23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Στους δρόμους ξανά οι εκπαιδευτικοί– Μεγάλη διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό

Ογκώδη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιήσουν στις 18:00 χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Ως σημείο συγκέντρωσης έχουν οριστεί τα κεντρικά γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, απ’ όπου οι εκπαιδευτικοί θα πορευθούν προς το Προεδρικό.

Σε εξέδρα, που θα στηθεί στην περιοχή, θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αλλά και άλλων, που στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την προσοχή των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, ώστε να μην υπάρχουν παρεκτροπές από μέρους οργανωμένων συνόλων, άσχετων με την Παιδεία, εφιστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή ανακοίνωση.

Παράλληλα εκφράζει την επιθυμία για διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Χθες (27/8) οι οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ διαβεβαίωσαν, στο πλαίσιο συνέντευξής τύπου, ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται κανονικά στα σχολεία. Αύριο (29/8) θα μελετήσουν τα επόμενα βήματα τους.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων οι εκπαιδευτικοί σε γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα λάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔ θα πραγματοποιήσει παγκύπρια γενική ενημερωτική συνέλευση των μελών της, η οποία πιθανόν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για έγκριση απεργιακών μέτρων.

Την διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσουν την ερχόμενη Τετάρτη και οι οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Χθες (27/8), το Προεδρικό εκτόξευσε κατηγορίες για εκμετάλλευση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων από πολιτικό κόμμα.

«Πολιτικό κόμμα υποθάλπει τη ρήξη στον χώρο της Εκπαίδευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την δική του απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται πίσω από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Παρέμβαση στην κρίση έκανε και η Παιδοβουλή, που ζήτησε ξεχωριστές συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η παιδοβουλή εκφράζει θλίψη για τις εξελίξεις και τονίζει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί, γι αυτό θεωρεί απαραίτητο έναν σωστό και εφ’ όλης της ύλης εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) εξάλλου, σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο Πρόεδρός της, σημειώνει πως επιλέγει συνειδητά να μην ταχθεί υπέρ ή κατά των εκπαιδευτικών.

Προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την θυματοποίηση των μαθητών και απευθύνει έκκληση για αποφυγή λήψης μέτρων που θα επηρεάσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Ναι στα μέτρα υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά όχι σε μέτρα, που θα πλήξουν τα παιδιά, λένε οι οργανωμένοι γονείς.

Στις 9.00 το πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Παιδείας  και εκπρόσωποι των οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Αύριο στις 13.00 θα συνεδριάσει, εξάλλου, και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η σύγκληση της Επιτροπής θεωρήθηκε σκόπιμη, μετά το αδιέξοδο στο χώρο της παιδείας.

Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της νέας σχολικής χρονιάς.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ