19.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε στα καλλυντικά

Χρησιμοποιούμε καλλυντικά σε καθημερινή βάση και, εκτός αν μας προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση, σπάνια ελέγχουμε τα συστατικά. Ορισμένα χημικά συστατικά των καλλυντικών είναι τόσο επιθετικά που έχουν απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, αλλά πολλά άλλα παραμένουν στην αγορά και θα πρέπει να ξέρετε ποια καλλυντικά προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγετε.

Ανεξάρτητα από την τιμή των καλλυντικών προϊόντων, πολλά περιλαμβάνουν σε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κάποια από τις ακόλουθες χημικές ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγουμε να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες ή να ευνοήσουν την εμφάνιση καρκίνου.

1. Parabens

Η ταχύτητα σκοτώνει

Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά επειδή χρησιμεύουν για την απομάκρυνση των βακτηριδίων. Η παραγωγή τους είναι πολύ φθηνή και για αυτό και πολλές εταιρείες καλλυντικών τα χρησιμοποιούν. Ωστόσο, τα parabens προκαλούν αλλοιώσεις στις ορμονικές λειτουργίες του οργανισμού, οι οποίες είναι γνωστές ως ενδοκρινικές διαταραχές. Στη Γαλλία και στη Δανία έχει απαγορευτεί η χρήση τους.

2. Διαιθανολαμίνη

Το DEA, το MEA και το TEA είναι ενώσεις που απαντώνται σε διάφορα καλλυντικά και προκαλούν, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση της ανάπτυξης των τριχών. Χρησιμοποιούνται ευρέως έτσι ώστε τα προϊόντα να αποκτήσουν πιο κρεμώδη υφή ή να είναι πιο αφρώδη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκαλούν αυτές οι τρεις ενώσεις είναι ότι η προσθήκη τους μαζί με άλλα συστατικά ενισχύει τις καρκινογόνες επιδράσεις (αν και ο κίνδυνος δεν είναι πολύ υψηλός).Αν κάποιο από αυτά τα συστατικά εμφανίζεται στην ετικέτα, είναι ένα καλλυντικό προϊόν που πρέπει να αποφύγετε.

3. Σιλοξάνια

Το σιλοξάνιο χρησιμοποιείται σε πλήθος καλλυντικών προϊόντων. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες, δεν υπάρχει ομοφωνία των επιστημών σχετικά με τους κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχει υποψία ότι μεταβάλλει τις ορμονικές λειτουργίες και προκαλεί ηπατική τοξικότητα.

4. Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε αντιιδρωτικά αποσμητικά και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο συστατικό, παρόλο που είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται.

 5. Μόλυβδος

Πολλά κραγιόν περιέχουν μόλυβδο. Αν η ποσότητα που περιέχουν είναι πολύ μικρή, είναι βέβαιο ότι το σώμα απορροφά ένα ποσοστό και αν σκεφτούμε ότι το κραγιόν ανήκει στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, συνειδητοποιούμε ότι η έκθεση στο μόλυβδο είναι πολύ μεγάλη.

6. Αμμωνία

Αν και αυτό το συστατικό είναι ένα από τα λιγότερο επιθετικά από τη μακρά λίστα επιβλαβών συστατικών στα καλλυντικά, η αμμωνία προκαλεί προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής. Χρησιμοποιείται ευρέως στις βαφές και αντενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής.

7. Ένωση πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG)

Αυτό το συστατικό χρησιμοποιείται ως βάση στις κρέμες και τις μάσκες προσώπου. Έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με βλάβη στο νευρικό σύστημα. Αν τα συστατικά “αιθυλ” ή “γλυκόλη” αναγράφονται στην ετικέτα, είναι ένα προϊόν που περιέχει επιβλαβείς ενώσεις.

Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές μάσκες με υλικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας. Είναι γρήγορες στην προετοιμασία και μπορείτε να χαλαρώσετε για όσο διάστημα δρουν. Απλά χαλαρώστε στον καναπέ, αν σας αρέσει το καζίνο παίξτε τα καλύτερα παιχνίδια εδώ και περιμένετε.

8. Σιλικόνες

Βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα μακιγιάζ, αλλά και σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά. Δεν είναι τοξικές, αλλά η παρατεταμένη χρήση καταστρέφει την επιδερμίδα και το τριχωτό της κεφαλής.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ