24.9 C
Paphos
Sunday, June 23, 2024

100.000 παιδιά παρενοχλούνται σεξουαλικά καθημερινά στις πλατφόρμες της ΜΕΤΑ

Η Meta υπολογίζει ότι περίπου 100.000 παιδιά που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων «εικόνων με γεννητικά όργανα ενηλίκων», σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν αργά την Τετάρτη.

Η νομική κατάθεση περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες εναντίον της εταιρείας με βάση πληροφορίες που έλαβε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νέου Μεξικού από παρουσιάσεις υπαλλήλων της Meta και από επικοινωνίες μεταξύ του προσωπικού. Τα έγγραφα περιγράφουν ένα περιστατικό το 2020, όταν η 12χρονη κόρη ενός στελέχους της Apple κλήθηκε μέσω του IG Direct, του προϊόντος ανταλλαγής μηνυμάτων του Instagram.

«Αυτό είναι το είδος του πράγματος που εξοργίζει την Apple σε βαθμό που απειλεί να μας απομακρύνει από το App Store», ανησύχησε ένας υπάλληλος της Meta, σύμφωνα με τα έγγραφα. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Meta περιέγραψε πώς η κόρη του κλήθηκε μέσω Instagram σε κατάθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους. Οι προσπάθειές του να διορθωθεί το πρόβλημα αγνοήθηκαν, είπε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κατάθεση είναι η πιο πρόσφατη σε μια αγωγή που ξεκίνησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νέου Μεξικού στις 5 Δεκεμβρίου, η οποία ισχυρίζεται ότι τα κοινωνικά δίκτυα του Meta έχουν γίνει αγορές για αρπακτικά παιδιών. Ο Raúl Torrez, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, κατηγόρησε τον Meta ότι επιτρέπει σε ενήλικες να βρίσκουν και να στέλνουν μηνύματα σε παιδιά. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της αγωγής, λέγοντας ότι «χαρακτηρίζει εσφαλμένα την δουλειά μας χρησιμοποιώντας επιλεκτικά εισαγωγικά και επιλεγμένα έγγραφα».

Η Meta εξέδωσε μια δήλωση ως απάντηση στην κατάθεση της Τετάρτης: «Θέλουμε οι έφηβοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία εμπειρίες στο διαδίκτυο και έχουμε πάνω από 30 εργαλεία για να υποστηρίξουμε αυτούς και τους γονείς τους. Περάσαμε μια δεκαετία δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα ζητήματα και προσλαμβάνοντας άτομα που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους για να κρατούν τους νέους ασφαλείς και να υποστηρίζονται στο διαδίκτυο».
Η  Meta αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία έχει λάβει «σημαντικά μέτρα για να αποτρέψει τους έφηβους να βιώσουν ανεπιθύμητη επαφή, ειδικά από ενήλικες».

Η μήνυση στο Νέο Μεξικό ακολουθεί μια έρευνα της Guardian τον Απρίλιο που αποκάλυψε πώς η Meta αποτυγχάνει να αναφέρει ή να εντοπίσει τη χρήση των πλατφορμών της για εμπορία παιδιών. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πώς το Messenger, η υπηρεσία ιδιωτικών μηνυμάτων του Facebook, χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα επικοινωνίας των διακινητών για την αγορά και την πώληση παιδιών.
Οι υπάλληλοι της Meta συζήτησαν την χρήση του Messenger «για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων εμπορίας» και τη διευκόλυνση «κάθε στάδιο ανθρώπινης εκμετάλλευσης (στρατολόγηση, συντονισμός, εκμετάλλευση) εκπροσωπείται στην πλατφόρμα μας», σύμφωνα με έγγραφα που περιλαμβάνονται στην μήνυση.

Ωστόσο, ένα εσωτερικό email του 2017 περιγράφει την αντίθεση εκτελεστικών στελεχών στη σάρωση του Facebook Messenger για «επιβλαβές περιεχόμενο» επειδή θα έθετε την υπηρεσία «σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων εφαρμογών που μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής», αναφέρει η μήνυση.

Τον Δεκέμβριο, η Meta έλαβε εκτεταμένη κριτική για την ανάπτυξη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο για μηνύματα που αποστέλλονται στο Facebook και μέσω του Messenger. Η κρυπτογράφηση αποκρύπτει τα περιεχόμενα ενός μηνύματος από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον αποστολέα και τον προοριζόμενο παραλήπτη, μετατρέποντας κείμενο και εικόνες σε μη αναγνώσιμους κρυπτογραφικούς κωδικούς που δεν είναι κωδικοποιημένοι κατά την παραλαβή.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των παιδιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αρχές επιβολής του νόμου υποστήριξαν ότι η κρυπτογράφηση εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας παιδιών και τη δίωξη των αρπακτικών. Οι υποστηρικτές του απορρήτου επαίνεσαν την απόφαση για την προστασία των χρηστών από την παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Πηγή: Guardian 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ