17.9 C
Paphos
Thursday, May 9, 2024

ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ: Η στιγμή που ένα φίδι “σαϊτα” κατατροπώνει το θύμα του… [ΦΩΤΟΣ]

Το είδαμε και αυτό στην Πάφο! Με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών τα ερπετά πραγματικά αλωνίζουν στην Πάφο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίστηκαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές δημιουργώντας πανικό στου κατοίκους.

Στην προκειμένη περίπτωση το εν λόγω φίδι που ονομάζεται “σαΐτα” το οποίο δεν είναι δηλητηριώδες, άρα δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, εντοπίστηκε να κατασπαράσσει το θύμα του που επρόκειτο για μια σαύρα γνωστή στην Κύπρο ως “κουρκουτά” και ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Κτωρίδη βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή και αποθανάτησε το γεγονός.

saitta-2 saitta-1

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η σαΐτα (Platyceps najadum) θεωρείται ως ένα από τα γρηγορότερα φίδια που υπάρχουν, σε βαθμό που να του αποδίδονται υπερφυσικές ικανότητες και υπερβολική ταχύτητα από τη λαϊκή παράδοση και τοπικές δοξασίες!

Το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού της ονόματος (najadum) παραπέμπει στο γένος ιοβόλων φιδιών κόμπρας (Naja) των οποίων ηταχύτητα εκτίναξης του κεφαλιού είναι πολύ μεγάλη, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση στην επικινδυνότητα και την ταχύτητα μεταξύ των ειδών κόμπρας και της δικής μας σαΐτας.

Η σαΐτα ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Colubridae που περιλαμβάνει τα κοινά φίδια (εκτός τις οχιές, το τυφλόφιδο και το ερημόφιδο), δηλαδή τα τυπικά φίδια με το μακρύ και λεπτό σώμα.

Είναι ένα μεσαίου μεγέθους φίδι με μήκος σώματος να φτάνει ορισμένες φορές τα 135 εκατοστά και χαρακτηριστικό μακρύ και πολύ λεπτό σώμα, με λεπτό κεφάλι που ξεχωρίζει εμφανώς με το λεπτό λαιμό του από το υπόλοιπο σώμα. Ραχιαία και μέχρι το μέσο του σώματος έχει χρώμα γκρίζο/πράσινο ή καστανό/λαδί με το υπόλοιπο σώμα να έχει χρώμα καστανό ή και κοκκινωπό, ενώ κοιλιακά είναι κιτρινωπό/υπόλευκο.

Στα πλευρά του σώματος και μέχρι το 1/3 ή 1/2 του μήκους του σώματος έχει μια σειράσκουρόχρωμων κηλίδων, μεγάλου μεγέθους ξεκινώντας από το λαιμό και σταδιακά μικρότερες προς το πίσω μέρος του σώματος.

Δραστηριοποιείται την ημέρα αλλά κατά τους ζεστούς μήνες είναι ενεργή μέχρι αργά το δειλινό, ενώ το χειμώνα «πέφτει» σε νάρκη. Είναι κυρίως εδαφόβιο φίδι αλλά έχει και αναρριχητικές ικανότητες, ενώ όταν απειληθεί απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα -αλλά χωρίς να επιτεθεί- βοηθούμενο από το λεπτό, ευκίνητο και ελαφρύ σώμα του, γεγονός που του έχει προσδώσει το κοινό του όνομα.

Η διατροφή του βασίζεται στις σαύρες, όμως καταναλώνονται και μικρά θηλαστικά και μεγαλόσωμα έντομα. Δεν έχει δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ