22.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Το όραμα της Λέμπας για Πολιτιστικό Χωριό γίνεται πραγματικότητα

Στις 9 Νοεμβρίου σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής αναμένεται να παραδώσει τα βραβεία στους πέντε πρώτους οίκους μελετητών που βραβεύτηκαν, σε σύνολο 40, για την εκπόνηση των σχεδίων δημιουργίας του πρώτου στην Κύπρο Πολιτιστικού Χωριού της Λέμπας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας Θουκυδίδη Χρυσοστόμου.



%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%82Ο κ.Χρυσοστόμου ανέφερε πως πρόκειται για το όραμα του μεγάλου καλλιτέχνη Στας Παράσχου και του μακαριστού πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Άκη Κλεάνθους, το οποίο πρωτοεξαγγέλθηκε το 2006 και σήμερα φθάνει επιτέλους στο στόχο.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μετά την εξέλιξη αυτή, θα γίνει άμεσα η ανάθεση στους πρωτεύσαντες μελετητές της εντολής εκπόνησης των λεπτομερών αρχιτεκτονικών σχεδίων, ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη των προσφορών για εργολάβο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα έργα, σημείωσε, θα αρχίσουν αρχές του 2017 με προϋπολογισμό 800.000 και θα ολοκληρωθούν εντός του 2008 με συνολικό κόστος 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κοινοτάρχης Λέμπας αναφέρθηκε και στο στόχο της δημιουργίας του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας που είναι – όπως είπε- αφενός η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και αφετέρου η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για προβολή της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας μέσω του θεσμού των Προγραμμάτων Φιλοξενίας καλλιτεχνών (Residencies) από το εξωτερικό και οργάνωση συναφών δραστηριοτήτων.

Η ανέγερση της κτιριακής υποδομής είναι ο γενικός στόχος του έργου για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας, ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου.

Αναφερόμενος στο ιστορικό, είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, με την υπ’ αρ. 66.652 απόφασή του ημερομηνίας 3/1/2008, πρόταση του Υπουργείου Παιδείας η οποία προνοεί για τη δημιουργία, στην κοινότητα Λέμπας της επαρχίας Πάφου, ενός πολιτιστικού πνεύμονα υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας αξιοποιώντας: Τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο, το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο Λέμπας, το φυσικό μνημείο της κοίτης του ποταμού, τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Κολεγίου Τέχνης του αείμνηστου Στας Παράσκου, ήτοι τους χώρους διδασκαλίας και τους χώρους φιλοξενίας φοιτητών.

Τις υποδομές που θα δημιουργηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, η ανέγερση των οποίων απετέλεσε το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου η μελέτη ανατίθεται στην ομάδα μελετητών, ήτοι είπε, το Κέντρο Εικαστικής Εκπαίδευσης για διεξαγωγή εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών για υλοποίηση Προγραμμάτων Φιλοξενίας καλλιτεχνών από το εξωτερικό, ξενώνες για προσωρινή διαμονή μαθητών και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ