28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Συνέντευξη Λάζαρος Ομήρου: Το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο για όλους μας

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι αγαπώ την πόλη στην οποία μεγάλωσα. Οι άνθρωποί της, η μοναδικότητά της, η ιστορία της είναι όλα όσα με «γοήτευσαν» διαχρονικά να ασχοληθώ με μεγαλύτερη σπουδή. Πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική της πόλης μας και είμαι πεπεισμένος ότι, παρα τις κατά καιρούς οικονομικές και άλλες κρίσεις τις οποίες πέρασε, το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο για όλους μας!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ακεραιότητα, η προσήλωση σε αξίες, η τήρηση των νόμων και των τύπων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων, η διαφάνεια καθώς επίσης και η τακτική λογοδοσία για τις πράξεις ή τις παραλείψεις κατά την ενάσκηση πάντα των καθηκόντων που απορρέοουν από το εν λόγω αξίωμα.

Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Πιστεύω ότι η ΕΔΕΚ με τη 45χρονη ιστορία της απέδειξε ουκ΄ολίγες φορές τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της πάνω σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Οι τοπικές εκλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις τοπικές κοινωνίες και έτσι ένα σοσιαλιστικό κίνημα μπορεί να «περάσει» πιο αποτελεσματικά τις θέσεις του κάτω από αυτόν τον ορίζοντα. Άλλωστε και εμείς ως δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ στο Δήμο Πάφου προτάξαμε σε μεγάλο βαθμό θέματα και προτάσεις που είχαν ως επίκεντρο το μη προνομιούχο δημότη ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθιήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

Η εξεύρεση τρόπου για τη δημιουργία αγκυροβολίου είναι εκ των ων ουκ άνευ! Οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόστος θα ήταν υπέρμετρα μεγάλο, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ενώ από τους οργανωμένους φορείς της πόλης και επαρχίας υπάρχει η αναγκαία διάθεση, κάποιοι στη Λευκωσία κάνουν τους «Κινέζους». Επίσης, επιτέλους το Γραμμικό πάρκο πρέπει να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Τέλος, υπάρχει θεωρώ η δυνατότητα της κατασκευής μικρών μαρίνων σε ακτές εντός των δημοτικών ορίων. Αυτό βέβαια προυποθέτει και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως και γενικευμένη διάθεση από ολους τους αρμοδίους φορείς. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι η ύπαρξη αναγκαίας βούλησης από όλους μακριά από ατζέντες και άλλα μικροοικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

Το «ΠΑΦΟΣ 2017» αποτελεί τη μεγάλη μας ελπίδα! Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τον τίτλο της ΠΠΕ, επένδυσαν στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και τις αξίες του και σήμερα κατέχουν λαμπρή θέση στην Ευρώπη των λαών. Τα κονδύλια και τα χρήματα δεν είναι το παν για να επενδύσουμε στην «Πάφο του μέλλοντος». Υπάρχουν άλλα, ποιοτικότερα συστατικά της επιτυχίας που αν επενδύσουμε σωστά σε αυτά, θα είμαστε στη θέση να απολαμβάνουμε μια πόλη αντάξια του ιστορικού της παρελθόντος της και λαμπρό κληροδότημα για τις επερχόμενες γενεές.

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την θέλετε  να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

Η Τ.Α. όπως είναι σήμερα θεσμοθετημένη παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάμει με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στα οικονομικά, εξ’ού και σε πολύ συχνή βάση πλέον έρχονται στο φως ζητήματα διαπλοκής, διαμεσολάβησης κ.α. Ο θεσμοθετημένος έλεγχος από το επίσημο κράτος λοιπόν είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκής. Ελλείπουν ουσιώδεις πτυχές που πρέπει να τύχουν ευρύτερης επεξεργασίας. Επίσης δεν είναι δυνατόν οι Δήμαρχοι με τους Δημοτικούς Γραμματείς να έχουν απόλυτη εκτελεστική εξουσία , ενώ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να περιορίζονται μόνον σε γνωμοδοτικά καθήκοντα.

Πως ονειρεύεστε την Πάφο του αύριο;

Η Πάφος του μέλλοντος χρειάζεται ηρεμία για να προχωρήσει μπροστά! Πέρασε αρκετά και πλέον οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε σε μια ευρύτερη Συμμαχία των δημοτών αν θέλουμε πραγματικά να πάμε ένα βήμα μπρος. Θεωρώ κομβικής σημασίας το 2017 λόγω της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Αν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς περιττές προστριβές τότε το μέλλον μόνο ευοίωνο θα είναι!

Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Θεωρώ ότι στη θητεία που πέρασε, συνείσφερα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου για να εξέλθει η πόλη μας από την εποχή της κατήφειας και της μιζέριας, στην εποχή της ελπίδας. Λυπούμαι όμως να παρατηρήσω, ότι επικρατούν ακόμη λογικές «ομαδοποιήσεων» και προυχόντων στους οποίους πρέπει κάποιοι να οφείλουν πίστη και υπακοή! Εδώ να μου επιτραπεί να πω πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»! Δεν είναι πάντα αρμόζον στο βωμό της νομιμότητας να θυσιάζονται άνθρωποι και συνειδήσεις με προσφορά στον  τόπο.Εγώ προσωπικά όλους αυτούς δεν τους θέλω στην παρέα μου! Έκαμα τη λογοδοσία μου όπως έπρεπε να πράξω σαν δημοτικός σύμβουλος και παρουσίασα αναλυτικά την οικονομική κατάσταση της Επιτροπής Εξωτερικών στην οποία χρημάτισα σαν πρόεδρος. Είμαστε όλοι περήφανοι τα μέλη της επιτροπής διότι επιστρέψαμε πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ πίσω στα δημοτικά ταμεία ενώ διανύσαμε μια θητεία όπου η πόλη μας κατάφερε να διευρύνει τις διθνείς της συνεργασίες πρώτα με Ιορδανία και Ισραήλ και ακολούθως με Κίνα και Ρωσία. Στο μέλλον υπάρχουν ακόμη σημαντικότερες δράσεις.

 

 

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ