Κωνσταντίνο Βολάκη.
Βραβεία εξασφάλισαν στην κατηγορία της Παιδικής Λογοτεχνίας το Α΄ Βραβείο:

Ο αρχιερέας των μάγια, Κώστας Παπαϊωάννου, Λευκωσία.Β΄ Βραβείο: Χρυσοκέντητο μαντίλι, Έλενα Λιάτου, Άγιος Δημήτριος Αττικής Γ΄ Βραβείο: Οι δράκοι, οι μάγισσες και μια κοιλάδα, Έλενα Ρώμπη, Θεσσαλονίκη
Έπαινοι: Με λένε ψαράκι, Αγγελική Θάνου, Βόλος, Ο μύθος του αέρα, Θωμαή Τσιμερίκα, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Η τόση Δα, Μαρία Καλαντζή, Θεσσαλονίκη
Στην κατηγορία Μυθιστόρημα εξασφάλισαν Α΄ Βραβείο:Διαζύγιο Αθήνα – Βιέννη -Σύγχρονο φως στο δράμα του Μάγιερλιγκ, Άννα Μπαλτατζή, Αθήνα.Β’ Βραβείο – Το τραύμα της απώλειας, Φάνυ Κουντουριανού Μανολωπούλου, Κατερίνη.

Ακόμη έπαινοι απονεμήθηκαν 1) Σιέστα, Χριστίνα Δετσαρίδου, Αλεξανδρούπολη 2) Το κρύο μέσα μου, Αριάνα Ευθυμιάδη, Αθήνα 3) Ο φύλακας, Νάκας Αθανάσιος, Χαλάνδρι
Στο Διήγημα εξασφάλισαν Α’Βραβείο – Οι γλάροι, Βαλκάνης Χρήστος, Αλεξανδρούπολη,Β’ Βραβείο – H αρχέγονη πραγματικότητα της νύχτας, Κιζήλου Κωνσταντίνα, Κράθιο Ακράτας Αχαίας Γ’ Βραβείο – Νεκρόπολη, Χρυσουλάκη Σελίνα, Σητεία Κρήτης. Έπαινοι δόθηκαν : Το νομοσχέδιο, Χριστοπούλου Πηνελόπη, Θεσσαλονίκη, το καπνιστήρι, Στέλλα Γεωργίου, Δερύνεια, Πολίτικη ιστορία, Αντώνιος Ευθυμίου, Κυψέλη και Γρηγόρης 7 … ανατροπή, Μιχάλης Τζανάκης, Ηράκλειο Κρήτης.

Στην κατηγορία Θεατρικό, Α ΄Βραβείο δόθηκε στη Ροζ φυλακή, Παναγιώτης Ζαφείρης, Χανιά, Β΄ Βραβείο απονεμήθηκε στα θεατρικά το θεάρεστο ΟΧΙ, Μαρία Λουκάκη, Πειραιάς και η γυμνή πιανίστα, Στέλλα Μπελέση, Αθήνα. Επίσης το Γ΄ Βραβείο απονεμήθηκε στα θεατρικά : Σισύφειος άθλος, Χρίστος Κουτσοτάσιος, Θεσσαλονίκη, Με λένε Κατίνα, Αποκατανίδου Γιούλη, Καβάλα, Η επανάσταση που ποτέ δεν έγινε, Μιχάλης Νικολάου, Λεμεσός.

Έπαινοι δόθηκαν στο φως που έκαψε τον ΄Ικαρο, Ελένη Λατίνα, Χαϊδάρι.Ο ιδανικός ο σιωπηλός παράδεισος , Άκης Παρισιάδης, Κατερίνη. Η έπαυλη της Βενετίας, Σοφία Αθανάσογλου, Καλλιθέα. Χαίροντας Αχέροντας, Ιωάννης Μαρίνος, Θεσσαλονίκη και Syndrome UP, Αγγελική Παρδαλίδου, Αθήνα.

Φέτος εκδώσαν τον πρώτο συλλογικό τόμο βραβευμένων διηγημάτων των τριών τελευταίων χρόνων , ενώ όπως ανέφερε η κ. Πικρίδου η έκδοση θα δοθεί αναλογικά στους επιτυχόντες συγγραφείς. Πρόσθεσε πως ο συλλογικός τόμος διηγημάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα διηγήματα: 5ος Διαγωνισμός 2019.Α΄ Βραβείο .Οι διαρρήκτες – Παναγιώτης Χ. Βούρος.Α΄ Βραβείο.“Η Εσταυρωμένη” – Αντώνιος Ευθυμίου.Β΄ Βραβείο.Μαύρο βαθύ σκοτάδι – Ευαγγελία Στρατή.Γ΄ Βραβειο .“Εμπειρικός ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ” – Λένα Μαυρουδή Μούλιου.
Επίσης στον 6ο Διαγωνισμό 2020 απονεμήθηκαν το Α’ Βραβειο .O tempora o mores – Μιχάλης Νικολάου. Το Βραβείο Το Σπίτι της Σιωπής – Άντζελα Λάλα και το Γ΄Βραβειο. Ευχαριστήριος λόγος – Παρασκευή Χριστίνα Αντωνίου. Επαίνους εξασφάλισαν ο “Ο Μαγεμένος Αυλός ” της Λένας Μαυρουδή Μούλιου. Ο χορός του Σήφακα της Δαμιανής Κουμένης. Το οδοιπορικό – Χαράλαμπος Κατσάρας.

Ακόμη στον 7ο Διαγωνισμό 2021 το Α’ Βραβείο εξασφάλισαν “Οι γλάροι” – Χρήστος Βαλκάνης. Το Β’ Βραβείο αρχέγονη πραγματικότητα της νύχτας –Κωνσταντίνα Κιζήλου και το Γ’ Βραβείο.Νεκρόπολη – Σελίνα Χρυσουλάκη. Ακόμη επαίνους εξασφάλισαν Το Νομοσχέδιο της Πηνελόπης Χριστοπούλου. Το καπνιστήρι της Στέλλας Γεωργίου. Η Πολίτικη Ιστορία του Αντώνιου Ευθυμίου και ο Γρηγόρης 7…ανατροπή του Μιχάλη Τζανάκη.

Τα βιβλία παρέδωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ Μιχαλάκης Μαραθεύτης ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως ο διαγωνισμός έχει καταφέρει να αγκαλιαστεί από τον απανταχού Ελληνισμό, σημειώνοντας πως απόδειξη αυτού αποτελεί η συμμετοχή Ελλήνων συγγραφέων που ευρίσκονται εγκατεστημένοι σε όλον τον κόσμο. Το Πετρίδειο Ίδρυμα είπε,” έχει καθιερώσει διαχρονικά τον Διαγωνισμό αυτό πάντα σε συνεργασία με τις εκδόσεις « Ζωή και Τέχνη» και έχουν ήδη προκηρύξει τον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Πρόσθεσε επίσης πως το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια της προσφορά του προς την κοινωνία της Πάφου συνεχίζει να χορηγεί σε ετήσια βάση φιλανθρωπικά Σωματεία της Πάφου που είναι νόμιμα εγγεγραμμένα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο και που αποδεδειγμένα υπηρετούν και τιμούν την Πάφο. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχαλάκης Μαραθεύτης απένειμε τις χορηγίες στους εκπροσώπους του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντών Πάφου. Στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Πάφου. Στον Ερυθρό Σταυρό. Στο Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου. Στο Ε.Κ.Ε. Κάτω Πάφου. Στον Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό Κύπρου. Στις Αλκυονίδες . Στην Europa Donna Κύπρου. Στην Α.Θε.Κ.Ε.Α. ‘’Η Τόλμη Πάφου’’, στην Οργάνωση Πολυτέκνων Πάφου και τέλος στο Σωματείο Εθελοντικής Προσφοράς “Αυγερινός”.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως έχουμε ανάγκη από εκδηλώσεις που να επαναλαμβάνονται και να καθιερώνονται σε μια πόλη προσθέτοντας πως το Πετρίδειο Ίδρυμα συνέλαβε έγκαιρα αυτή την σημασία να μην προχωρεί σε αποσπασματικές και σκόρπιες εκδηλώσεις αλλά σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις με συγκεκριμένη θεματολογία. Είπε ακόμη πς ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός « Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη» τιμά την πόλη τη Πάφου . Συνεχάρη τους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας και ανέφερε πως ο Δήμος θα είναι δίπλα στις προσπάθειες του Πετριδείου Ιδρύματος.

Τον θεσμό χαιρέτησε και ο Δημαρχεύων Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συγγραφε’ις που βραβεύτηκαν στον φετινό διαγωνισμό και όλους όσους έλαβαν μέρος αλλά και το Πετρίδειο Ίδρυμα καθώς και τις εκδόσεις « Ζωή και Τέχνη».

Μετά την βράβευση του ο συγγραφέας Κώστας Παπαϊωάννου από τη Λευκωσία που εξασφάλισε το Α Βραβείο στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία με τον Αρχιερέα των Μάγια ανέφερε πως είναι η 2η φορά που βραβεύεται για την Παιδική Λογοτεχνία και του εκδίδουν βιβλίο οι Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη και ευχήθηκε όπως εξασφαλίσει και άλλα βιβλία. Το χόμπι μου είπε είναι η λογοτεχνία. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως οι βραβεύσεις δίδουν δύναμη στους συγγραφείς να συνεχίσουν να γράφουν.

Εξάλλου η συγγραφέας Κωνσταντίνα Κιζήλου από το Κράθι Ακράτας Αχαίας που εξασφάλισε το Β Βραβείο στην κατηγορία Διήγημα με την αρχέγονη πραγματικότητα της νύχτας ανέφερε πως έχει εξασφαλίσει πολλά βραβεία αλλά και την συγκεκριμένη βράβευση αισθάνεται την μεγαλύτερη συγκίνηση.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία και ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πάφου οι οποίες ερμήνευσαν τα τραγούδια, Της δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ, Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Στίχοι Οδυσσέα Ελύτη. Το Χρυσοπράσινο Φύλλο, Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Στίχοι Λεωνίδα Μαλένη. Έλαπάρε μου την λύπη, Μουσική Μάνου Χατζιδάκη, Στίχοι Νίκου Γκάτσου. Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου, Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Στίχοι Νίκου Γκάτσου.Αθήνα, Μουσική Μάνου Χατζιδάκη, Στίχοι Νίκου Γκάτσου υπό την διεύθυνση της Δέσποινας Μακαρίου, Μαρινέλλας Φακοντή και Στέλιου Στυλιανού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ