15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ: Παραβιάζονται οι όροι απασχόλησης προσωπικού σε σχέση με τους κανονισμούς του Δ. Πάφου  

Τη θέση ότι παραβιάζονται οι όροι απασχόλησης προσωπικού σε σχέση με τους κανονισμούς του Δήμου Πάφου εκφράζουν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Συγκεκριμένα, επιστολή προς τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος απέστειλαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση διαμαρτυρόμενες έντονα  για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απολύσει επιδοκιμασία υπάλληλο χωρίς καμία διαβούλευση με τις συντεχνίες.  Οι συντεχνίες με αφορμή την απόφαση αυτή υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται όροι απασχόλησης του προσωπικού σε σχέση με τους κανονισμούς του Δήμου καθώς επίσης και εργατικές νομοθεσίες και η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι για να επιλυθεί έστω και ένα εργατικό πρόβλημα το οποίο προκύπτει δεν μπορεί ο Δήμος Πάφου να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες της. Δυστυχώς επειδή το κλίμα δεν είναι θετικό για την επίλυση ενός προβλήματος οι συντεχνίες όπως αναφέρουν θα πρέπει να εξαγγέλλουν απεργιακά μέτρα ή να προσφεύγουν στην μεσολαβητική υπηρεσία του τμήματος εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου εργασίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν την διεύθυνση του Δήμου ότι αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει αποφάσεις που αφορούν πρόσληψη και μονιμοποίηση εργατικού προσωπικού, ρύθμιση του ωραρίου της τροχονομικής υπηρεσίας, κατάθεση των καθυστερημένων οφειλών στο ταμείο ευημερίας και καθυστέρηση στην πληρωμή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων προσωπικού που έχουν αφυπηρετήσει εδώ και ένα χρόνο.

Οι συντεχνίες εκφράζουν λύπη για την κατάσταση καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την διεύθυνση του δήμου ότι δεν απαντά στις εκκλήσεις του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας για οποιαδήποτε συνεννόηση.

Συνέντευξη επί τούτου παραχώρησε στο PafosPress o Nίκος Νικολάου Γραμματέας της ΣΕΚ του Σωματείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάφο  

Ποια η σχέση σας με τους Δήμους και που έχει εστιαστεί το πρόβλημα συνεργασίας με τον Δήμο Πάφου; 

Στους τρεις Δήμους της Επαρχίας μας , στους Δήμους Πόλης Χρυσοχούς, Πέγειας και Γεροσκήπου υπάρχει μια αγαστή συνεργασία, δυστυχώς το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε  ότι ισχύει και για τον Δήμο Πάφου, ο οποίος μονομερώς παραβιάζει διάφορα άρθρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς και τους κανονισμούς λειτουργίας του Δήμου.

Το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε που εστιάζεται με τον Δήμο Πάφου κ. Νικολάου; 

Είχαμε μια σειρά επαφών στο Τμήμα εργασιακών σχέσεων του  Υπουργείου Εργασίας ακολουθώντας τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων ο οποίος εδώ και 60 χρόνια εφαρμόζεται στην Κύπρο. Δυστυχώς ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε και έθεσε κάποια χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να επαναφέρει στην κανονικότητα τα διάφορα άρθρα της συλλογικής σύμβασης μέχρι και σήμερα δεν τα εφαρμόζει. Αυτή την στιγμή που μιλούμε είναι υπό εξέλιξη από πλευράς του Τμήματος εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας κάποιες επαφές , αναμένουμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα προβούμε στα δέοντα ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τα ωφελήματα των εργαζομένων.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουμε τους υπαλλήλους να κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις με την συμπαράσταση και των συντεχνιών. Πιστεύετε ότι αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και πώς; 

Σίγουρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν φτάνοντας να υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά του Δήμου Πάφου στον οποίο τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας σωστός και εποικοδομητικόςδιάλογος . Μονομερώς δυστυχώς παραβιάζονται διάφορα άρθρα της συλλογικής σύμβασης και υπάρχει ένα κακό εργασιακό κλίμα στον Δήμο Πάφο το οποίο λειτουργεί εις βάρος των δημοτών και της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Σχολιάστε μας λίγο το  τελευταίο περιστατικό  και την σχετική επιστολή που έχετε αποστείλει στον Δήμαρχο Πάφου μέσω της οποίας διαμαρτύρεστε έντονα για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απολύσει επι δοκιμασία υπάλληλο χωρίς καμία διαβούλευση με τις συντεχνίες από ότι έχουμε ενημερωθεί. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση σ’ αυτό το περιστατικό πως θα ενεργήσετε; 

Σίγουρα θα το δούμε με τους Νομικούς Συμβούλους , επιφυλασσόμεθα για όλα τα δικαιώματα της υπαλλήλου . Είναι θέμα πλέον το οποίο θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Ο Δήμος Πάφου ακολούθησε μια διαδικασία την οποία μπορούσε να ακολουθήσει σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας του Δήμου . Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα τερματίσει τις υπηρεσίες της υπαλλήλου και το θέμα θα εξεταστεί με τους Νομικούς μας.

Ποια ήταν η αρχή του κακού; 

Η αρχή του κακού ήταν ότι ο Δήμος Πάφου δεν εφάρμοσε κάποια άρθρα των συλλογικών συμβάσεων. Προσπαθήσαμε με διάφορες επιστολές μας να έχουμε συναντήσεις στον Δήμο, δυστυχώς δεν είχαμε την απαιτούμενη ανταπόκριση από την πλευρά του Δήμου και αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων. Προχωρήσαμε στην διαδικασία μεσολάβησης με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων , είχαμε ένα κύκλο επαφών στην παρουσία των αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος . Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δεσμευτήκαν ότι θα πράξουν αυτά που έπρεπε να πράξουν με κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία ακόμη και μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν έγινε το οτιδήποτε αγνοώντας παντελώς τις συστάσεις του Τμήματος εργασιακών σχέσεων. Υπάρχει ένα κακό κλίμα στον Δήμο Πάφου . Υπάρχουν αρκετές τάσεις φυγής υπαλλήλων από τον Δήμο Πάφου. Ήδη αποχωρήσαν πέραν των πέντε υπαλλήλων και αυτό το κλίμα είναι κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Πάφου.

Καταλήγοντας τι θα μας λέγατε; 

Εμείς καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου να προσέλθει σε ένα σωστό  και εποικοδομητικό διάλογο για να βρεθούν λύσεις προς όφελος τόσο των δημοτών όσο και των εργαζομένων. Και εκεί που υπάρχει ένα σωστό και υγιές εργασιακό κλίμα αποδεδειγμένα αυξάνει την παραγωγικότητα η οποία θα είναι ωφέλιμη στην κοινωνία της Πάφου.

Ζητάμε υπερβολές ; 

Εμείς ζητάμε να εφαρμόζονται τα άρθρα της Συλλογικής Σύμβασης που υπάρχει στον Δήμο και οι κανονισμοί λειτουργίας του Δήμου, τίποτα λιγότερο και τίποτα παραπάνω.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ