19.9 C
Paphos
Thursday, May 2, 2024

Τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης [της Μαρίας Μίτα]

Για τους περισσότερους γονείς, η εκπαίδευση των παιδιών τους αποτελεί προτεραιότητα. Πολλοί είναι οι γονείς που έχουν το δίλημμα αν πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο σχολείο.  Γι’ αυτό και μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να αναρωτηθούν τι είναι καλύτερο για το παιδί τους. Η ομαλότητα διεξαγωγής των μαθημάτων, το υψηλό επίπεδο των εγκαταστάσεων και η μεγάλη επιλογή από δραστηριότητες είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών σχολείων σε σύγκριση με τα δημόσια.

της Μαρίας Μίτα*

Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι η οργάνωση και πειθαρχία και κατά συνέπεια η ομαλότητα διεξαγωγής των μαθημάτων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αυστηρά οργανωμένο ώστε να καλυφθεί η ύλη και οι μαθητές να είναι επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένοι χωρίς να χρειάζονται επιπλέον απογευματινά μαθήματα με επιπλέον κόστος. Στην πειθαρχία συμβάλει επίσης και η ύπαρξη της σχολικής στολής που μαρτυρά την ιδιότητα του μαθητή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξάλλου οι γονείς γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή αν το παιδί τους παρακολούθησε ή όχι το μάθημα, καθώς από τα ιδιωτικά σχολεία ενημερώνονται άμεσα για τις απουσίες. Αν παρατηρήσουμε το πρόγραμμα της πλειοψηφίας των παιδιών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο τους για να παρευρεθούν, πολλές φορές τυπικά, δηλαδή μόνο για να «μην πάρουν απουσία» σε μία εκπαιδευτική διαδικασία ενώ το μεσημεριανό και το απογευματινό τους πρόγραμμα γεμίζει από ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Τελικά, απομένουν κάποιες λίγες ώρες, κατά τις οποίες τα παιδιά καλούνται να ετοιμάσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Τα ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζουν τους μαθητές κατάλληλα για τις μελλοντικές τους σπουδές. Τα ιδιωτικά σχολεία λοιπόν προσφέρουν κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμό για απόκτηση των πιστοποιητικών GCSE και A Level με στόχο την εισδοχή των μαθητών στα καλύτερα αγγλικά και όχι μόνο πανεπιστήμια. Προσφέρουν παράλληλα σωστή καθοδήγηση για επιλογή Πανεπιστημίων αλλά και βοήθεια στη διεκπεραίωση αιτήσεων, µε ιδιαίτερη έµφαση και υποστήριξη στην προσωπική έκθεση (Personal Statement). Επίσης, πραγματοποιούνται διάφορες επισκέψεις από αντιπροσώπους Βρετανικών Πανεπιστημίων για παρουσίαση και ερωτήσεις σχετικά µε το εκάστοτε Πανεπιστήμιο.

Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν επίσης πολλές δραστηριότητες οι οποίες άλλοτε είναι ενσωματωμένες στο πρόγραμμα διδασκαλίας και άλλοτε είναι προαιρετικές, συνήθως μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Έτσι, οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από μία σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμπι και τέννις, καλλιτεχνικών, όπως μουσική, θέατρο και ζωγραφική, αλλά και επιστημονικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η ρομποτική. Έτσι τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες.

Εξάλλου, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ένα σχολείο με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το διδακτικό προσωπικό. Αντίθετα, το δημόσιο σχολείο επιλέγεται βάσει του που υπάγεστε γεωγραφικά στην περιοχή σας. Το σχολείο μπορεί να επιλέξει μετά από συνεντεύξεις και υψηλά κριτήρια τους καλύτερους καθηγητές για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στο δημόσιο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι καθηγητές ελέγχονται συχνά και αξιολογούνται για το έργο τους.

Παράλληλα, οι κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και οι εργαστηριακές υποδομές των ιδιωτικών σχολείων, τις περισσότερες φορές είναι σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες, κάτι που δύσκολα θα βρει κανείς – λόγω έλλειψης πόρων – σε δημόσιο σχολείο. Επίσης τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν σύγχρονο υλικό διδασκαλίας που βρίσκεται στην υπηρεσία των καθηγητών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα πολυμέσα και οι διαδραστικοί πίνακες.  Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν επίσης και μεταφορά των μαθητών με το σχολικό λεωφορείο. Γεγονός που βολεύει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους γονείς ιδιαίτερα αυτούς που δουλεύουν πολλές ώρες της ημέρας ή που η εργασία βρίσκεται σε άλλη περιοχή από αυτή όπου κατοικεί η οικογένεια.

*Συντονίστρια Ελληνικού τμήματος, 

Aspire Private British School

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ