21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Την Τετάρτη, 31/10/18 , λήγουν οι φορολογικές προθεσμίες- ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής δήλωσης εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτουμένου με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των €70.000, για το φορολογικό έτος 2017 είναι η 31η Οκτωβρίου 2018.

Η υποβολή της δήλωσης εισοδήματος γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet – Άμεσης Φορολογίας στο https://taxisnet.mof.gov.cy.

Η εγγραφή στο σύστημα Taxisnet, γίνεται πλέον εύκολα καθότι ο φορολογούμενος καταχωρεί τον μοναδικό αριθμό εγγραφής, στην ιστοσελίδα του Taxisnet ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Ο μοναδικός αριθμός εγγραφής,  αποστέλλεται ταχυδρομικώς από το Τμήμα Φορολογίας, αλλά σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν το έχει παραλάβει, μπορεί να το ζητήσει από τα Επαρχιακά Γραφεία του Φόρου Εισοδήματος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  όσοι φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τα προηγούμενα έτη, τη δήλωση εισοδήματος μέσω του TAXISnet, θα εντοπίσουν ότι κάποια πεδία της δήλωσης είναι ήδη συμπληρωμένα όπως τα στοιχεία εργοδότη, συντάξεων, αφαιρέσεων και ασφαλιστικών εκπτώσεων, με τη δυνατότητα αλλαγής τους σε περίπτωση διαφοροποίησης τους. Δίνεται επίσης, η δυνατότητα στους φορολογούμενους να μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο πρώτο μέρος της δήλωσης εισοδήματος χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το σχετικό έντυπο τροποποίησης στοιχείων ΤΦ2003.

Μια επιπλέον εξέλιξη της ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσής, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, είναι ότι με την υποβολή των εισοδημάτων και των εκπτώσεων για το έτος 2017, γίνεται αυτόματα ο υπολογισμός των συνόλων εισοδημάτων KA εκπτώσεων, η μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης όπως είναι (εισοδήματα/εκπτώσεις/αφαιρέσεις) στο μέρος υπολογισμός φόρου, ενώ αυτόματα γίνεται και ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.

Με την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, αν προκύπτει οφειλόμενος φόρος για το έτος 2017, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018. Η  πληρωμή  του οφειλόμενου φόρου γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com.cy. Πληρωμές μετά τις 31 Οκτωβρίου 2018, θα γίνονται μόνο στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων και θα φέρουν τους προβλεπόμενους τόκους και επιβαρύνσεις.

Εδώ επισημαίνουμε, ότι  η ημερομηνία καταβολής Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα για το φορολογικό έτος 2017 έχει ήδη παρέλθει, και ως εκ τούτου πληρωμή γίνεται μόνο στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων και φέρει τους προβλεπόμενους τόκους και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση που προκύπτει επιστρεπτέος φόρος, και για να γίνει αποδεχτή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί το πεδίο στην σελίδα 7 με τα απαραίτητα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού.

Μένουν μόλις τρεις μέρες, μην το αμελήσετε, προλαβαίνετε.

Τερψουλά Σ. Βάσου, Εγκεκριμένη Λογίστρια και Εγγεγραμμένη Ελέγκτρια 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ