21.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΣ: Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η Πάφος και μόνο η Πάφος

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Ασχολούμαι με τα κοινά τα τελευταία 17 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου. Τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο τα πιο πολλά θέματα με τα οποία καταπιάστηκα αφορούσαν θέματα των Δήμων και κοινοτήτων. Επιπλέον, τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Πόλη μας σε συνδυασμό με την άποψη μου ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, έκριναν την πρόθεση μου να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου ούτως ώστε να μπορέσω να προσφέρω από την πρώτη γραμμή στην πόλη μου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναμφίβολα ένα Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να χαρακτηρίζεται από ανεκτικότητα, σεβασμό προς την αντίθετη άποψη. Πρέπει να είναι άτομο το οποίο όχι μόνο πρέπει να είναι ικανό και καταρτισμένο, αλλά να έχει διορατικότητα και προπαντός προτεραιότητα του να είναι το κοινό καλό της Πάφου. Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι ο βασικότερος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των αρχών της πολιτείας. Περιττό να αναφέρω ότι χώρος για κομματικές ατζέντες δεν υπάρχει. Άλλωστε αποδείχθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τους πολίτες. Κατά την γνώμη μου αυτό που χρειάζεται περισσότερο το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο και που τα πιο παλιά δεν είχαν είναι άτομα με διαφορετική νοοτροπία από αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα. Η αίθουσα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι χώρος έκφρασης και σεβασμού και όχι πεδίο μάχης το οποίο πολλές φορές είδαμε να μετατρέπεται στο παρελθόν.

Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Είναι αλήθεια ότι ειδικά μετά το 2013 όπου το σύστημα κυριολεκτικά κατέρρευσε ο μόνος που είχε την ευθύνη ήταν τα πολιτικά κόμματα και δικαιολογημένα οι πολίτες έχουν παράπονα. Τα κόμματα οφείλουν να είναι οι θεματοφύλακες των θεσμών που διέπουν την χώρα μας. Στην πορεία κάπου όλοι μας χάσαμε τον δρόμο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα όσον αφορά τον ΔΗΣΥ, πιστεύω ότι μέσα από τον εσωτερικό διάλογο και τις καταστατικές αλλαγές που δρομολογούνται αλλά και τις αποφάσεις που παρθήκαν τα τελευταία 3 χρόνια μέσω της νομοθετικής αλλά και της εκτελεστικής εξουσίας έδειξε ότι επιστρέφει στον δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας, πράττοντας το πρώτιστο καθήκον του να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών. Αναμφίβολα λάθη έγιναν και θα γίνουν. Ο ΔΗΣΥ όμως φαίνεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες τομές ούτως ώστε να επαναφέρει την χώρα στην σωστή της πορεία ακόμα και αν πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα πλήξουν την δημοτικότητα του  αλλά θα ωφελήσουν την Κύπρο.

Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

Θεωρώ ότι τα έργα που εκτελούνται αυτή την στιγμή στην πόλη μας ενόψει του Πάφος 2017 θα καλύψουν την πλειονότητα των αναγκών. Πλην όμως είναι γενικά αποδεκτό ότι η δημιουργία μαρίνας και προβλήτας όπου θα μπορούν να δένουν τα κρουαζιερόπλοια στον χώρο του λιμανιού της Κάτω Πάφου είναι επιβεβλημένα.

Εγώ προσωπικά από την επικοινωνία και τον διάλογο που είχα με τους συμπολίτες μας έκρινα και πρότεινα την δημιουργία πολυπροπονητηρίου στην Πόλη μας, όπου θα μπορούν να στεγάζονται οι διάφοροι σύλλογοι που σήμερα δίνουν αγώνα καθημερινά προκειμένου να αθλούνται τα μέλη τους. Άλλωστε ένα πολυπροπονητήριο με τις σωστές υποδομές μπορεί να προσελκύσει ομάδες από άλλες χώρες βοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.  Μία άλλη πρόταση μου είναι η δημιουργία προγράμματος που θα φέρει τον κόσμο πίσω στα πάρκα. Σήμερα τα πάρκα μας μπορούν να μεταμορφωθούν σε σύγχρονες αλάνες όπου τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας θα αθλούνται καθημερινά. Η τοποθέτηση δαπέδων ασφαλείας, αλλά και η διοργάνωση ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων με ομάδες των γειτονιών ή ακόμα και κοινωνικών συνόλων είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν ούτως ώστε τα φαινόμενα εγκατάλειψης που παρουσιάζονται σήμερα στα πάρκα μας να εξαλειφθούν.

Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

Η λέξεις κλειδιά στην ερώτηση σας είναι ‘’τα επόμενα χρόνια’’. Αναμφίβολα κανένας δεν περιμένει να δημιουργηθεί πολιτιστική κουλτούρα μέσα σε ένα χρόνο. Η επιτυχία του 2017 κατά την άποψη μου είναι δεδομένη. Αυτό που με ανησυχεί είναι το τι θα γίνει από το 2018 και μετά. Το 2011 ως Α’ Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών και κατέχοντας το χαρτοφυλάκιο της τοπικής αυτοδιοίκησης είχα την ευκαιρία να ζήσω από ‘’μέσα’’ την προσπάθεια του Ταλίν της Εσθονίας όταν ως πολιτιστική πρωτεύουσα για την συγκεκριμένη χρονιά. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση η έμφαση που έδωσαν τότε στην κληρονομιά που θα άφηνε ο θεσμός όχι μόνο στην πόλη τους, αλλά και στην χώρα, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν είδα να γίνεται στην Πάφο. Όποτε μία από τις προτάσεις μου είναι η δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής του Δήμου η οποία θα αξιολογήσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2017 και θα αποφασίσει ποιες από αυτές θα μπορέσουν να γίνονται και τα επόμενα χρόνια σε ετήσια βάση. Με αυτό τον τρόπο και με το πέρασμα των χρόνων θα καλλιεργήσουμε την επιθυμητή πολιτιστική κουλτούρα στην πόλη μας και θα διασφαλίσουμε ότι το Πάφος2017 δεν θα καταλήξει Αθήνα2004

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την θέλετε  να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς από το άρρωστο σύστημα που δημιουργήσαμε, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ξέφυγε. Είναι η άποψη μου ότι ο μεγάλος αριθμός Δήμων έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργικότητα τους, αλλά και την αχρείαστη σπατάλη χρημάτων. Θέλω οι Δήμοι να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα γίνεται. Να λειτουργούν για τον Δημότη και όχι εις βάρος του. Με την κατάργηση συγκεκριμένων Δήμων θα εξοικονομήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αφού τα λειτουργικά έξοδα θα είναι λιγότερα με αποτέλεσμα τα τέλη τα οποία πληρώνουμε εμείς οι Δημότες να είναι χαμηλότερα από πριν. Άρα η συγχώνευση υπηρεσιών μόνο θετικά μπορεί να προσδώσει προς εμάς.

Πως ονειρεύεστε την Πάφο του αύριο;

Όνειρο μου είναι να ζήσω σε μια σύγχρονη πόλη. Μια πόλη όπου όλοι μας θα μπορούμε να έχουμε όλες τις ανέσεις να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Μια πόλη όπου ο 20άρης και ο 30άρης δεν θα τρέχει να φύγει από αυτή προκειμένου να βρει δουλειά. Έχω την εντύπωση ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια μας έχουν βάλει στον σωστό τον δρόμο.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Όπως προανέφερα, εμπλέκομαι με τα κοινά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισα μπορώ να προσφέρω θετικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και την σωστή νοοτροπία ούτως ώστε να προσφέρω όσα μπορώ για την ευημερία του τόπου μου. Πολύ απλά θεωρώ ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η Πάφος και μόνο η Πάφος. Αυτό το σκεπτικό χαρακτηρίζει την διαχρονική μου πορεία και δεν έχω καμιά διάθεση να το αλλάξω ούτε τώρα αλλά ούτε στο μέλλον.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ