22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Σχολική Άρνηση: Συμπτώματα, Αιτίες & Αντιμετώπιση (της Άντριαν Μενελάου, Κλινικής Ψυχολόγου )

Οι διακοπές τελειώνουν και τα παιδιά ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά. Πολλά από τα παιδιά, ίσως αρνηθούν έντονα να πάνε, προκαλώντας εντάσεις και δυσκολίες τόσο στους γονείς όσο και στους δασκάλους.

Η σχολική άρνηση ή σχολική φοβία είναι μια από τις συνηθισμένες φοβίες στην παιδική και εφηβική ηλικία και ανήκει στην σφαίρα των αγχωδών διαταραχών. Το παιδί παρουσιάζει ένα παράλογο φόβο και μια έντονη δυσαρέσκεια να πάει στο σχολείο, μη μπορώντας να διευκρινίσει το γιατί.

Τα κύρια συμπτώματα της σχολικής φοβίας εμφανίζονται κατά κύριο λόγο τις πρωινές ώρες και είναι τα εξής: ξεσπάσματα θυμού, ναυτία, πόνος στο στήθος, στομαχόπονος, πονοκέφαλος, κλάματα, και εμετός. Τα περισσότερα συμπτώματα συνήθως φαίνονται να υποχωρούν όταν μεσολαβούν αργίες, διακοπές και Σαββατοκύριακα όπου το παιδί δεν χρειάζεται να πάει στο σχολείο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο σχολικός εκφοβισμός, οι πολύ υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους, οι δυσκολίες μάθησης, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και η υπερπροστατευτικότητα των γονιών μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της σχολικής άρνησης στο παιδί.

Είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί είναι πραγματικά και οφείλονται στο άγχος και την ανησυχία του παιδιού να επιστρέψει στο σχολείο. Συνεπώς, οι γονείς θα ήταν σωστό να προσεγγίσουν το παιδί με κατανόηση, και να διερευνήσουν την αιτία της άρνησης του, να παρευρεθεί στο σχολείο. Τέλος, θα ήταν καλό, οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο έτσι ώστε να αποκλειστούν οποιαδήποτε φυσικά αίτια για την παρουσίαση των συμπτωμάτων αυτών. Αν το παιδί συνεχίσει να αρνείται για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει στο σχολείο, τότε κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση ενός ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το παιδί αλλά και τους γονείς να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή.

Κλινική Ψυχολόγος – Άντριαν Μενελάου, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 97-701703

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ