21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Στο φως το σπουδαιότερο εύρημα της Πάφου

Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας θεωρείται σύμφωνα με την καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Μαρία Ιακώβου η ανακάλυψη του Τύμβου της Λαόνας στα Κούκλια.

Η κυρία Ιακώβου, η οποία είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας κάτω απο το πρόγραμμα Palaepaphos Urban Landscape Project, του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε στην εφημερίδα Σημερινή για τη σπουδαία ανακάλυψη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι ανασκαφές γίνονται ανατολικά του ιερού της Αφροδίτης.

Στο έξαρμα Λαόνα, ανακαλύψαμε την ύπαρξη του μεγάλου Τύμβου της Λαόνας. Πέραν του τι κρύβει στα σπλάχνα του, απο μόνος του ως έμπνευση, ως διαδικασία κατασκευής και τελικά ως κατασκευή με μάργα στις τεράστιες διαστάσεις του, αποτελεί το σπουδαιότερο εύρημα της αρχαίας Πάφου.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσα σε δυο πολύ μεγάλα και εκτεταμένα και πολύ καλά διατηρημένα μνημεία που η ανασκαφή τους δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στα επόμενα μερικά χρόνια.
Το ένα εκ των μνημείων μπορεί να αποκαλεστεί ως η Ακρόπολη των κλασσικών χρόνων.
Βρίσκεται πάνω στο οροπέδιο του Χατζηαπτουλλά έξω απο ένα εκπληκτικό τοίχος Ακροπόλεως το οποίο ξεπερνά σε μήκος τα 65 μέτρα.

Πολύ πριν από την ανέγερση του τύμβου, κατέληξε η κυρία Ιακώβου, οι θέσεις Λαόνα και Χατζηαπτουλλάς ήταν το διοικητικό κέντρο του βασιλείου της Πάφου. Μπορούμε να φανταστούμε, είπε, ότι σε αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα έζησε η εντυπωσιακή προσωπικότητα του τελευταίου των Κινυράδων, του φέριστου Νικοκλή, βασιλιά της Πάφου και ιερέα της Άνασσας, γιου του βασιλιά Τίμαρχου.

Ο τύμβος της Λαόνας διατηρεί ακόμη καλά φυλαγμένο το μυστικό του.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ