16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Όπως τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του

 

χρηστος χαλικιοπουλοςτου Χρήστου Χαλικιόπουλου

Μεγαλεία! Ο Φώτης Κουβέλης, πρώην ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΔΗΜΑΡ, συμπορευτής του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά στα μνημόνια και αφού αποχώρησε πέρσι και από τη ΔΗΜΑΡ και έφτιαξε την ΕΚΙΕΑ (Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς) τώρα επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρέφει λοιπόν, λέει, για να αποκρούσει την «αριστερή παρένθεση» και την «δεξιά παλινόρθωση». Μούρλια! Πάμε για άγρια Αριστερά πλέον… Αριστερά μπαίνοντας, Αριστερά βγαίνοντας, Αριστερά του βουνού, Αριστερά να παίρνει ο κοσμάκης τα βουνά… Τι σημασία έχει; Η πολιτική ίδια, δεξιά, φορομπηχτική, ανθρωποφάγα, μνημονιακή μέχρι τα μπούνια. Πήγε ο Τσίπρας στην Ευρώπη, τον τσάκισαν οι Γερμανοί ροπαλοφόροι, τον ποδοπάτησε το ιερατείο των Βρυξελλών και επέστρεψε ως πολιτικό ζόμπι. Από εκεί κα πέρα ακόμη και ο κυρ Φώτης μπορεί να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ κα να σηκώνει σημαίες τρικολόρες στις κομματικές πολεμίστρες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Θα μου πείτε «Μα εσύ μόλις πριν ένα ενάμιση χρόνο υποστήριζες φανατικά την κυβέρνηση Τσίπρα». Φυσικά και την υποστήριξα. Όπως τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Σαν την ελπίδα που θα σήκωνε λίγο κεφάλι και θα ξεκολλούσε  την Ελλάδα από τον πάτο των Σαμαροβενιζέλων και από τον μνημονιακό ζόφο. Την υποστήριξα χωρίς ψευδαισθήσεις, περί σοσιαλιστικών αλλαγών και διάφορα άλλα τέτοια. Την υποστήριξα, όπως και μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ως το μέσον που θα έδινε μια ανάσα στη χώρα που ήταν κρεμασμένη στον βρόγχο. Την υποστήριξα, έχοντας πάντα υπόψη μου την αγριότητα της οικονομικής ελίτ και αυτό που είχε γράψει, ανακαλώντας την περίφημη φράση του Κάτωνα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, για να περιγράψει τις προθέσεις των δανειστών απέναντι σε αυτή την αμφισβήτηση, της οποίας προπορευόταν η Ελλάδα και ακολουθούσε η Ισπανία «η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί». Την υποστήριξα έχοντας υπόψη τον τρομερό στίχο του ποιητή «Απ’ τα τσακάλια δεν γλυτώνεις με ευχές και παρακάλια».

Την υποστήριξα, γιατί πρώτη φορά είδα Έλληνα υπουργό οικονομικών να πηγαίνει στα άγια των αγίων του Γιούρογκρουπ, όχι σαν φτωχός συγγενής αλλά σαν ίσος προς ίσο και να τους ζητά να αλλάξουν πορεία κι αυτοί τάχα μου να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν αυτά που έλεγε περί απομείωσης των δανείων.

Την υποστήριξα, έχοντας ως εναλλακτική επιλογή το κατεστημένο της Δεξιάς, τον Αδωνη, τον Σαμαρά, τον Βουλγαράκη, ένα ανυπόληπτο και διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, τον Βενιζέλο και την Φώφη, τον Θεοδωράκη τον «ποταμίσιο», ένα μιντιακό κατασκεύασμα που ξεφούσκωσε γρήγορα.

Την υποστήριξα προσδοκώντας στο 20% απ’ ότι είχε υποσχεθεί.

Την υποστήριξα έχοντας υπόψη μου ότι άλλο η κυβέρνηση και άλλο η πραγματική εξουσία, και θεωρώντας ασφαλώς ότι μια αριστερή κυβέρνηση όσο και καλοπροαίρετη να είναι δεν μπορεί να παράξει σοσιαλιστικό έργο μέσα στον καπιταλισμό. Μα εδώ δεν μιλούσαμε για σοσιαλισμό, αλλά για μια κεϋνσιανιστική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  Την υποστήριξα, σαν απόγνωση, έχοντας υπόψη μου ότι η συστημική Αριστερά, γενικότερα στην Ευρώπη, αδυνατεί να δώσει  απαντήσεις και λύσεις για μια διαφορετική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Την υποστήριξα, μη γνωρίζοντας αν υπάρχουν καν αυτές οι απαντήσεις και οι λύσεις. Ναι, αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι η Αριστερά δεν μπορεί να συμπεριφέρεται μόνο ως οχυρό απόκρουσης των επιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος. Πρέπει να έχει και ρεαλιστική, ορατή χρονικά, πρόταση ανάληψης της διακυβέρνησης και μιας άλλης πορείας, διαφορετικά ο στόχος μετατρέπεται σε κάτι που προσομοιάζει με αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας.

Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα από ευρύτερα ιδεολογικο-πολιτικά ερωτηματικά και αμφιβολίες υποστήριξα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ερωτηματικά και αμφιβολίες που είχε και έχει ο περισσότερος κόσμος.

Για το παρόν μην με ρωτήσετε… Μετά την μεγαλειώδη κωλοτούμπα, που οδήγησε στην απογοήτευση τον ελληνικό λαό, αυτό που απομένει είναι ένα πικρό χιούμορ. Το μόνο που θα πρόσθετα είναι ότι ο καθείς αποφασίζει και στηρίζει κάτι λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές που έχει μπροστά του. Αλλά και δρώντας πάντα με ζητούμενο τη δημιουργία νέων καλύτερων επιλογών.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ