25.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Συνεχίζονται και σήμερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για το Πάφος 2017

Η καρδιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης χτύπησε χθες στην Πάφο, δίπλα από τα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης και την ανακαινισμένη πλατεία έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.



Η διαδρομή προς τον τόπο και το χρόνο συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων για την ΠΠΕ, Πάφος 2017.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11:00 με το “Περπατώντας στην Πόλη”. Πρόκειται για μια περιήγηση στην πόλη και τους κεντρικούς χώρους πραγματοποίησης των δράσεων του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Σε διάφορα σημεία της πόλης, κέντρα πληροφόρησης και εθελοντές ενημερώνουν, όπως και χθες πρώτη μέρα των εκδηλώσεων για το πρόγραμμα του 2017. Δρώμενα, μουσικά γεγονότα και εκθέσεις δίνουν τον τόνο για μια χρονιά διαφορετική, γεμάτη τέχνες, πολιτιστικές δράσεις, φεστιβάλ, καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 12:00 συνδέοντας το Aarhus και την Πάφο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου, έχοντας ταξιδέψει για την αντίστοιχη τελετή έναρξης στην πόλη Aarhus της Δανίας στις 21 Ιανουαρίου, συνδέει με αυτή τη συναυλία τις δυο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 12:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη με τη βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» να εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Pluckedina Far OffLand ), και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974.

Τρεις γενιές Κυπρίων και από τις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.

Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον.

Το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Αριάνα Οικονόμου, GurgencKorkmazel, DorindaHulton και Peter Hulton. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 από τις 10:00 -19:00

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Πάφος 2017 στις 15:00 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το Σύνολο Κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στην Γκαλερύ Εν Πλω, που αποτελείται από παιδιά-μέλη της Ορχήστρας καθώς και από μέλη της μουσικής σχολής της Ορχήστρας.

Επίσης στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Μυθολογίες μιας Αρχής στη Γκαλερύ Εν Πλω. Η ΠΠΕ τιμά τους συνδεδεμένους με την Πάφο εικαστικούς δημιουργούς, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο έχοντας διαμορφώσει ένα εικαστικό, κυρίως ζωγραφικό, ρεύμα.

Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, καθώς και οι γλύπτες Άντης Χατζηαδάμος και Κύπρος Περδίος, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία στον τόπο μας, αφομοιώνοντας στα έργα τους, με τρόπο άκρως δημιουργικό, επιρροές από όλο τον κόσμο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εσπερία Ιλιάδου-Suppiej.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (10:00 -19:00)

Οι εκδηλώσεις συνεχίζουν στις 15:30 με τον Μιχάλη Κακογιάννη – Κοιτάζοντας το μέλλον στο Κάστρο Πάφου. Μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.

Οι ανέκδοτες φωτογραφίες σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 (10:00 -19:00)

Στις 18:00 το απόγευμα θα παρουσιαστούν οι “Πυρκαγιές” στο Γήπεδο Αποστόλου Παύλου.

Το έργο του Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα χώρο στάθμευσης μέσω τριών διαστάσεων, αυτών της liveperformance, του ραδιοφωνικού έργου και του ‘driveintheatre’. Ο υπαίθριος σκηνικός χώρος θα οριοθετηθεί από τους θεατές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση μέσα από τα αυτοκίνητά τους έχοντας το ηχητικό περιβάλλον και τις φωνές των ηθοποιών να αναμεταδίδονται μέσω συγκεκριμένης ραδιοφωνικής συχνότητας, ενώ την ίδια ώρα θα το βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Μια διαθήκη είναι η αφορμή για δύο νέους να ταξιδέψουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να αναζητήσουν τις ρίζες τους μετά το θάνατο της μητέρας τους. Μέσα από αυτή την περιπλάνηση θα ανακαλύψουν μυστικές πτυχές της ζωής της μητέρας τους και συνέπειες που της απέφερε ο εμφύλιος πόλεμος.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, για ένα έργο που αναφέρεται στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 Ενώνοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς.

Η Μετάφραση είναι της Έφης Γιαννοπούλου, η Σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου, τα σκηνικά του Γιώργου Γιάννου, τα κοστούμια της Ρέας Ολυμπίου, η Μουσική/ Μουσική Διδασκαλία της Βασιλικής Αναστασίου, στο Σχεδιασμό Ηχοτοπίου ο Γιάννης Χριστοφίδης, Βοηθός Σκηνοθέτης η Μαρία Καρολίδου, Χορογραφία/Κίνηση της Αριάννας Μαρκουλλίδου, η Διανομή των ρόλων: Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Ιωάννα Σιαφκάλη, Ανδρέας Τσέλεπος.

Τελευταία εκδήλωση του διήμερου με την επίσημη ανάληψη της Πάφου σε ΠΠΕ είναι στις 20:30: “Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα” στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.
Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, η Πάφος εορτάζει την έναρξη του θεσμού με μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία εστιάζει στους μύθους και θρύλους της περιοχής, αλλά και στη δική της θεά, την Αφροδίτη.

Σε ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς την Αφροδίτη, τον Άδωνη, την Αροδαφνούσα, μέχρι το μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες.

Η θεότητα, η ομορφιά και ο έρωτας βρίσκονται στο επίκεντρο της εναρκτήριας συναυλίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Στην εκδήλωση “Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα” συμμετέχουν οι T.Bateson: Dame Venus hence to Paphos go (ενορχήστρωση: Α. Μπαλτάς), H. Desmarest : Pasacaille από την όπερα Vénus et Adonis, J. J. Cassanea de Mondonville : αποσπάσματα από την όπερα-μπαλέτο Les fêtes de Paphos, έργο 10, Α. Μπαλτάς : Αροδαφνούσα – Φαντασία βασισμένη σε κυπριακή Μεσαιωνική μελωδία για ορχήστρα, ο H. D. Ramenti : La Valse de Venus F. von Suppe : Die schöne Galathée (Η ωραία Γαλάτεια): Εισαγωγή, F. Loewe: My Fair Lady – σουίτα (διασκ. R. Bennett), στην αφήγηση ο Ανδρέας Τσέλεπος, μαέστρος ο Άλκης Μπαλτάς.

Το Πάφος 2017, στην ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τους φορείς Δήμος Πάφου, Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, Αστυνομία Κύπρου, Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού για διευκολύνσεις και υπηρεσίες του παρείχαν στο πλαίσιο του διημέρου.

Σημειώνεται πως οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές κατά τη διάρκεια του διημέρου από τις 10:00 – 19:00.

Κατά τη διάρκεια και της σημερινής μέρας θα λειτουργούν ενημερωτικά κέντρα στην πλατεία Κέννεντυ, στο κέντρο της πόλης, στην οδό 25ης Μαρτίου και στην Πλατεία του Κάστρου, καταλήγει η ανακοίνωση του Πάφος 2017.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ