32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

“Το κρεβάτι του Προκρούστη” και το εκπαιδευτικό μας σύστημα [της Ειρήνης Σοφοκλέους Λετυμπιώτη]

Πριν αρκετά χρόνια είχα ακούσει για τον μύθο του Προκρούστη, ενός απάνθρωπου ιδιοκτήτη μιας μικρής έκτασης γης που απήγαγε ταξιδιώτες, τους προσέφερε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο και μετά τους προσκαλούσε να περάσουν τη νύχτα σ’ ένα πολύ ιδιαίτερο κρεβάτι.

της Ειρήνης Σοφοκλέους Λετυμπιώτη* 

Ήθελε το μήκος του κρεβατιού να ταιριάζει απόλυτα στον ταξιδιώτη. Αν ήταν ψηλός και τα πόδια του εξείχαν, ο Προκρούστης τα έκοβε με ένα κοφτερό τσεκούρι· αν ήταν πιο κοντός, τραβούσε τα πόδια του μέχρι να φτάσουν το μήκος του κρεβατιού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Υπάρχει πιο ταιριαστή ιστορία για το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα;

«Παρα-μορφώνουμε» τα παιδιά, κόβουμε και ράβουμε τις προσωπικότητες τους και τις δικές τους κλίσεις για να ταιριάζουν με την εικόνα που μας επιβάλλει το σύστημα σήμερα: του μαθητή που πρέπει να επαναλαμβάνει μηχανικά πληροφορίες με στόχο να πετύχει ψηλές βαθμολογίες στο τέλος της χρονιάς!

  • Όμως η μάθηση δεν είναι αγγαρεία και ανούσια επανάληψη, είναι μαγεία και δύναμη που καλλιεργεί τη ψυχή!
  • Τα νέα μυαλά δεν είναι δοχεία που πρέπει να γεμίσουν, αλλά φωτιές που πρέπει να ανάψουν και να ανατρέψουν την ιστορία του κόσμου!
  • Δεν είναι οι μέσοι όροι που πρέπει να μας προβληματίζουν, αλλά η σπίθα που χάνεται από τα μάτια των παιδιών μας και η κούραση και η αγανάκτηση που την αντικαθιστούν καθώς μεγαλώνουν!

Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους!

*Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Ιδιωτικό Φροντιστήριο Σοφοκλέους

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ