16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Τι έδειξε η 2η έρευνα της Strategico Research – Strategico Consulting Group;

Η εταιρεία μας, Strategico Research – Strategico Consulting Group, μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2017, διεξήγαγε τη δεύτερη κατά σειρά ανεξάρτητη ποσοτική έρευνα κοινής γνώμης για ιδίαν χρήση. Η έρευνα ήταν παγκύπριας  κάλυψης και σε αυτή συμμετείχαν 1000 ενήλικες  με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης τυχαίας δειγματοληψίας.

του Χάρη Φ. Σοφοκλέους*

Όπως και στην περίπτωση της πρώτης μας έρευνας, απώτερος σκοπός και της παρούσας σφυγμομέτρησης ήταν η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι Κύπριοι πολίτες βιώνουν την παρούσα οικονομική κατάσταση και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις ευθύνες που αποδίδονται από την κοινωνία των πολιτών για την εν λόγω κατάσταση. Επιπλέον, η έρευνα αποσκοπεί στο να αποκρυσταλλώσει την άποψη των πολιτών για το πολιτικό γίγνεσθαι και τους θεσμούς και κατ’ επέκταση να αποτυπώσει την αναμενόμενη στάση των πολιτών  στις επερχόμενες εκλογές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν στην Κύπρο ευημερούν οι άνθρωποι και η πραγματική οικονομία ή οι δείκτες και οι αριθμοί, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51,6%), απάντησε ότι ευημερούν οι δείκτες και οι αριθμοί, ενώ μόλις το 28,6%, απάντησε ότι ευημερεί η πραγματική οικονομία. Επιπλέον, στην ερώτηση αν σε σχέση με 5 χρόνια πριν, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη (1) ή καλύτερη (5), 45,1% των ερωτηθέντων απάντησε (3), ενώ μόλις το 16,7% και το 14,9% αντίστοιχα απάντησαν (4) και (5), γεγονός που καταδεικνύει ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι δε θεωρούν καλύτερη την παρούσα οικονομική κατάσταση του τόπου. Στο ίδιο δε ερώτημα σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αποτυπώνεται ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι πιστεύουν ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Συγκεκριμένα, το 42,9% απάντησε (1), το 8,6% απάντησε 2, το 36,3% (3), ενώ μόλις το 4,2% και το 8%  απάντησαν (4) και (5), αντίστοιχα. (Βλέπε στις κάρτες 4 και 5).

Όταν δε οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν τα οικογενειακά τους εισοδήματα σε σχέση με 5 χρόνια πριν, είναι χαμηλότερα (1) ή ψηλότερα (5), 12,9% απάντησε (1), 26,2% απάντησε (2) και 48,1% απάντησε (3), ενώ μόλις 5,7%  και 7,1%, απάντησαν (4) και (5) αντίστοιχα. Το ίδιο γεγονός επαναλαμβάνεται και εντείνεται, όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται σε σχέση με 10 χρονιά πριν.

Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό, μόλις 12,4% και 6,7%  απάντησαν «Καθόλου»(1), και «Λίγο»(2) αντίστοιχα, ενώ το 47,4% απάντησε «Μέτρια» (3), και το 33,5%, «Αρκετά» (4) και Πάρα Πολύ (5). Όταν δε οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιο βαθμό δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξασφάλιση των βασικών αγαθών 27,2% και 21,6% απάντησαν (1) «Καθόλου» και (2) «Λίγο» αντίστοιχα, το 36,2% (3) «Μέτρια», ενώ μόλις το 10% και το 5,0%, απάντησαν (4) «Αρκετά» και (5) «Πάρα Πολύ». Οι απαντήσεις διαφοροποιήθηκαν αισθητά, όταν οι συμμετέχοντες κληθήκαν να δηλώσουν τον βαθμό δυσκολίας τους, αναφορικά με την Εκπαίδευση, την Διασκέδαση/Ψυχαγωγία και τις Διακοπές, με περίπου το 75% των ερωτηθέντων  να δηλώνουν ότι δυσκολεύονται, έστω και σε μέτριο βαθμό, να ανταποκριθούν στα πιο πάνω. Τέλος, όσον αφορά στα δάνεια και τις χρηματοπιστωτικές τους υποχρεώσεις, 35,7, 15,5% και 27,5% απάντησαν ότι δυσκολεύονται (3) Μέτρια, (4) «Αρκετά» και (5) «Πάρα πολύ».

Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποδώσουν ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στους θεσμούς, κατά πλειοψηφία απάντησαν ότι όλοι οι εγχώριοι θεσμοί (παρούσα και πρώην κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή, Δημόσια Υπηρεσία, τράπεζες), πλην του Δικαστικού Σώματος (στο οποίο κατά πλειοψηφία αποδίδεται μέτριο μερίδιο ευθύνης), ευθύνονται από αρκετά έως πάρα πολύ, με τις Τράπεζες και τη Βουλή να προηγούνται αισθητά, ενώ λογική αίσθηση προσκαλεί η χαμηλή απόδοση ευθυνών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά αντίστοιχο τρόπο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, θεωρεί από «Αρκετά» (4), έως «Πολύ» (5) διεφθαρμένους, όλους ανεξαιρέτως τους εγχώριους θεσμούς.

Τέλος, στην  ερώτηση εάν θα ψηφίσουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το 50.7%, των ερωτηθέντων δηλώνει «Σίγουρα ναι», ενώ μόλις το 5.3 δηλώνει «Σίγουρα Όχι» . Όσον αφορά στο πρώτο κριτήριο, με βάση το οποίο πρόκειται να δώσουν την ψήφο τους, το Κυπριακό και η Οικονομία συγκεντρώνουν τις περισσότερες απαντήσεις, 35,1 % και 28.4%, αντίστοιχα, ενώ 18,5%, θεώρει ως  πρώτο κριτήριο τους θεσμούς και τον δείκτη διαφθοράς.

Τώρα όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στο υποτιθέμενο ερώτημα εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 31,1% (+0.8%, σε σχέση με τον περασμένο μήνα) και ακολουθούν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς με 20,7% (+2,0%)   και 18,6% (+1,4%) αντίστοιχα και οι Γιώργος Λιλλήκας και Χριστός Χρίστου με 6,8%(-0,9%)  και 5,0% (-0,1,%) αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δηλώνει είτε αναποφάσιστο, είτε ότι θα απέχει ή ότι θα ψηφίσει Λευκό ή Άκυρο.  Τέλος, μέσα από έξι διαφορετικά σενάρια για τον Δεύτερο Γύρο, καταδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κερδίζει άνετα 40,6% – 28.3% τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος παρουσιάζεται να χάνει σε όλα τα πιθανά σενάρια από τους υπόλοιπους 3, ενώ στον αντίποδα φαίνεται ο ΠΔ να κερδίζει οριακά και εντός του ορίου του στατιστικού λάθους από τους Ν. Παπαδόπουλο (37,5% -36,9%) και Γ. Λιλλήκα (36,8% – 35,9%).

Συνοπτικά, τα ευρήματα καταδεικνύουν, ότι στην Κύπρο δεν ευημερεί η πραγματική οικονομία αλλά οι αριθμοί, ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι βλέπουν την οικονομική κατάσταση του τόπου να μην έχει σημειώσει ουσιαστική βελτίωση και αποδίδουν ευθύνες σε όλους κατά κανόνα τους εγχώριους θεσμούς, γεγονός το όποιο αντανακλάται και στην αναμενόμενη στάση του εκλογικού σώματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

*Χάρης Φ. Σοφοκλέους, Διευθυντής Strategico Research – Strategico Consulting Group

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ