18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Χριστούγεννα και Πένθος: Όταν οι γιορτές αποτελούν υπενθύμιση μιας απώλειας

Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορούν να αποτελούν ημέρες λύπης για όσους έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο κατά την περίοδο αυτή, ακόμη και αν η απώλεια συνέβη αρκετά χρόνια πριν.

της Αντριαν Μενέλαου –  Κλινική ψυχολόγος

Κατά την διάρκεια των εορτών, ο χρόνος που προσφέρεται για τον εαυτό μας είναι πολύ περισσότερος έτσι υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος για επίπονες σκέψεις σε αντίθεση με άλλες μέρες της καθημερινότητας μας, όπου το αίσθημα κενού και ο πόνος καλύπτονται από τους έντονους ρυθμούς της ζωής κάνοντας την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου πιο ανεκτή.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί, η σκέψη ότι όλοι είναι χαρούμενοι και γιορτάζουν, σε συνδυασμό με το αίσθημα χαράς και αγάπης που μεταφέρεται διαρκώς από τα ΜΜΕ, απομονώνει τα άτομα όλο και περισσότερο εφόσον νιώθουν πως δεν μπορεί κανείς να συμμετάσχει στον πόνο τους και ότι δεν νοιάζεται κανείς για αυτούς. Επιπλέον, το αίσθημα της θλίψης που επικρατεί, επιβαρύνεται από τις αναμνήσεις προηγούμενων εορτών και την συγκέντρωση της οικογένειας στο τραπέζι, δίνοντας μια αίσθηση ματαιότητας στο άτομο που βιώνει την απώλεια.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τέτοιες μέρες λοιπόν, είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χώρο να νιώσει όσα αισθάνεται χωρίς να καταπιέζεστε με το τι ῾πρέπει῾ή ῾δεν πρέπει῾. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να πνίγει τα αισθήματα λύπης που κυριαρχούν αλλά ούτε να καταπιέζετε τον πόνο που νιώθετε επειδή οι μέρες είναι γιορτινές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην αισθάνεστε υποχρέωση να παρευρεθείτε σε καλέσματα τα οποία δεν σας κινούν το ενδιαφέρον. Η στήριξη από φίλους και οικογένεια είναι ύψιστης σημασίας, παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πιεστείτε να παρευρεθείτε στα καλέσματα αυτά. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να μείνετε μόνοι, αν το χρειάζεστε, χωρίς να νιώθετε ενοχές για την επιλογή σας αυτή.

Στην περίπτωση που ανησυχείτε ότι θα αισθανθείτε λύπη στις συγκεντρώσεις των γιορτών επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει και να κλάψει πριν βγει από το σπίτι εφόσον αυτό θα λειτουργήσει ανακουφιστικά και θα είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθετε στις συγκεντρώσεις αυτές.

Η αντιμετώπιση μιας απώλειας σε τελική ανάλυση, είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αφεθεί και να αισθανθεί την θλίψη και τον πόνο που σας διακατέχει, χωρίς εμπόδια.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ