13.9 C
Paphos
Wednesday, May 8, 2024

Χρυστάλλα Κουμούσιη :  Για μια καλύτερη Πάφο …

Γεννήθηκε και διαμένει μόνιμια στην Πάφο . Είναι 33 ετών ,απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι ιδιωτική υπάλληλος στο Διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.Κατά την διάρκεια των σπουδών της ανέπτξε σημαντική συνδικαλιστική δράση μεσα απότις γραμμές της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας . Διετέλεσε μέλος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του φοιτητικού συμβουλίου και του Πανελλαδικού Συντονιστικού Φοιτητικού Συμβουλίου καθώς και μέλος του συμβουλίου φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγίου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Πανχιακής Ένωσης για την Ειρήνη και μέλος του Συλλόγου Γυναικών Χίου. Σήμερα διεκδικεί θέση στο Δημοτικό συμβούλιο του Δ. Πάφου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

  1. Πως και αποφάσισες να διεκδικήσεις θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου;

Σαν νέα πολίτης της Πάφου που ζει και εργάζεται εδώ βιώνοντας την καθημερινότητα η οποία είναι ομολογουμένως όλο και δυσκολότερη και ειδικότερα για τους νέους σήμερα και δη τις νέες γυναίκες, είχα και εγώ με τη σειρά μου κάποια όνειρα και οράματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα φάσματα. Ως άτομο που ενδιαφερόταν πάντοτε για τα κοινά, ως ανήσυχο πνεύμα, προσπαθούσα ανέκαθεν  να συμβάλω με οποιοδήποτε τρόπο στη προσπάθεια αυτή. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής, πολιτικής  αλλά και κοινωνικής κρίσης, που παρατηρούνται όλο και συχνότερα τάσεις και πολιτικές συμπεριφορές οι οποίες παρά να εξυπηρετούν τον απλό άνθρωπο και τις ευπαθής ομάδες πολιτών, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι η συμμετοχή στα κοινά και η προσφορά στους συνανθρώπους μας αποτελεί καθήκον και υποχρέωση. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως η πρόταση του ΑΚΕΛ για να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του στις επικήμενες δημοτικές εκλογές αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ευκαιρία να προσφέρω από διαφορετική θέση.

  1. Ποιό το όραμα σου για τη πόλη της Πάφου;

Η Πάφος θεωρώ ότι είναι η ομορφότερη πόλη της Κύπρου. Είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά. Μια πόλη με ανεξίτηλο παρελθόν, η οποία έχει παραμεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Πάφος έχει όλα τα εχέγγυα να πάρει την ανάπτυξη που της αξίζει.  Θα ήθελα λοιπόν να δω την Πάφο να αναπτύσσεται αξιοποιώντας τις ομορφιές της χωρίς να τις καταστρέφουμε, να γίνονται και άλλα έργα τα οποία θα έχουν στόχο να βοηθήσουν το λαό της σε όλες τις πτυχές και όχι έργα τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα.Αναπτυξιακά έργα που θα την καταστήσουν βιώσιμη πόλη και μετά το 2017. Όραμα μας μια πόλη που θα έχει στο επίκεντρο της τους πολίτες και τις καθημερινές τους ανάγκες. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται νέοι άνθρωποι με όραμα και νέες ιδέες, γνώσεις και πρακτικές  που θα δουλέψουν με όρεξη, ζήλο και δυναμισμό, ούτως ώστε να διεκδηκήσουν ευκαιρίες  για ανάπτυξη η οποία θα δίνει στη Πάφο τη δυνατότητα να είναι μια ζωντανή πόλη 12 μήνες το χρόνο. Και στο τομέα του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών , της Ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και των επιχειρήσεων.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Τι επιβάλλεται να γίνει στη Πάφο για τη νεολαία;

Όπως προανέφερα και πιο πάνω, η νεολαία της Πάφου είναι η μερίδα του παφίτικου πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι νέοι τείνουν να αφήνουν την πόλη μας, ακόμα και τη χώρα, γιαεξεύρεση εργασίας. Δυστυχώς όπως είναι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, οι νέοι δεν βλέπουν ένα φωτεινό μέλλον στην Πάφο και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης, που θα απορροφήσουν  νέους ανθρώπους και νέα επαγγέλματα. Οι περισσότεροι νέοι πλέον έχουν το εφόδιο της ακαδημαϊκής μόρφωσης και δυστυχώς εδώ δεν έχουν ευκαιρίες. Χρειάζεται λοιπόν να εργαστούμε όλοι ως προς τη κατεύθηνση δημιουργίας ευκαιριών π.χ. αναπτύσσοντας το τουριστικό τομέα και τη χειμερινή περίοδο, τον επιχειρηματικό τομέα αλλά και το τομέα παραγωγής. Με αυτό το τρόπο οι νέοι της Πάφου να μπορούν να δραστηριποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο τους και να χτίσουν τη ζωή και το μέλλον τους στην πατρίδα τους και όχι κατανάγκη στο εξωτερικό. Καθώς επίσης χρειάζεται και μια προσπάθεια ενίσχυσης του τομέα της ψυχαγωγίας και των ενδιαφέροντων. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων διαφόρων αθλητικών σωματείων και φορέων  όπως π.χ. του Ναυτικού Ομήλου, ενίσχυση του Οργανισμού Νεολαίας αλλά και των πολιτιστικών κέντρων.

  1. Διετελέσατε μέλος της Πανχιακής  Ένωσης για την Ειρήνη και μέλος του συλλόγου γυναικών Χίου.Τι θα κάνεται για τη γυναίκα της Πάφου και τι για την ειρήνη της Κύπρου.

Παρόλο που οι κοινότητες του 21ου αιώνα έχουν προοδεύσει αφάνταστα, υπάρχουν ακόμη κοινωνικές, ταξικές  και φυλετικές ανισότητες. Όσον αφορά τις γυναίκες της Πάφου υπάρχουν ακόμη τεράστια βήματα που πρέπει να γίνουν σε αρκετές παραμέτρους. Καταρχάς οι γυναίκες της Πάφου δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στα κοινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μικρός αριθμός υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές καθώς και η παρουσία μόνο 2 γυναικών στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι κρίνεται απαραίτητο οι γυναίκες να εργαστούμε συλλογικά για να απαβλυνθούν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν και η άνιση αντιμετώπιση των 2 φύλων. Έχω βιώσει προσωπικά  αυτά τα φαινόμενα από τη περίοδο που ξεκίνησα την ανεύρεση εργασίας στη Πάφο. Τόσο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας όσο και αργότερα κατά τη διάρκεια εργασίας μου, σε εμένα αλλά και σε άλλες συναδέλφους μου,  σε επίπεδο αναγνώρισης ικανοτήτων, απαξίωση μπρφοτικού επιπέδου  και μισθολογικά. Οι ευκαιρίες πρέπει να δίνονται σε ισάξιο βαθμό και τα εργασιακά δικαιώματα δεν πρέπει να απονείμονται με βάση το φύλο. Θα πρέπει λοιπόν να τιμάμε καθημερινά  την 8η Μάρτη 1857.Σε επίπεδο ειρήνης, ο τόπος μας έχει ταλανιστεί αφάνταστα από τη συνεχιζόμενη κατοχή. Οι πληγές που άφησαν η εισβολή και η κατοχή στο σώμα της πατρίδας μας είναι ανεξίτηλες. Εμείς οι νέοι του σήμερα ως η νέα γενιά του τόπου θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για την απελευθέρωσηκαι επανένωση του νησιού μας, να κτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, να δουλέψουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Απώτερος μας στόχος πρέπει να είναι η ειρηνική συμβίωση σε μια κοινή πατρίδα μακριά από ξένες επεμβάσεις και όχι η οριστική διχοτόμηση του νησιού μας.

  1. Γιατί με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ;

Καταρχήν πιστεύω ότι το ΑΚΕΛ είναι το κατ’εξοχήν κόμμα το οποίο στηρίζει διαχρονικά τους αγώνες του Κυπριακού λαού. Τόσο σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα, όσο και σε επίπεδο εσωτερικής διακυβέρνησης και κοινωνικών παροχών. Επιπρόσθετα το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα το οποίο έμπρακτα δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στη περεταίρω πρόοδο της κοινωνίας μας.

  1. Μεγάλο το κεφάλαιο του πολιτισμού. Πάφος 2017- Ποιά τα μηνύματα που στέλνει η ανακύρηξη της Πάφου σε ΠΠΕ;

Μέσω της ανακήρυξης της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, η Πάφος μπορεί να γυρίσει σελίδα και να αποκτήσει την ανάπτυξη που της αξίζει. Οι πολιτιστικές υποδομές που θα δημιουργηθούν, οι μηχανισμοί διοργάνωσης εκδηλώσεων που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται όπως μουσικοί ομίλοι,θεατρικά σύνολα κλπ, η αναβάθμιση του επιπέδου των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης μας, όπως και η αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων μέσω της συμμετοχής τους είτε ως θεατές είτε ως δρώντες, μόνο όφελος μπορούν να προσδώσουν στην καθημερινότητα μας. Φτάνει όλα αυτά να γίνονται με επίκεντρο τον πολίτη, και όχι απλά και μόνο την αύξηση των δημοτικών τελών. Ακόμη η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού για το 2017 αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο τον οικονομικό/τουριστικό πνέυμονα της πόλης. Η ΠΠΕ μπορεί να προσδώσει τα εχέγγυα για αναζογώνιση και ανάπτυξη, μέσα όμως από την ορθολογιστικλη διαχείριση, ορθολογιστικό πλάνο και προγραμματισμό, έτσι ώστε να υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα και κατα το 2017 αλλά και μετά.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ