15.9 C
Paphos
Sunday, May 5, 2024

Όραμα: Η συνέχεια του 2017

H έλλειψη σχεδιασμού και   πολιτιστικής στρατηγικής στα πλαίσια  ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης στον Δήμο της Πάφου αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, αφού οι δραστηριότητες του Οργανισμού Πάφος 2017 ουσιαστικά ολοκληρώνονται σε μερικούς μήνες.

Συνεπώς παρουσιάζεται ως αδήριτη  ανάγκη για τη διαχείριση των πολιτιστικών δομών και υποδομών και ενός ενιαίου σχεδιασμού για την παραγωγή  και προαγωγή δράσεων που αφορούν τον τομέα του πολιτισμού στην πόλη μας.

Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει  να καθορίσει  το όραμα της για τον πολιτισμό  στην περιοχή αρμοδιότητας της και να το εντάξει στον ευρύτερο Στρατηγικό Προγραμματισμό και Σχεδιασμό της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ανάδειξη της δημόσιας αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της  καλλιτεχνικής δημιουργίας, και της παράδοσης της καθημερινότητας της πόλης μας, αποτελούν τα τρία στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, που αξιοποιούνται σε ένα ενιαίο στρατηγικό  σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων με τη μορφή τοπικής πολιτιστικής πολιτικής.

Στόχος είναι η σταδιακή καθιέρωση μιας τοπικής, πολιτιστικής ταυτότητας, που να διευκολύνει και να οδηγεί στην κοινωνική και οικονομική  ανάπτυξη του τόπου.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ετοιμασία ενός σχεδίου διαχείρισης των πολιτιστικών δομών και υποδομών ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των νέων υποδομών  που αποτελούνται από εξειδικευμένες  εγκαταστάσεις.

Τα πιο πάνω σηματοδοτούν την ανάγκη για τη δημιουργία- ίδρυση ενός Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Βασικός κορμός και άξονας των εργασιών του θα είναι ο συντονισμός, η  διοργάνωση, παραγωγή εκτέλεση και διαχείριση των εκδηλώσεων  και της πολιτιστικής υποδομής καθώς και η προώθηση της πολιτιστικής πολιτικής της πόλης και Επαρχίας της Πάφου και η προβολή του πολιτισμού της Πάφου τόσο σε  Ευρωπαϊκό και όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν θα υποκαθιστά  τους πολιτιστικούς  φορείς της πόλης και επαρχίας αλλά θα βρίσκεται σε συνεργασία με αυτούς , θα τους ενδυναμώνει, θα λειτουργεί συμπληρωματικά, θα τους συντονίζει και θα αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου .

Ο Οργανισμός θα είναι μη κερδοσκοπικός θα έχει ικανότητα  να κινείται ευέλικτα σε και παράλληλα να τυγχάνει ελέγχου από τον Δήμο. Να έχει κατάλληλη οργάνωση, στελέχωση και παραγωγικότητα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μορφές και σχήματα εργασίας. Πάνω από όλα να λειτουργεί αποτελεσματικά και δυναμικά.

Διοίκηση: Ο Οργανισμός να διοικείται από διοικητικό συμβούλιο του οποίου τα μέλη  να έχουν ανάλογη κοινωνική δράση ή  ειδικές γνώσεις, ανάλογες με το σκοπό του Οργανισμού μη αποκλείοντας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Γιώργος Κουννάς

Δημοτικός Σύμβουλος

ΑΚΕΛ Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Δήμος Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ