16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Χαράτσι στο νερό – Στην Πάφο η μεγαλύτερη αύξηση

Με αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού θα συνοδεύεται ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, καθώς από τις 10 Ιουνίου στην τιμή πώλησής του, θα προστεθούν τα τέλη περιβάλλοντος και φυσικού πόρου.


Οι αναθεωρήσεις απορρέουν απο σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, που αποσκοπεί στην ενιαία τιμολόγηση του νερού για κάθε χρήση και την πλήρη ανάκτηση του κόστους του.

Συγκεκριμένα, το πόσιμο νερό, που προμηθεύονται απο τα κυβερνητικά συστήματα Υδατοπρομήθειας οι Τοπικές Αρχές Υδατοπρομήθειας, θα διατίθεται με καπέλο 5 σέντ ανα κυβικό μέτρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου, για παράδειγμα, θα αγοράζουν το νερό απο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων 82 σεντ το κυβικό μέτρο, και όχι 77 σεντ, όπως το προμηθεύονται σήμερα.

”Στα τέλη για την ύδρευση η αύξηση είναι πολύ μικρή. Είναι γύρω στο 6%, που σημαίνει μια οικογένεια τετραμελής, θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός του νερού με 2 περίπου ευρώ. Αυτό θα ισχύει για όλη την Κύπρο”, αναφέρει ο δ/ντης του τμήματος αναπτύξεως υδάτων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν στην πόλη της Πάφου, η οποία αγοράζει το νερό σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

”Είπαμε από τα έργα της Πάφου να γίνει η μεγάλη αύξηση, γιατί θα πρέπει στο τέλος να φτάσουν και αυτοί στα 82 σεντ, που είναι η υπόλοιπη Κύπρος. Και τώρα, ακόμα και με την αύξηση, τα τέλη είναι 64 σεντ το κυβικό. Δηλαδή, υπολείπονται ακόμα 18 σεντ για να φτάσουν την υπόλοιπη Κύπρο”, λέει ο κ.Μανώλη.

Οι αυξήσεις δεν θα γίνουν αντιληπτές μόνο στα νοικοκυριά, αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τέλη περιβάλλοντος και φυσικού πόρου και για την απόληψη νερού ύδρευσης και άρδευσης από γεωτρήσεις και άλλες πηγές.

Για γεωργική, κτηνοτροφική χρήση και υδατοκαλλιέργεια, μάλιστα, το νερό των γεωτρήσεων θα χρεώνεται με 1 σεντ ανα κυβικό μέτρο.

Παρόλα αυτά, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να απορροφήσουν τις αυξήσεις και να μην τις μετακυλήσουν στα νοικοκυριά.

”Εαν καταφέρουμε με τα έσοδα να καλύψουμε τη διαφορά, τότε θα αποφύγουμε την μετακύλιση στους καταναλωτές, ενω θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια διατίμηση για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού”, αναφέρει ο δ/ντης του τμήματος υδατοπρομήθειας Λ/σιας.

Η τελευταία αναθεώρηση των τιμών έγινε το 2004, ενω η επόμενη αναμένεται σε 3 με 5 χρόνια.

Πηγή: sigmalive.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ