24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Στις 2 Απριλίου η Πάφος φοράει τα μπλε της και περπατάμε για τον Αυτισμό

Η 2 Απριλίου είναι η ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο αρχής γενομένης το 2008.

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο Αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει ολόκληρη τη νοητική ανάπτυξη και οι αιτίες του είναι ακόμη άγνωστες. Με απλά λόγια τα άτομα με Αυτισμό, έχουν δυσκολία στην Κοινωνική αλληλεπίδραση, παρουσιάζουν στερεότυπη συμπεριφορά και έχουν προβλήματα στην επικοινωνία και κυρίως στο λόγο. Παρουσιάζονται πολλά φάσματα Αυτισμού, όπως είναι το σύνδρομο Asperger ή άτομα υψηλής λειτουργικότητας τα οποία μπορεί να διαθέτουν εξαιρετικά χαρίσματα και κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην Κύπρο υπάρχουν κατά προσέγγιση 15000 παιδιά και ενήλικες στο φάσμα του Αυτισμού και εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Στην Κύπρο ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση , που ασχολείται αποκλειστικά με τα άτομα αυτά. Δημιουργήθηκε από μια πρωτοβουλία γονιών το 1990 με το πρώτο κέντρο του στη Λεμεσό το 2004 και αργότερα ακολούθησαν κέντρα σε Πάφο και Λευκωσία.

Τα κέντρα σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο λειτουργούν ως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, δηλαδή, το πρωί φιλοξενούνται τα ενήλικα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού στα οποία παρέχεται ειδική εκπαίδευση, ατομική φροντίδας, σίτιση, απασχόληση και κοινωνικοποίηση. Επίσης σε Λεμεσό και Λευκωσία λειτουργεί και απογευματινό πρόγραμμα που ασχολείται μόνο με μικρά παιδιά στα οποία παρέχονται εξατομικευμένες θεραπείες όπως μουσικοθεραπεία, ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και μερική φύλαξη, κατά την διάρκεια των ατομικών μαθημάτων.

Μέχρι το 2015 λειτουργούσε και στην Πάφο το απογευματινό πρόγραμμα όμως λόγω της κρίσης και των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Σύνδεσμος, λόγω του κουρέματος στο οποίο υποβλήθηκε, σταμάτησε να λειτουργεί.

Στόχος του Συνδέσμου είναι να επαναφερθούν τα απογευματινά προγράμματα στο Κέντρο Παρέμβασης Πάφου για να βοηθηθούν τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Σήμερα στην Πάφο εξυπηρετούνται 5 ενήλικα άτομα και το Καλοκαίρι αναμένεται να ενταχθεί ακόμη ένας ενήλικας . Το κέντρο όπου ήδη βρίσκεται ο Σύνδεσμος έχει προσαρμοστεί ανάλογα για να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων που εξυπηρετούνται. Στόχος και σκοπός των λειτουργών του Συνδέσμου είναι η φροντίδα των ατόμων με αυτισμό αλλά και η απασχόληση τους με διάφορες δραστηριότητες .

Στόχος όλων μας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος, πρέπει να είναι η αποδοχή των παιδιών αυτών και η προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τους για μια καλύτερη ζωή.

Στην Πάφο μπορείτε να μας βρείτε στην οδό Εύρου 2Β, 8028, κοντά στον κυκλικό κόμβο της Τεχνικής Σχολής.
Τηλέφωνα επικοινωνίας :26221346/99693367
Απευθύνεστε: κα Μαρίνα Φυλακτού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ