15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Στον Δήμο Πάφου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Σε εξαιρετικά εντατικό ρυθμό διεξάγονται τα υπό εκτέλεση έργα στην Πάφο εκτίμησε με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον Δήμαρχο Πάφου Φ. Φαίδωνος ο  Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας  Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας πως είναι αναμενόμενο να προκύπτουν κάποιες αλλαγές και καθυστερήσεις.


Ο κ.Μιχαηλίδης είπε πως η Πάφος θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα που θα δείξει πως μια τέτοια στενή συνεργασία μιας Αναθέτουσας αρχής η οποία έχει υγιής σκοπούς και το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα τελειώσουν τα έργα έγκαιρα και οικονομικά,  με  τα αρμόδια όργανα του Κράτους ,μπορεί να φέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα .

Ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε πως παγκοσμίως δεν υπάρχει τεχνικό οικοδομικό έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί χωρίς καμία αλλαγή. Είναι κάτι είπε, το οποίο γνωρίζουμε και αυτός είναι και ο λόγος που διεθνώς τα συμβόλαια τέτοιων έργων προβλέπουν τον μηχανισμό για πραγματοποίηση αλλαγών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το ζητούμενο συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης , είναι αυτές οι αλλαγές  να είναι περιορισμένες , να είναι οι αναγκαίες να γίνεται σωστή μελέτη εκ των προτέρων ώστε να είναι στην διάρκεια εκτέλεσης του έργου οι ελάχιστες δυνατές αλλαγές .

Επιπρόσθετα συνέχισε,  αυτές οι αλλαγές , όπως είπε, κατά την διάρκεια της εκτέλεσης αν προκύπτουν να κοστολογούνται πάντοτε λελογισμένα..

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως οι αλλαγές και οι απαιτήσεις μετά την υπογραφή των συμβολαίων ήταν το βασικό εργαλείο υφαρπαγής δημοσίου χρήματος το οποίο γινόταν για χρόνια και στην Πάφο στα συμβόλαια του ΣΑΠΑ αλλά και σε άλλες Επαρχίες όπου εκτελούνταν τέτοια έργα, κυρίως εκτός του κεντρικού Κράτους.

Ο κ.Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε την πολύ στενή συνεργασία η οποία είπε ήδη υπάρχει και με την Ελεγκτική υπηρεσία αλλά και με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων η οποία ανέφερε από τον Απρίλιο του 2016 έχει την αρμοδιότητα για έγκριση μεγάλων αλλαγών και απαιτήσεων στα έργα εκτός του κεντρικού Κράτος.

Είπε ακόμη πως το μήνυμα που μπορεί να δώσει είναι,ότι οι σωστοί ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενεργό εμπλοκή της Ελεγκτικής υπηρεσίας και την έγκριση αλλαγών από ένα κεντρικό και αξιόπιστο όργανο όπως είναι η ΚΕΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση πηγή καθυστερήσεων αντίθετα είναι μια ασφαλιστική δικλείδα η οποία  μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη και χωρίς υπερβάσεις κόστους ολοκλήρωση των έργων.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Στρατής  Ματθαίου πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων ανέφερε πως για όλες τις δημόσιες συμβάσεις σκοπό έχουμε να παίρνουμε  ένα έργο στον προϋπολογισμό του στο χρόνο που έχει εκτιμηθεί που θα τελειώσει και στην καλύτερη τιμή σε σχέση με το κόστος του.

Ο κ.Ματθαίου ακολούθως αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει συνάψει με το Δήμο Πάφου η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων  προσθέτοντας πως γίνεται σοβαρή δουλειά , λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά στην Πάφο που γίνονται τόσα σοβαρά έργα μαζεμένα .

Επειδή συνέχισε, “έχω μια ευαισθησία σαν Παφίτης, σκοπός είναι να βοηθήσουμε αυτά τα έργα να τελειώσουν γρήγορα, στον χρόνο τους και στους προϋπολογισμό τους”

Σε δηλώσεις του εξάλλου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη του Γενικού Ελεγκτή μαζί και με τον Ανώτερο Λειτουργό  Εσωτερικού Ελέγχου κ. Χασαπόπουλο και τον Στράτη Ματθαίου πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων στο Δ. Πάφου ανέφερε ότι στην Πάφο αυτή την στιγμή εκτελούνται 9 έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε από πόρους του Κράτους.

Πρόσθεσε μάλιστα,  πως οφείλουν τόσο η Αναθέτουσα αρχή αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους να βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία έτσι ώστε και τα έργα να ολοκληρωθούν στην ώρα τους αλλά και μέσα σε λογικό και σωστό κόστος  όπως τα συμβόλαια απαιτούν .
Σ’ αυτό τον τομέα συνέχισε,  η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή μέσα από την διαδικασία ελέγχου βοηθά το Δ. Πάφου, να προχωρεί στην διαχείριση των συμβολαίων κατά τρόπο που να διαφυλαχτεί το δημόσιο χρήμα, είτε αυτό προέρχεται από το Δήμο, είτε προέρχεται από το Κράτος και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Δήμαρχος Πάφου επανέλαβε πως σκοπός και στόχος της Τοπικής αρχής είναι η στενή συνεργασία και με το Γενικό Λογιστήριο με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων γιατί, όπως είπε, είναι καλά γνωστό ότι οι αλλαγές στα συμβόλαια ήταν εκεί που ήταν η πηγή των σκανδάλων και εκεί που οι εργολάβοι μαζί με τους συμβούλους μηχανικούς ή ακόμη και με την εργοδοτική πλευρά την Αναθέτουσα Αρχή ήταν εκεί που στήνονταν τα διάφορα κυκλώματα , και που γίνονταν τρομερή διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως σημαντικός είναι ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Ελεγκτής, προκειμένου σημείωσε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιτραπεί στους εργολάβους όπως συνέβαινε στο παρελθόν με υπέρογκες και αδικαιολόγητες απαιτήσεις, έχοντας στη μεριά τους τους συμβούλους μηχανικούς και την εργοδοτική πλευρά να γίνεται η διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου ο σκοπός είναι κοινός και αυτός έχει να κάνει με την υλοποίηση των έργων με το σωστό και νόμιμο κόστος.

Ερωτηθείς σχετικά μάλιστα είπε πως το συνολικό κόστος των έργων που εκτελούνται αυτή την στιγμή  ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου και όλων των αλλαγών και απαιτήσεων που μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ