12.9 C
Paphos
Tuesday, March 19, 2024

Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος αύριο-Κίτρινη προειδοποίηση σε ισχύ!!!

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι γεγονός!

Σήμερα, αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες 40+, με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται από σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας στο FD Visitor Center στην Αθαλάσσα (Λευκωσία), με 42.1 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες 40+ καταγράφηκαν από ακόμα 4 σταθμούς της υπηρεσίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι θερμές αέριες μάζες άρχισαν να επηρεάζουν την περιοχή μας από χθες Πέμπτη και θα παραμείνουν στην περιοχή μας μέχρι και την Κυριακή, με κορύφωση αύριο Σάββατο.

Αύριο Σάββατο, αναμένεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα σε εσωτερικά και νώτια τμήματα του νησιού, αφού ο υδράργυρος αναμένεται να φτάνει και να ξεπερνά τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού και 38-40 σε νώτια τμήματα του νησιού. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν φαίνεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα, παρόλο που ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Τα επίπεδα υγρασίας τις μέρες του καύσωνα θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας.

Την Κυριακή θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας ισχυρό, πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα, το οποίο θα αρχίσει να ρίχνει τη θερμοκρασία, αρχικά από τα δυτικά και μέχρι αργά το απόγευμα η πτώση θα είναι αισθητή σε όλο το νησί. Ο υδράργυρος, ωστόσο, αναμένεται να φτάσει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου τοπικά, στο ανατολικό μισό του νησιού.

Τη Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα φτάνει στην περιοχή μας, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των πιθανοτήτων για τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται ένα άστατο τετραήμερο (Δευτέρα – Πέμπτη), με αυξημένη πιθανότητα για νέο γύρο ακραίων καιρικών φαινομένων, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές καταιγίδες συνοδεία χαλαζόπτωσης και μεγάλες ποσότητες βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά και ισχυρούς ανέμους στις περιοχές των καταιγίδων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που θα επηρεάζουν την περιοχή την Κυριακή και Δευτέρα, αλλά και λόγω της αστάθειας, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις περιοχές.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

 

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από από χαμηλά έως μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και 17 στη Χιονίστρα.

Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα υψηλότερα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από χαμηλά έως μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 5-8 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 35 έως 40 στα παράλια, 36 έως 41 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 29 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα είναι αίθριος και πολύ θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, 24 έως 27 στα παράλια και 19 στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σύντομα σε δυτικούς 4-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ στα νότια παράλια. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος. Σταδιακά, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους, αναμένεται να κινηθούν ανατολικά όπου αναμένεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι καταιγίδες αναμένεται να είναι ισχυρές με χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι κυρίως ηλιόλουστος. Το ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση.

 

Συστάσεις για αντιμετώπιση του καύσωνα:

• Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

• Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.

• Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφριές τροφές, λαχανικά και χυμούς.

• Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.

• Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.

• Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

• Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

• Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά κ.α.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ