18.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Τα 40άρια+ επιστρέφουν και θα έχουν διάρκεια – Χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας

H ισχυρή σφήνα έξαρσης που επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντροδυτικής Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα με θερμοκρασίες ρεκόρ, έχει φτάσει στην περιοχή μας μέσω των Βαλκανίων, αρκετά πιο εξασθενημένη. Σε πρώτη φάση, οι θερμές αέριες μάζες, φτάνοντας στην περιοχή μας, έχουν γίνει ένα με τις θερμές αέριες μάζες από βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την πρόγνωση του για την πόλη της Πάφου.

Οι θερμές αέριες μάζες θα ενταθούν στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση το Σάββατο όπου ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει ή/και να ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πολύ πιο θερμές αέριες μάζες αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μας από Μέση Ανατολή όπου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να ξεπερνούμε τη μέγιστη θερμοκρασία αυτού του καλοκαιριού, που καταγράφηκε μέσα στο μήνα Μάιο.

850 hPa temperature / 500 hPa geopotential
Thursday 4 Jul, 12 UTC T+120 Valid: Tuesday 9 Jul, 12 UTC
850 hPa temperature / 500 hPa geopotential
Thursday 4 Jul, 12 UTC T+168 Valid: Thursday 11 Jul, 12 UTC

Σύμφωνα με το kitasweather.com, τα επίπεδα υγρασίας θα είναι γενικά σε χαμηλά επίπεδα, με μικρά σκαμπανεβάσματα. Κυρίως τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας, τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλά, εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα είναι πιο αυξημένα, αλλά με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις υπόλοιπες περιοχές.

Όσο αφορά τις πιθανότητες βροχής, υπάρχει ένα 10% μόνο για τις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 26-28 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι κατά 1-2 βαθμούς πιο υψηλές από τις κανονικές (εικόνα 2).

Température de la mer (SST) en Europe
Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Anomalie de la température de la mer (SST) en Europe
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Παρασκευή, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος, εκτός από τα ορεινά όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε κυρίως νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, για να ανέλθει γύρω τους 39 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 31-33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 33 έως 36 στα υπόλοιπα παράλια και στους 26 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ, ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 23 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος, εκτός από τα ορεινά όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, για να ανέλθει γύρω τους 41 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32-34 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34 έως 37 στα υπόλοιπα παράλια και στους 28 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος, εκτός από τα ορεινά όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, για να ανέλθει γύρω τους 40 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 31-33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 32 έως 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 26 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ