24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Φιλανθρωπική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας για το “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”

Με την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του Μάριου Βούργος, “Άχρονες θύμισες χρόνου –  Σημείωμα : Θυμήσου να μην ξεχνάς το μέλλον”, καθώς και επίσημο δείπνο, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, άνοιξε χθες βράδυ, στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, ένα παράθυρο προς την τέχνη και τη φιλανθρωπία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος συνεχάρη το ΚΥΠΕ για την πρωτοβουλία του να συνδυάσει ένα συναπάντημα αισθήσεων αλλά και να στηρίξει το Σύνδεσμο “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”, στον οποίον δόθηκαν όλα τα έσοδα από το δείπνο που ακολούθησε.

Υπενθυμίζοντας πως ο Σύνδεσμος “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”, στηρίζει οικονομικά και ψυχολογικά τα παιδιά με καρκίνο και τους δίνει κίνητρα ζωής, εκπληρώνοντας τις ευχές τους, ο κ.Χαμπιαούρης ανέφερε πως η όλη εκδήλωση “είναι ένα ακόμη δείγμα από την πολυσχιδή του δράση, η οποία αγγίζει με ευαισθησία ποικίλες πτυχές της κυπριακής κοινωνίας”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως, μέσα από το έργο του, ο Μάριος Βούργος πραγματεύεται την έννοια του χρόνου ως ρυθμιστή της ύπαρξης μας και ορίζει τον αχρονικό χρόνο ως την εκδήλωση του αιώνιου φωτός και τον αληθινό εαυτό, ως την έκφανση της αποκάλυψης της αλήθειας, μέσα από τις αναμνήσεις του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Αυτή η προδιάθεση, συνέχισε, αποτελεί τη βάση και την έμπνευση των ιριδιζόντων πινάκων και των φωτογραφιών του, ενώ σημείωσε πως “ο Βούργος κατάφερε να μετατρέψει διαχρονικά θέματα σε σύγχρονους πίνακες, χρώματα σε σημαίνοντα, τεχνικές σε νοήματα”.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης τόνισε πως, προσωπικά ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, “θεωρούμε υποχρέωση μας να είμαστε παρόντες σε τέτοιες στιγμές και να τιμούμε με την παρουσία μας, όχι μόνο τους δημιουργούς που με την αγάπη, το ταλέντο και τη δουλειά τους αντιστέκονται στην ψυχική και αισθητική ξηρασίας της εποχής, αλλά και όλους εκείνους που ανοίγουν παράθυρα προς τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή και κοινωνική προσφορά”.

Απευθυνόμενος προς τους εμπνευστές, εθελοντές και συμπαραστάτες του ΚΥΠΕ και του Συνδέσμου “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι “η ζωή μας είναι γεμάτη με ευκαιρίες για άσκηση της αγάπης και της ανθρωπιάς, κι εσείς τις αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας ως κύριο στόχο το χαμόγελο των παιδιών μας. Με το παράδειγμα σας φωτίζεται την κοινωνία μας και τις ψυχές μας”.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανοίγει ένα παράθυρο προς την τέχνη και τη φιλανθρωπία, ανέφερε εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Πρακτορείου, Γιώργος Πενηνταέξ, σημειώνοντας ότι “από καιρού εις καιρό, το ΚΥΠΕ κάνει τις δικές του παρεμβάσεις στα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου”.

Υπενθύμισε πως, το ΚΥΠΕ έχει ήδη καθιερώσει κάθε χρόνο μια ποιητική βραδιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014, διοργάνωσε την εκδήλωση “A Night at the Opera, from Mozart to Verdi”, στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, με τα έσοδα να δίνονται στο φιλανθρωπικό ίδρυμα “Βαγόνι της Αγάπης”.

Ο κ.Πενηνταέξ είπε, επίσης, πως η εικαστική πρόταση του Μάριου Βούργος, αποτελεί κατάθεση ψυχής και αμάλγαμα των συναισθημάτων και της μοναχικής του περιπλάνησης στην τέχνη, μαζί με το ερώτημα κατά πόσον μια καλλιτεχνική δημιουργία είναι αποτέλεσμα της συνειδητής κατανόησης της ασυνείδητης αγωνίας του φόβου της απώλειας , του θανάτου και της προκαθορισμένης ήττας απέναντι στο χρόνο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως ο Μάριο Βούργος κράτησε την εικαστική του δουλειά για πολλά χρόνια σε προσωπικό επίπεδο και μόλις το 2004 πραγματοποίησε την 1η ατομική του έκθεση, ενώ ακολούθησαν και άλλες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ γι’ αυτές γράφτηκαν διθυραμβικά σχόλια στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, από κριτικούς Τέχνης.

Τέλος, ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την εικαστική του πρότασή, όσο και για την φιλανθρωπική του προσφορά, αλλά και όλους τους χορηγούς που στήριξαν την εκδήλωση.

Ο ίδιος ο Μάριος Βούργος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η όλη ιδέα της καλλιτεχνικής του πρότασης, που χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί, “άρχισε βασικά με την εννοιολογική σημασία του χρόνου , πως εμείς καθορίζουμε το χρόνο, πως οι θύμησες διαμορφώνουν τον εαυτό μας, πως πολλές φορές μπορεί να πάμε πίσω στο παρελθόν, να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα γεγονότα που έχουν συμβεί, ώστε να αλλάξουμε το μέλλον”.

” Άρα, η όλη θέση αυτής της δουλειάς μου είναι ότι, ο χρόνος είναι σχετικός για όλους”, είπε και πρόσθεσε “εδώ, επίσης, αρχίζουμε να βλέπουμε θέματα όπως την κβαντική φυσική, παράλληλα σύμπαντα και βλέπουμε ότι, η ύπαρξη του ανθρώπου γενικά, είναι ένα θέμα και μια σκιά μέσα στο χρόνο, η οποία μπορεί να είναι εφήμερη, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και αιώνια”.

Ερωτηθείς γύρω από την τεχνοτροπία του, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι, περισσότερο είναι το θέμα παρά η δουλειά μέσα στους πίνακες, αφού όπως εξήγησε “μέσα από τα χρόνια που κάποιος ζωγραφίζει, ανακαλύπτει πλέον τη δική του ιδιοσυγκρασία μέσα στη δουλειά του”.

” Οπόταν, πλέον, τα ερωτήματα τεχνικής, τεχνοτροπίας δεν τίθενται, αφού πλέον είναι θέμα ότι έχεις μια σιγουριά, μετά από κάποια χρόνια δουλειάς, έτσι ώστε να μπορείς να εκφράσεις αυτό που θες, να πεις την ιστορία που θες να πει, χωρίς να σκέφτεσαι πλέον χρωματισμούς ή τεχνοτροπίες ή με πιο τρόπο θα αποδόσεις μια δουλειά”.

Σε σχόλιο γύρω από την κυριαρχία της γυναικείας παρουσίας στους πίνακες του, ο κ.Βούργος δήλωσε ότι “γενικά στην τέχνη μπορεί να πει κάποιος ότι βλέπουμε περισσότερο γυναίκες και δεν είναι τυχαίο, αφού η γυναίκα δίνει ζωή και η τέχνη η ίδια είναι μια έκφραση ζωής”.

Ανέφερε ακόμη πως οι φωτογραφίες της έκθεσης δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα οφείλεται σε τεχνική που ο ίδιος έχει αναπτύξει, ώστε να καταγράφεται το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο από τη φωτογραφική μηχανή.

Των εγκαινίων της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και αύριο, Κυριακή, ακολούθησε το φιλανθρωπικό δείπνο στο νότιο μόλο του παλιού λιμανιού Λεμεσού, με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει τη Λυρική Σκηνή Κύπρου και μουσική jazz και blues.

Τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στην εκδήλωση, απονεμήθηκαν στους χορηγούς, από το βουλευτή Λεμεσού, Γιώργο Γεωργίου.

Πλατινένιος χορηγός ήταν το  WaterWorld (Ayia Napa Cyprus), χρυσός χορηγός το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, Αργυροί χορηγοί η Prime XM (Innovation by Intelligence)και η Talis Ltd και χάλκινος χορηγός οι  Mk (ΜeritKapital), Meerikat City και Eurivex Agora.

Επίσημοι χορηγοί ήταν: Damante blu, Psilos Services and Construction Ltd, Avraam Insurance Agents, Τυπογραφεία Πάμπος Δ. Τσόκκος, Kangaroo Trading House of Awards και ο Όμιλος Λανίτης.

Την εκδήλωση στήριξαν η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο Δήμος Λεμεσού και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων Κύπρου, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το ΡΙΚ, η τηλεόραση Capital, η εφημερίδα “Σημερινή” και το περιοδικό ΟΚ.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ