28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Στις 26 Απριλίου ενώπιον Κακουργιοδικείου οι 12 για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης

Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία,  παραπέμπονται στις  26 Απριλίου 2016  στις 09:00 το πρωί,  12 πρόσωπα για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης.

Τα 12 πρόσωπα παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη 1ο κατηγορούμενο, οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη 2ος κατηγορούμενος  που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη 3ος κατηγορούμενος, Στέλιου Παπαδόπουλου 4ου κατηγορούμενου   και Χρηστάκη Πέτρου 5ου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη 6ου κατηγορούμενου, του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή 7ου κατηγορούμενου, του υιού του Νίκου Κουλαππή 8ου κατηγορούμενου, του Ιmad Baqleh 9ου κατηγορούμενου πολιτικού μηχανικού από την Ιορδανία, του Σάββα Βέργα 10ου κατηγορούμενος τέως Δημάρχου Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη 11ου κατηγορούμενου, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης και του πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλου 12ου  κατηγορούμενου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το κατηγορητήριο  περιλαμβάνει 106 κατηγορίες.

Όπως διέταξε το Δικαστήριο τα συγκεκριμένα πρόσωπα αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Παρέδωσαν όλοι τους τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα ονόματα τους τοποθετήθηκαν στο stop list, οφείλουν να υπογράφουν στον αστυνομικό σταθμό του τόπου διαμονής τους δύο φορές την εβδομάδα, υπέγραψαν εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100χιλ. ευρώ και 200 χιλ. Ευρώ για τους πλείστους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες  συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κλοπή υπό υπαλλήλου, πλαστογραφία εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων.

Τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2003 με 2015 στην Επαρχία Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία HELECTOR, συμφερόντων του Λ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στο ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, το Δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Όλο αυτό το διάστημα η ομάδα ανακριτών με επικεφαλής τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού εργάστηκε εντατικά προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι για τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Θεοφάνη Λώλο εκκρεμεί στην Ελλάδα η διαδικασία για έκδοσή τους.

Η υπόθεση αφορά το ΧΥΤΑ Μαραθούντας στην Πάφο, το οποίο ξεκίνησε από το 2003 και λειτούργησε το 2005. Στο ίδιο χώρο έγινε και άλλο έργο, η επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής που ονομάστηκε κύτταρο Β1, το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε και η υπόθεση για την κατασκευή του έργου ΧΥΤΥ Κόσιης, στη Λάρνακα, που ξεκίνησε το 2006 και τελείωσε το 2010. Τα πιο πάνω έργα ανέλαβε η  εταιρεία HELECTOR.

Για την υπόθεση, η Αστυνομία είχε συλλάβει άλλα 5 πρόσωπα τα οποία ακολούθως αφέθηκαν ελεύθερα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο  Αθανάσιος  Κατρής που από το 2003 – 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector ΑΕ  και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, δηλαδή στην προκήρυξη κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων, η Παντελίτσα Μαππούρα, υπεύθυνη λογιστηρίου της εταιρείας Helector, η Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, ο Μιχάλης Μιχαήλ που το 2010 διορίστηκε διευθυντής του ΧΥΤΑ Πάφου και ο Ιωάννης Κοκότσης  ΓΔ της εταιρείας Helector από το 2007 και εκτελεστικός διευθυντή από το 2010.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ